Araştırma Makalesi

Sağlık Çalışanlarının Sinik Davranışlar Gösterme Eğilimi

Cilt: 4 Sayı: 2 15 Haziran 2014
PDF İndir
TR

Sağlık Çalışanlarının Sinik Davranışlar Gösterme Eğilimi

Öz

Çalışmanın amacı, sağlık çalışanlarının genel ve örgütsel sinik davranış gösterme eğilimini, genel ve örgütsel sinizm arasındaki ilişkiyi ve sinizmin çalışanların sosyo-demografik özelliklerine göre farklılık oluşturup oluşturmadığını incelemektir. Çalışmada genel sinizm (Wrightsman, 1992) ve örgütsel sinizmi (Brandes, 1997) ölçmek için iki ayrı ölçekten oluşan bir anket kullanıldı. Verilerin analizinde korelasyon analizi, bağımsız örneklerde t testi ve tek yönlü varyans analizinden yararlanıldı. Sonuçlar %95 güven aralığında değerlendirildi. Araştırma evrenini, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları oluşturmaktadır. Çalışmaya 211 sağlık çalışanı katılmıştır. Çalışanların genel sinizm eğilimleri, örgütsel sinizm eğilimlerine göre daha yüksektir. Çalışmanın sonuçlarına göre, genel sinizm ve örgütsel sinizmin alt boyutları arasında güçlü ve pozitif yönlü bir ilişki bulunmaktadır. Buna karşılık, aynı ilişki örgütsel sinizm ile genel sinizm arasında bulunmamaktadır. Çalışmanın bir başka sonucu ise, genel sinizmin katılımcıların cinsiyet, medeni durum, çalışma süresi, eğitim durumları ve unvanları bakımından herhangi bir farklılık oluşturmadığıdır. Genel sinizmde davranışsal boyut daha fazla iken; örgütsel sinizmde bilişsel boyutun daha yüksek seviyede değer aldığı görülmektedir. Araştırmanın sonuçlarına göre, sağlık çalışanları arasında genel ve örgütsel sinizm eğilimi yüksek değildir. Sağlık çalışanların genel sinizm eğilimleri ile örgütsel sinizm arasında bir ilişki bulunmamaktadır. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abraham, Rebecca (2000), “Organizational Cynicism: Bases and Consequences”, Genetic, Social and General Psychology Monographs, 126 (3), 269-292.
  2. Altunışık, Remzi; Coşkun, Recai; Bayraktaroğlu, Serkan ve Yıldırım, Engin (2005), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri SPSS Uygulamalı, Sakarya Kitabevi,
  3. Andersson, Lynne M.; Bateman, Thomas S. (1997), “Cynicism in the Workplace: Some Causes and Effects”, Journal of Organizational Behavior, 18(5), 449-469.
  4. Serez Arslan, Bahar; Şahin, Safiye ve Deniz Değer, Berrak (2012), “Büro Çalışanlarının Bireycilik-Kolektivizm Eğilimleri İle Bilgi Uçurma (Whistle Blowing) Davranışları Arasındaki İlişki”, 11. Ulusal Büro Yönetimi ve Sekreterlik Kongresi, 4-6 Ekim, Isparta, 113-120.
  5. Barefoot, D. J.; Dodge, K.A.; Peterson, B.L.; Dahlstrom, W.G. ve Williams, Jr. R. B. (1989), “The Cook-Medley Hostility Scale: Item Content and Ability to Predict Survival”, Psychosomatic Medicine, 51 (1), 46-57.
  6. Brandes, Pamela M. (1997), Organizational Cynicism: Its Nature, Antecedents, and Consequences. PHD Dissertation, Division of Research and Advanced Studies of the University of Cincinnati, USA.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Mahmut Akbolat
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Oğuz Işık Bu kişi benim
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Gülcan Kahraman Bu kişi benim
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

15 Haziran 2014

Gönderilme Tarihi

16 Mayıs 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2014 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Akbolat, M., Işık, O., & Kahraman, G. (2014). Sağlık Çalışanlarının Sinik Davranışlar Gösterme Eğilimi. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(2), 84-95. https://izlik.org/JA74UB66PZ
AMA
1.Akbolat M, Işık O, Kahraman G. Sağlık Çalışanlarının Sinik Davranışlar Gösterme Eğilimi. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2014;4(2):84-95. https://izlik.org/JA74UB66PZ
Chicago
Akbolat, Mahmut, Oğuz Işık, ve Gülcan Kahraman. 2014. “Sağlık Çalışanlarının Sinik Davranışlar Gösterme Eğilimi”. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 4 (2): 84-95. https://izlik.org/JA74UB66PZ.
EndNote
Akbolat M, Işık O, Kahraman G (01 Haziran 2014) Sağlık Çalışanlarının Sinik Davranışlar Gösterme Eğilimi. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 4 2 84–95.
IEEE
[1]M. Akbolat, O. Işık, ve G. Kahraman, “Sağlık Çalışanlarının Sinik Davranışlar Gösterme Eğilimi”, Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 4, sy 2, ss. 84–95, Haz. 2014, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74UB66PZ
ISNAD
Akbolat, Mahmut - Işık, Oğuz - Kahraman, Gülcan. “Sağlık Çalışanlarının Sinik Davranışlar Gösterme Eğilimi”. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 4/2 (01 Haziran 2014): 84-95. https://izlik.org/JA74UB66PZ.
JAMA
1.Akbolat M, Işık O, Kahraman G. Sağlık Çalışanlarının Sinik Davranışlar Gösterme Eğilimi. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2014;4:84–95.
MLA
Akbolat, Mahmut, vd. “Sağlık Çalışanlarının Sinik Davranışlar Gösterme Eğilimi”. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 4, sy 2, Haziran 2014, ss. 84-95, https://izlik.org/JA74UB66PZ.
Vancouver
1.Mahmut Akbolat, Oğuz Işık, Gülcan Kahraman. Sağlık Çalışanlarının Sinik Davranışlar Gösterme Eğilimi. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2014;4(2):84-95. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74UB66PZ