Doğrudan Yabancı Sermayeler (sermaye yatırımları) gelişmekte olan ülkelerde çok önemli bir yatırımdır. Yatırım yapacağı ülkeye istihdam, yeni teknoloji, AR-GE, sermaye gibi yatırımlar yaparak ülke ekonomisini iyileştirirler. Portföy yatırımlar kısa sürede kar etmek için kurulmuş ve bulundukları ülkedeki ekonomik istikrarsızlıklar ve siyasi istikrarsızlıklar durumunda ani bir şekilde ülkeyi terk etmesi durumunda ülkedeki mali krize neden olacağından dolayı ülkeler bu yatırımı tercih etmezler. Türkiye gelişmekte olan bir ülke olduğundan doğrudan yabancı sermayeyi ülkesine çekmek için birçok çalışmalar, teşvikler yapmıştır. Türkiye 2000’li yıllar ve sonrasında yaptığı iyileştirmeler ve teşviklerden dolayı doğrudan yabancı sermaye yatırımları diğer yıllara göre artış göstermiştir. 2000’li yıllardan sonra Türkiye’de yatırım imalat sanayiden hizmetler sektörüne doğru kaymıştır. Son yıllarda ise devletin özelleştirme politikasıyla birlikte yabancı yatırım girişleri devam etmiştir.
Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları Türkiye Ekonomisi Portföy Yatırımları
Bu çalışmada konuyla ilgili önceki yayınlar incelenmiş olup, istatistiki datalar analiz edilmiştir. Bunula birlikte konuya ilişkin alternatif politika önermeleri ortaya konulmuştur. Bu cihetle etik kurul belgesine ihtiyaç duyulmamaktadır.
Foreign Direct Capital (capital investments) is a very important investment in developing countries. They improve the country’s economy by making investments such as employment, new technology, R&D, and capital in the country they will invest in. Portfolio investments are established to make a profit in a short time, and countries do not prefer this investments because it will cause a financial crisis in the country if they leave the country suddenly in case of economic and political instabilities in the country they are located. Since Turkey is a developing country, it has carried out many studies and incentives to attract foreign direct capital to its country. Due to the improvements and incentives made by Turkey in the 2000s and later, foreign direct capital ınvestments have increased compared to other years. After the 2000s, investment in Turkey has shifted from the manufacturing industry to the services sector. İn recent years, foreign investment inflows have continued with the state’s privatization policy.
Foreign Direct Investments Turkey Economy Portfolio Investments
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Makro İktisat (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 2 Mayıs 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mayıs 2025 |
Gönderilme Tarihi | 28 Mart 2025 |
Kabul Tarihi | 1 Mayıs 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 13 Sayı: 1 |
Bu Web Sitesi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.