Amaç: Çalışmada antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip olduğu bilinen Hawthorn berry (crataegus spp.) ekstraktın, SH-SY5Y hücrelerinde 6-OHDA ile meydana gelen nörotoksisiteye karşı nöroprotektif etkilerini araştırmayı amaçlanmıştır.
Yöntem: SH-SY5Y hücreleri, 6-OHDA uygulamasından önce iki saat boyunca Hawthorn berry (25, 50, 75 ve 100 μg/mL) ile muamele edildi. Hücreler, in vitro Parkinson hastalığı modelini taklit etmek için 24 saat boyunca 200 uM 6-OHDA’ya maruz bırakıldı. Bir gün sonra, 3-(4,5 Dimetiltiazol-2-il)-2,5-difeniltetrazolyum bromür ve laktat dehidrogenaz tahlilleri ile hücre canlılığı belirlendi. Oksidatif stres tümör nekroz faktör-α, interlökin-1β, süperoksit dismutaz, katalaz, glutatyon, glutatyon peroksidaz, miyeloperoksidaz ve malondialdehit analizleri ile değerlendirildi.
Bulgular: Canlılık oranında Hawthorn berry’nin konsantrasyona bağlı olarak bir artış gösterdiği ve en yüksek konsantrasyonda hücre canlılığı % 94 oranında bulundu (p<0,001). Ayrıca, 6-OHDA SH-SY5Y hücrelerinde laktat dehidrogenaz sızıntısını arttırdı (p<0,001). 6-OHDA tümör nekroz faktör-α, interlökin-1β, miyeloperoksidaz ve malondialdehit artırarak oksidatif stresi şiddetlendirirken (p<0,001), Hawthorn berry ile ön tedavi süperoksit dismutaz, katalaz, glutatyon ve glutatyon peroksidazı artırarak antioksidan kapasite yoluyla 6-OHDA'nın bu toksik etkilerini hafifletti (p<0,05), (p<0,001). Tüm bulgular doğrultusunda Hawthorn berry nöronal hücre ölümünü hafifleterek doza bağlı bir şekilde önledi.
Sonuç: Oksidatif stres üzerindeki etkilerinin yanı sıra nöroprotektif rolü göz önüne alındığında Hawthorn berry, Parkinson hastalığının gelişimini önlemek için potansiyel doğal biyo-ilaç olabilir.
Antioksidan Hawthorn berry 6-OHDA Parkinson hastalığı SH-SY5Y hücre hattı
Aim: We purposed to study the neuroprotective effects of Hawthorn berry (crataegus spp.) extract, which is familiar to have antioxidant and anti-inflammatory features, opposite the neurotoxicity led to by 6-OHDA in SH-SY5Y cells.
Method: SH-SY5Y cells were treated with Hawthorn berry (25-50-75 and 100 μg/mL) for two hours ago 6-OHDA administration. Cells were exposed to 200 µM 6-OHDA for 24 hours to mimic the in vitro Parkinson's disease model. After one day, cell viability was measured by lactate dehydrogenase and 3-(4,5 dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide analysis. Oxidative stress was evaluated with tumor necrosis factor-α, interleukin-1β, superoxide dismutase, catalase, glutathione, glutathione peroxidase, myeloperoxidase, and malondialdehyde assays.
Results: It was found that the viability rate of Hawthorn berry increased depending on the concentration and the cell viability was 94% at the highest concentration (p<0.001). Also, 6-OHDA raised lactate dehydrogenase leakage in SH-SY5Y cells (p<0.001). While 6-OHDA exacerbated oxidative stress by enhancing tumor necrosis factor-α, interleukin-1β, myeloperoxidase, and malondialdehyde (p<0.001), pretreatment with Hawthorn berry alleviated these toxic effects of 6-OHDA through antioxidant capacity by increasing glutathione peroxidase, superoxide dismutase, catalase and glutathione (p<0.05), (p<0.001). In line with all findings, Hawthorn berry attenuated neuronal cell demise in a dose-dependent manner.
Conclusion: Considering its neuroprotective role as well as its effects on oxidative stress, Hawthorn berry could be a potential natural bio-medicine to prevent the development of Parkinson's disease.
Antioxidant Hawthorn berry 6-OHDA Parkinson’s disease SH-SY5Y cell line
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri, Klinik Tıp Bilimleri (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 8 Ocak 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 5 Ocak 2024 |
Kabul Tarihi | 6 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
Alıntı-Gayriticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-ND 4.0)