Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ERZURUM İLİ POTANSİYEL TURİSTİK ARZ KAYNAKLARININ İNCELENMESİ

Yıl 2016, Cilt: 1 Sayı: 1, 99 - 120, 30.01.2016

Öz

Türkiye, coğrafi konumu itibariyle doğal güzellikleri, yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapması dolayısıyla tarihi ve kültürel zenginlikleri, zengin bitki örtüsü ile desteklenen yöresel mutfağı, Akdeniz insanının sıcakkanlılığı ve misafirperverliği gibi birçok artısıyla dünya turizminde rekabet üstünlüğü sağlayacak potansiyele sahiptir. Fakat Türk turizminde şimdiye kadar “deniz, kum, güneş” üçlemesine dayalı kıyı turizmine ağırlık verilmiş ve diğer doğal, kültürel ve arkeolojik değerlere yeterli özen gösterilmemiştir. Özellikle ihtiyaç ve beklentilerin hızla değiştiği uluslararası turizm piyasasında, Türkiye’nin sahip olduğu potansiyeli avantaja dönüştürebilmesi, Erzurum gibi birçok turistik ürün çeşidini bünyesinde barındıran bakir yörelerin turizme kazandırılması ve turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesine bağlıdır.
Bu çalışmada, Erzurum ilinin sahip olduğu turistik arz kaynakları değerlendirilmiş, özellikle coğrafi yapısı ve iklimi dolayısıyla kış turizmi potansiyeli yüksek olan şehirde uygulanabilecek olan potansiyel turistik ürün çeşitleri irdelenmiştir. Erzurum, medikal ve sağlık turizmi, eğitim turizmi, yiyecek turizmi, botanik turizmi uygulanmasına elverişli olması dolayısıyla büyük bir potansiyel arz etmektedir.

Kaynakça

  • KAYNAKÇA
  • Akşam Gazetesi Resmi Web Sitesi, http://www.aksam.com.tr/egitim-turizmi-ruya-degil--73006h.html (Erişim Tarihi: 27.03.2015). Atatürk Üniversitesi Resmi Web Sitesi, www.atauni.edu.tr (Erişim Tarihi: 21.02.2015). Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (Şubat 2011). Sağlık Turizmi Sektör Raporu. Bedirhan, Y.. Türk Tarihinde İpek Yolu Hakimiyeti ve Çin’in Türkistan’ı İlk İstila Projesi, http://www.sosyalbil.selcuk.edu.tr/dergi/sayi1-8/4/14.pdf (Erişim Tarihi: 02.04.2015). Burkett, L. (2007). “Medical Tourism: Concerns, Benefits, and the American Legal Perspective”, The Journal of Legal Medicine, 28(2), pp. 223-245. Cengiz, G. ve Akkuş, Ç. (2012). “Kırsal Turizm Kapsamında Yöre Halkının Kalkındırılması: Erzurum Örneği”, KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14(22), ss.61-74. Demircan, N., I. Öz, R. Stephenson ve F. Karahan (2006). “Ekoturizm ve Botanik Turizmi: Türkiye’nin Sukkulent Bitki Çeşitliliğinin Turizm Potansiyeli”, GAP V. Mühendislik Kongresi Bildiriler Kitabı, Şanlıurfa. http://www.alpineplants.org/Download/14.pdf (Erişim Tarihi: 31.03.2015). Duran, C., (2012). “Türkiye’de Dağlık Alanların Kırsal Turizm Açısından Önemi”, KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14(22), ss. 45-52. Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Resmi Web Sitesi, Yurtdışı Hasta Birimi, http://www.erzurumbeah.gov.tr, (Erişim Tarihi: 21.06.2015). Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Resmi Web Sitesi, Hanlar, http://www.erzurumkulturturizm.gov.tr/belge/1-57521/hanlar.html (Erişim Tarihi: 22.06.2015). Erzurum Valiliği Resmi Web Sitesi, http://www.erzurum.gov.tr/ (Erişim Tarihi: 01.03.2015). Erzurum Teknik Üniversitesi Resmi Web Sitesi, www.erzurum.edu.tr (Erişim Tarihi: 21.02.2015). Everett, S. and C. Aitchison, (2008). “The Role of Food Tourism in Sustaining Regional Identity: A Case Study of Cornwall, South West England”, Journal of Sustainable Tourism, 16(2), pp. 150-167. EWU Sonuç Raporu, 2012. Hamlacıbaşı, F.Ü. (2008). Yiyecek Turizmi ve Yiyecek Turizmi Açısından Bozcaada’nın Kaynakları, (Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çanakkale. Herrick, D.M. (2007). “Medical Tourism: Global Competition in Health Care”, National Center for Policy Analysis, Report No: 304. İçöz, O. (2009). “Sağlık Turizmi Kapsamında Medikal (Tıbbi) Turizm ve Türkiye’nin Olanakları”, Journal of Yasar University, 4(14), 2257-2279. Karabulut, K. ve Ö.S.Emsen, (2003). “Doğu Anadolu Bölgesinde Sağlık Sektörü ve Bir Model Önerisi”, C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 4(1), ss. 19-30. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı. (2011). İnovasyona Dayalı Turizm Stratejisi ve Eylem Planı (2012-2013), Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi (Erzurum-Erzincan-Bayburt), Seyrajans Reklam ve Tanıtım Hizmetleri. MedRetreat Resmi Web Sitesi, http://www.medretreat.com/ (Erişim Tarihi: 18.06.2015). Orhan, T. ve F.Karahan, (2010). “Uzundere İlçesi ve Yakın Çevresinin Ekoturizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi”, Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 11(1), ss. 27-42. Özgen, N. (2010). “Doğu Anadolu Bölgesinin Doğal Turizm Potansiyelinin Belirlenmesi ve Planlamaya Yönelik Öneriler”, Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 7(1), ss.1407-1438. Ritchie, Brent W. (2003). Managing Educational Tourism, Aspects of Tourism: 10, Channel View Publications. Sağlık Turizmini Geliştirme Derneği, Sağlık Turizmi Bülteni, http://www.saglikturizmi.org.tr/BULTEN/bulten_5.pdf (Erişim Tarihi: 23.03.2015). Sönmez, S. (2008). “Botanik Turizmi”, (Ed. N. Hacıoğlu, C. Avcıkurt), Turistik Ürün Çeşitlendirmesi, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. Şahbaz, E. (2011). Yiyecek Turizmi ve Yiyecek Turizmi Ürünleri, (Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi), Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara. Takvim Gazetesi Resmi Web Sitesi, http://www.takvim.com.tr/Yazarlar/erandac/2011/01/23/turkiyenin_yeni_gelisme_alani_egitim_turizmi (Erişim Tarihi: 27.03.2015). TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı Resmi Web Sitesi, İpek Yolu, http://www.kultur.gov.tr/TR/belge/1-43073/eski2yeni.html (Erişim Tarihi: 02.04.2015). T.C. Sağlık Bakanlığı Resmi Web Sitesi, Sağlık Bölgeleri Şeması, http://www.saglik.gov.tr/TR/belge/1-10633/saglik-bolge-planlamasi-hakkinda-genelge-ile-hastane-ya-.html (Erişim Tarihi: 21.06.2015). Tekşen, M., Z. Aytaç, and N.M. Pınar, (2010). “Pollen morphology of the genus Fritillaria L. (Liliaceae) in Turkey”, TÜBİTAK Research Article, Turk J Bot, 34, pp. 397-416. Turner, L. (2007). “Medical Tourism: Family Medicine and International Health-Related Travel”, Canadian Family Physician, 53, 1639-1641. TÜİK (2009). Bölgesel Göstergeler, TRA1 Erzurum-Erzincan-Bayburt. TÜİK Resmi Web Sitesi, Sağlık İstatistikleri, İllere Göre Sağlık Personeli Sayısı, http://www.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do?alt_id=6 (Erişim Tarihi: 23.02.2015). TÜİK Resmi Web Sitesi, Sağlık İstatistikleri, İllere Göre Sağlık Personeli Sayısı, http://www.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do?alt_id=6 (Erişim Tarihi: 23.02.2015). TÜİK Resmi Web Sitesi, Turizm İstatistikleri, Giriş-Çıkış Yapan Yabancı ve Vatandaşlar, http://www.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do?tb_id=51&ust_id=14, (Erişim Tarihi: 03.03.2015). Üstü, Y., M. Uğurlu, M.Örnek, ve Y.S. Sanisoğlu, Selim Yavuz (2011). “2002-2008 Yılları Arasında Erzurum Bölgesinde Birinci ve İkinci Basamak Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirilmesi”, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, Balkan Medical Journal, 28(1), ss. 55-61. World Health Organization (WTO) / Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), http://www.who.int/topics/mental_health/en/ Erişim Tarihi: 20.06.2015. Yavuz, M.C. (2007). Uluslararası Destinasyon Markası Oluşturulmasında Kimlik Geliştirme Süreci: Adana Örneği, (Yayınlanmış Doktora Tezi), Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana. Yıldırım, H.H. ve Ü. Altunkaya (2006). Türkiye’nin Sağlık Turizmi Potansiyeli ve Güçlükler, www.absaglik.com/ (Erişim Tarihi: 23.03.2015). Yılmaz, H. ve F. Karahan, Eko-Turizm Yaklaşımlarında Flora Turizmi: Palandöken Dağlarının Potansiyeli, http://www.alpineplants.org/Download/10.pdf (Erişim Tarihi: 31.03.2015). Yükseköğretim Kurulu Resmi Web Sitesi, www.yok.gov.tr (Erişim Tarihi: 22.02.2015).
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Gülizar Akkuş Bu kişi benim

Çetin Akkuş

Yayımlanma Tarihi 30 Ocak 2016
Gönderilme Tarihi 15 Eylül 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Akkuş, G., & Akkuş, Ç. (2016). ERZURUM İLİ POTANSİYEL TURİSTİK ARZ KAYNAKLARININ İNCELENMESİ. Igdir University Journal of Faculty of Economics and Administrative Sciences, 1(1), 99-120. https://doi.org/10.58618/igdiriibf.684216

Derginin Türkçe Tam Adı: Iğdır Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Derginin İngilizce Tam Adı: Iğdır University Journal of Economics and Administrative Sciences

Derginin Kısaltılmış Adı: Iğdır İİBF Dergisi

T.C. Iğdır Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi  (Iğdır İİBF Dergisi) yılda iki kez (haziran ve aralık aylarında), Türkçe ve İngilizce yayınlanan uluslararası, hakemli ve süreli bir dergidir. Dergide yer alan yazılar kaynak gösterilmeksizin alıntılanamaz. Dergide yer alan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.