Kur’ân-ı Kerîm ilimleri arasında Kur’ân kırâatleri ilminin özel bir ehemmiyeti vardır. ihticâc ilmi de Kırâat ilimleri arasında özel bir konumda yer edinmektedir. Zira bu ilim, Kur'ân-ı Kerîm'in vahyedilişinden günümüze kadar âlimlerin dikkatini çekmiştir. Allah (cc), ümmete kolaylık ve onlardan zorluğu gidermek için yüce peygamberi Muhammed'e (s.a.v.) çeşitli kırâat vücuhatıyla Kur’ân-ı Kerîm’i indirmiştir. Sahabeler bu kırâatleri Hz. Peygamberden (s.a.v.), Tabiinler de onlardan almışlar ve kendileri için kırâatler tercih etmişlerdir. tabeuttabiin kurrâları da ortaya çıkmış ve onlar da kendileri için öncekilerden tercihte bulunmuşlardır. Böylece kırâatler için ihticâc ilmiyle alakalı eserler ortaya çıkmıştır. Âlimler bu eserlerde kırâat vücuhatlarını açıklamış ve bunun sebeplerini ortaya koymuşlardır. Kurrâların birçok rivayet arasında seçtikleri kırâat sebebini açıklamışlardır.
Bu araştırma, kırâat ilmindeki ihticâc, ihtiyâr ve tercîh kavramlarına, bu kavramların kökenlerine ışık tutmak ve bu terimlerin eş anlamlıları ve aralarındaki ilişkiye değinmeyi amaçlamaktadır. Ardından ihticâc, ihtiyâr ve tercîh kavramları arasındaki bağlantı gösterilerek uygulamalı örnekler ve bilimsel analiz yoluyla araştırma sonlandırılacaktır.
İHYA Uluslararası İslam Araştırmaları Dergisine teşekkür ederim
Among the sciences of the Qur'an, the science of recitation of the Qur'an has a special importance. The science of Al-Ihtijaj also has a special place among the sciences of Qiraʼat. And because of its importance it has attracted the attention of scholars from the the beginning of the revelation of the Qur'an till the present day. Allah (swt) sent down the Qur'an to His Prophet Muhammad (pbuh) with various recitations in order to make it easy for the ummah and to relieve the hardship from them. The Companions conveyed these recitations from the Prophet (pbuh), To the Tabi'in (followers) whom chose from between these narrations some recitations for themselves. Tabi' al-Tabi'in kura’as on behalf also chose some recitations for themselves. Thus, the works of Al-Ihtijaj in the science of recitation have emerged. Where Scholars show evidences of the recitations they choose from among their narrations in their works and Writings.
This research aims to shed light on the concepts of Al-Tarjih and Al-Ihtijaj in the science of Qur'anic recitation and their origins, and to touch upon the synonyms of these terms and the relationship between them. Then, the research will be concluded by showing the connection between the concepts of Al-Tarjih and Al-Ihtijaj, through applied examples and scientific analysis.
لِعلْمِ القِراءاتِ القُرآنيةِ أَهميَّةٌ خاصّةٌ بينَ علومِ القرآنِ الكريمِ، كما أنَّ عِلمَ الِاحْتِجاجِ يَحتلُّ مَرتبةً خاصّةً بينَ علومِ القراءاتِ، إذْ حظيَ باهتمامِ العُلَماءِ مُنذُ بدايةِ نزولِ القرآنِ الكريمِ وحتّى عَصْرِنا الحاضرِ، فقد أَنزلَ اللهُ كتابَه الكريمِ على نبيّهِ محمّد-ﷺ- على وُجوهِ القراءاتِ المختلفةِ مُصَرَّفاً على أَوسَعِ اللُّغاتِ، تَسهيلاً على الأُمَّة ورَفعاً للحرَجِ عنها، وتَلقّاه عَنه أصحابُه، وجاءَ منْ بعدِهم قُرّاءُ التَّابِعينَ فأَخذُوا القراءاتِ عنهم، وَاختارُوا لأنفُسهِم قراءاتٍ من بينِ مَرْوِيَّاتِهم عن الصَّحابَةِ، كما جاءَ قُرَّاءُ تابِعِي التَّابِعِين، فَاخْتارُوا من بينِ مَرْوِيَّاتِهم عن سَلَفِهِم أيضاً، فظَهَرَت المُصَنَّفاتُ في عِلمِ الِاحْتِجاجِ لِلقِراءاتِ، وَضَّحَ العُلَماءُ من خِلَالِها وُجُوهَ القِراءاتِ وكَشَفُوا عن عِلَلِها وبَيَّنُوا سببَ اخْتِيارِ القُرَّاءِ لِقِراءَتِهِم من بينِ مَرْوِيَّاتِهم الكَثِيرَة.
وقَدْ جاءَ هذا البَحثُ لِيُلقِي الضَّوءَ على مُصْطَلَحَاتِ الِاحْتِجَاجِ والِاخْتِيَارِ والتَّرْجِيحِ في عِلمِ القِراءاتِ القُرْآنِيَّةِ، كَما سَيَتِمُّ مُنَاقَشَةُ مُرادِفاتِ هذهِ المُصْطَلَحاتِ والعَلاقَةِ فيما بَينَها، ثُمَّ أخْتِمُ البَحثَ بِبَيانِ الصِّلَةِ بينَها عن طَرِيقِ بعضِ الأَمْثِلةِ التَّطبِيقيَّةِ وتَحْلِيلِها تَحْلِيلاً عِلْمِيّاً.
Birincil Dil | Arapça |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 14 Ocak 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ocak 2022 |
Gönderilme Tarihi | 12 Kasım 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 8 Sayı: 1 |
A Uluslararası İslam Araştırmaları Dergisi, 2017'den bu yana TR DİZİN ULAKBİM tarafından taranmaya başlamıştır. Ayrıca, Citefactor, Rootindex, DRJI index, ResearchBib, Sobiad İndex, Scientific Indexing Services, İdealonline ve Eurasian Scientific Journal Index gibi ulusal ve uluslararası indexler tarafından da taranmaktadır. İsam ve Base Bielefeld Academic Search tarafından taranmaktadır.