Araştırma Makalesi

Sefalet Endeksi Dış Göç İlişkisi: Türkiye Üzerine Bir Değerlendirme

Sayı: 14 4 Temmuz 2026
PDF İndir
TR EN

Sefalet Endeksi Dış Göç İlişkisi: Türkiye Üzerine Bir Değerlendirme

Öz

Enflasyon ile işsizlik politika yapıcıları en çok zorlayan makroekonomik sorunlardır. İlk olarak ekonomist Arthur Okun tarafından ortalama bir vatandaşın ekonomik durumunu göstermek amacıyla oluşturulan Sefalet Endeksi, mevsimsellik etkisi arındırılmış işsizlik oranı ve yıllık enflasyon oranının toplanmasıyla hesaplanır. Önceleri İktisadi Hoşnutsuzluk endeksi olarak da adlandırılan endeks, bir ekonomideki istikrarsızlığın göstergesi olarak görülmektedir. Her yıl dünya sefalet endeksi sıralaması Cato Enstitü tarafından hesaplanarak yayımlanmaktadır. Türkiye’nin özellikle 90’lı yıllarda tecrübe ettiği hiperenflasyon ve yüksek işsizlik oranlarının ardından 2003’ten itibaren uygulanan Güçlü Ekonomiye Geçiş politikaları enflasyon oranını nispeten düşürmeyi başarmış ülkeyi kriz ekonomisinden kurtarmıştır. Ancak özellikle 2018 yılından itibaren tekrar yüksek enflasyon oranlarını izleyen aynı nispette yüksek işsizlik oranları ile Türkiye, Dünya Sefalet Endeksi sıralamasının zirvelerine tırmanarak kriz yıllarının üzerine çıkmıştır. Göç, ülkelerin sosyo-ekonomik ve demografik yapısını değiştiren önemli bir kavramdır. Son yıllarda ülkeden yurt dışına doğru gerçekleşen beyin göçünün artış gösterdiği önemli bir tartışma konusudur. Eğitimli, alanlarında uzman vatandaşların yaşam kalitelerini arttırmak için yurt dışına yöneldikleri gözlemlenmektedir. Bu çalışma, sefalet endeksi ile yut dışına göç arasındaki ilişki Türkiye özelinde sayısal veriler yardımıyla incelenmektedir. Sefalet endeksi yurt dışı göç arasındaki ilişkinin literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akçayır, Ö. (2022). Döviz kurlarının ve kredi faiz oranlarının Okun sefalet endeksi üzerindeki etkileri. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 18(2), 595–617. https://doi.org/10.17130/ijmeb.979529
  2. Çondur, F. (2016). Türkiye’de hoşnutsuzluk endeksi parametrelerinin gelişimi. Atatürk University Journal of Economics & Administrative Sciences, 30(5).
  3. Ertek, T. (1978). Ekonometriye giriş (2. baskı). ODTÜ.
  4. Ewa, L. (2009). Okun’s and Barro’s Misery Index as an alternative poverty assessment tool: Recent estimations for European countries (MPRA Paper No. 37493). University Library of Munich.
  5. Göksu, S., & Mere, M. (2022). İktisadi hoşnutsuzluk endeksi ve ekonomik büyüme sigortacılık sektörü üzerinde etkili mi? Journal of Social and Humanities Sciences Research, 9(82), 680–689.
  6. Hanke, S. H. (2023, May). Hanke’s 2022 Misery Index. National Review. https://www.nationalreview.com/2023/05/hankes-2022-misery-index/
  7. Hanke, S. H. (2025). Annual Misery Index. The Wall Street Journal / Johns Hopkins University.
  8. İçduygu, A., Erder, S., & Gençkaya, Ö. F. (2009). Türkiye’nin uluslararası göç politikaları, 1923–2023: Ulus-devlet oluşumundan ulus-ötesi dönüşümlere. MiReKoc.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Makro İktisat (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

4 Temmuz 2026

Gönderilme Tarihi

24 Haziran 2026

Kabul Tarihi

4 Temmuz 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Sayı: 14

Kaynak Göster

APA
Özkılbaç, S. (2026). Sefalet Endeksi Dış Göç İlişkisi: Türkiye Üzerine Bir Değerlendirme. Iğdır Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14. https://doi.org/10.58618/igdiriibf.1977661
AMA
1.Özkılbaç S. Sefalet Endeksi Dış Göç İlişkisi: Türkiye Üzerine Bir Değerlendirme. Iğdır İİBF Dergi. 2026;(14). doi:10.58618/igdiriibf.1977661
Chicago
Özkılbaç, Selda. 2026. “Sefalet Endeksi Dış Göç İlişkisi: Türkiye Üzerine Bir Değerlendirme”. Iğdır Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, sy 14. https://doi.org/10.58618/igdiriibf.1977661.
EndNote
Özkılbaç S (01 Temmuz 2026) Sefalet Endeksi Dış Göç İlişkisi: Türkiye Üzerine Bir Değerlendirme. Iğdır Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 14
IEEE
[1]S. Özkılbaç, “Sefalet Endeksi Dış Göç İlişkisi: Türkiye Üzerine Bir Değerlendirme”, Iğdır İİBF Dergi, sy 14, Tem. 2026, doi: 10.58618/igdiriibf.1977661.
ISNAD
Özkılbaç, Selda. “Sefalet Endeksi Dış Göç İlişkisi: Türkiye Üzerine Bir Değerlendirme”. Iğdır Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 14 (01 Temmuz 2026). https://doi.org/10.58618/igdiriibf.1977661.
JAMA
1.Özkılbaç S. Sefalet Endeksi Dış Göç İlişkisi: Türkiye Üzerine Bir Değerlendirme. Iğdır İİBF Dergi. 2026. doi:10.58618/igdiriibf.1977661.
MLA
Özkılbaç, Selda. “Sefalet Endeksi Dış Göç İlişkisi: Türkiye Üzerine Bir Değerlendirme”. Iğdır Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, sy 14, Temmuz 2026, doi:10.58618/igdiriibf.1977661.
Vancouver
1.Selda Özkılbaç. Sefalet Endeksi Dış Göç İlişkisi: Türkiye Üzerine Bir Değerlendirme. Iğdır İİBF Dergi. 01 Temmuz 2026;(14). doi:10.58618/igdiriibf.1977661

Iğdır Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Iğdır University Journal of the Faculty of Economics and Administrative Sciences

Iğdır İİBF Dergisi

T.C. Iğdır Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (Iğdır İİBF Dergisi), Türkçe ve İngilizce makaleler yayımlayan uluslararası, hakemli, açık erişimli ve süreli bir akademik dergidir. Dergi, kabul edilen makaleleri sürekli yayın anlayışı doğrultusunda çevrim içi olarak yayımlar.

Dergiye gönderilen çalışmalar, editöryal ön inceleme sürecinin ardından uygun bulunmaları hâlinde çift taraflı kör hakemlik sürecine alınır. Bu süreçte yazar ve hakem kimlikleri karşılıklı olarak gizli tutulur.

Dergide yayımlanan yazıların bilimsel, etik ve hukuki sorumluluğu yazarlarına aittir. Dergide yer alan yazılar, kaynak gösterilmeksizin tamamen veya kısmen alıntılanamaz.

İletişim: iibfdergi@igdir.edu.tr