Öz
Amaç: Batın Ultrasonografi (US) ve Bilgisayarlı Tomografi (BT) tetkikleri Radyoloji Kliniklerinde sıklıkla kullanılan görüntüleme yöntemleridir. Bu incelemeler sırasında batında sıklıkla kistik lezyonlar tespit edilmektedir. Bu kistlerin klinik önemini belirlemek ve karakterize etmek önemli bir sorundur.
Yöntem: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniği US ve BT ünitelerinde abdominal görüntüleme yapılan ve kistik lezyon saptanan 145 hastanın bulguları retrospektif olarak incelendi. Abdominal organlarda veya batın boşluğunda saptanan, organlar ile ilişkisi olmayan kistik lezyonların BT bulguları gözden geçirildi ve ayrıca yeni US görüntü elde yöntemi olan Doku Harmonik Görütüleme (THI) 'nin kistik lezyonların karakterizasyonuna katkısı incelenmiştir.
Bulgular: Batında kistik lezyon tespit edilen 56 erkek (%39,3) ve 89 kadın (%60,7) olmak üzere toplam 145 hasta dahil edildi. En sık böbreklerde (n:68, %46,89) ve ikinci sıklıkta karaciğerde (n:65; %44,82) kistik lezyonlar saptadık. Ayrıca 5 olguda (%3.44) dalakta, 7 olguda (%4,82) pankreasta, 5 olguda (%3,44) karın boşluğunda kistik lezyon tespit ettik. Tüm olgularımızda hem THI görüntülemede hem de BT incelemesinde kistik lezyonlar görüntülenebildi.
Sonuç: THI inceleme özellikle kistin duvarı özelliği, internal septa ve kist içi solid komponent varlığını göstermede, BT inceleme ise özellikle duvar kalsifikasyonu ve apsede hava varlığının yanı sıra intramural solid komponenti göstererek kistik lezyonları karakterize etmede değerli bilgiler sağlar.