Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN İŞ HAYATINA HAZIR BULUNUŞLUKLARININ BELİRLENMESİ

Yıl 2016, Cilt: 14 Sayı: 4, 118 - 143, 15.10.2016

Öz

Bu çalışmanın amacı meslek yüksekokulu öğrencilerinin iş hayatına hazır bulunuşlukları ile ilgili görüşlerini ortaya koymaktır. Öğrencilerin öğrenim süresince edindikleri mesleki bilgiler ve aldıkları eğitim doğrultusunda kendilerini iş hayatına hazır hissedip-hissetmemeleri betimlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın evreni, Artvin Çoruh Üniversitesi’ne bağlı Meslek Yüksekokullarında öğrenimine devam eden öğrenciler oluşmaktadır. Evreni temsil eden 352 öğrenciye anket uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, MYO öğrencilerinin sahip olmaları gereken mesleki bilgi ve beceriler doğrultusunda genel olarak mesleki bilgi ve becerileri edindikleri ortaya çıkmıştır. MYO öğrencilerinin mesleki bilgi ve becerilere sahip olmalarının demografik özellikleri açısından farklılık göstermediği ortaya çıkmıştır. Buna göre öğrencilerin genel olarak, sorumluluk sahibi oldukları, görev bilinci ile sorumluluklarını yerine getirdikleri, işbirliği içinde çalıştıkları, iletişim becerilerine sahip oldukları, dürüst, düzenli oldukları, olaylara farklı bakış açıları ile çözüm üretebildikleri, kişisel gelişimlerine önem verdikleri ortaya konmuştur. 

Kaynakça

  • Alkan, C. (1999). Türk Milli Eğitim Sisteminin Mesleki ve Teknik Eğitim Boyutu. 75 yılda eğitim. Türkiye İş Bankası, 223-237.
  • Alkan, C., Doğan, H., Sezgin, İ. (2001). Mesleki ve Teknik Eğitimin Esasları. Ankara: Alkım Yayınları.
  • Avcı, N. (2003). Yaşama Merhaba: Gelişimde 0-3 Yaş. İstanbul: Mopa.
  • Başar, A.B. (2005). “Muhasebe Mesleğinde Başarı İçin İstenilen Bilgi ve Beceriler İle Muhasebe Eğitiminin Değişen Yüzü”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (Sayı:13): Aralık, 59-68.
  • Başar, H. (1999). Sınıf Yönetimi. İstanbul: Millî Eğitim Bakanlığı Yayınları.
  • Başaran, İ. E. (1998). Eğitim Psikolojisi (5. Baskı). Ankara: Aydan Web Tesisleri.
  • Bloom, B. (1995). İnsan Nitelikleri ve Okulda Öğrenme (2. Baskı). (Çeviren: Durmuş Ali Özçelik). Ankara: Milli.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Sayı
Yazarlar

Ela Oğan

Yener Oğan

Ahmet Kamacı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Ekim 2016
Gönderilme Tarihi 2 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 14 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Oğan, E., Oğan, Y., & Kamacı, A. (2016). MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN İŞ HAYATINA HAZIR BULUNUŞLUKLARININ BELİRLENMESİ. Kastamonu Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(4), 118-143.