MAKALELERİN HAZIRLANMASI
Dosya formatı: Dergiye gönderilen makalelerin formatı MS Office Word (*.doc, *.docx) formatında olmalıdır.
Hazırlanma dili: Makaleler Türkçe veya İngilizce dilinde hazırlanabilir.
Makalenin uzunluğu: Makaleler, tercihen, 4000 ila 7500 sözcüğü içerek uzunlukta hazırlanmalıdır.
Yazım için genel kurallar:
- Metin içi atıflar ve kaynakça gösterimi için APA Yayım Kılavuzunda belirtilen kurallar uygulanmalıdır. Metin içinde yapılan tüm atıflar kaynakçada gösterilmelidir. Kaynakçada yer alıp metin içinde gösterilmeyen kaynaklar kontrol edilip çıkartılmalıdır. BİRİNCİ DÜZEY BAŞLIKLAR (giriş, kuramsal çerçeve ve hipotezler, araştırmanın yöntemi, bulgular ile sonuç ve tartışma) tamamı numaralandırılarak, büyük, koyu ve sola yaslı bir şekilde yazılmalıdır. Metin bir sonraki satır başından başlamalıdır. İkinci Düzey Başlıklar ilk harfleri büyük, koyu ve sola yaslı olarak yazılmalıdır. Metin bir sonraki satırdan paragraf olarak başlamalıdır. Üçüncü düzey başlıklar sadece ilk kelimenin baş harfi büyük, koyu ve sola yaslı olarak yazılmalıdır. Metin bir sonraki satırdan paragraf olarak başlamalıdır. “Kaynakça” numaralandırılmaz. Sola yaslı ve tamamı büyük ve koyu bir şekilde yazılmalı; sonraki satırdan itibaren metin içinde atıf yapılan tüm eserler yazarlarının soyadına göre alfabetik olarak sıralanmalıdır. Her bir eser yazılırken sol alt girinti kullanılarak asılı (0,5 cm) hale getirilmelidir. Bir yazara ait aynı yıl içerisinde birden fazla eser var ise yayım yılı yanına “a”, “b”, “c” harfleri kullanılarak kaynakçaya yazılmalıdır. Detaylı bilgi için APA Yayım Kılavuzuna bakılması önerilir.
Atıflarda sayfa numarası verilecekse tüm atıflarda ya da hiç verilmemesi daha uygun olacaktır.
- Makalede yapılacak atıflar, ilgili yerden hemen sonra, parantez içinde yazarın soyadı, eserin yayın yılı verilmelidir (Şahin, 1990).
Birden fazla kaynak gösterileceği durumlarda eserler aynı parantez içinde, soyada göre alfabetik olarak, birbirinden noktalı virgülle ayrılarak sıralanmalıdır (Çetin 1982; Güler, 1990).
İki yazarlı kaynaklarda, araya & işareti (Çetin & Çelebi, 2019) kullanılmalıdır. İkiden fazla yazarlı kaynaklarda ise üç, dört ve beş yazarlı kaynaklar da ise tüm yazarların soyadları ilk kullanımda verilmelidir (Barutçu, Topçu & Tüfekçi, 2005). Metin içinde tekrarlayan kullanımlarda ise (Barutçu vd., 2005) şeklinde gösterilmesi gerekmektedir. Altı veya daha çok yazarlı kaynaklar ise ilk kullanımdan itibaren (Okçu vd., 2009) şeklinde gösterilmelidir.
Yazım dili İngilizce olan makalelerde “vd.” yerine “et al.” kullanılmalıdır. Aynı şekilde metin için atıflarda sayfa numarası gösterilecekse (Zannes et al., 2009, p. 43) şeklinde gösterilmelidir. Yazım dili Türkçe makalelerde ise “et al.” kullanılmamalı ve sayfa numarası gösterilecekse (Okçu vd., 2009, s. 43) şeklinde gösterilmelidir.
Yazarın aynı yıl yayınlanmış iki eseri, yayın yılına bir harf eklenmek suretiyle ayırt edilir (İlhan, 2003a), (İlhan, 2003b).
- Dipnotlar atıf yapmak için kullanılmamalıdır. Metin içinde açıklanması gereken hususlar kısa bir şekilde dipnotta gösterilmeli, bu dipnotlar metin sonunda listelenmiş halde sunulmalıdır.
- Tablo ve şekiller metin içinde verilmemeli, metin içinde uygun yere sadece “Tablo1 buraya” veya “Bakınız Tablo1” şeklinde belirtilmelidir. Tablolar ve şekiller kaynakçadan sonra ayrı bir sayfada başlamalıdır. Tablo ve şekillere ait numaralar ve isimleri tabloların üst kısmında, şekillerin alt kısmında verilmelidir. Tablo ve şekil isimleri kısa ve açıklayıcı olmalıdır. Kullanılan kısaltmalar ve/veya açıklamalar varsa, tablo ve şekillerin altına not düşülmelidir.
- Makalenin metnin sonunda ve kaynakçadan önce; "destek bilgisi", “yazar katkı beyanı”, "çıkar çatışması", "etik onay", "bilgilendirilmiş onam formu" bilgileri yazılmalıdır. Örneğin;
Destek Bilgisi: Bu çalışma, kamu, ticari veya kar amacı gütmeyen kuruluşlar gibi herhangi bir organizasyondan destek almamıştır.
Yazar Katkı Beyanı: 1. Yazarın katkı oranı %..., 2. Yazarın katkı oranı ise %..’dir.
Çıkar Çatışması: Tüm yazarlar adına, sorumlu yazar çıkar çatışması bulunmadığını belirtir.
Etik Onayı: İnsan katılımcıları içeren çalışmalarda gerçekleştirilen tüm prosedürler, kurumsal ve / veya ulusal araştırma komitesinin etik standartlarına ve 1964 Helsinki deklarasyonuna ve daha sonraki değişikliklerine veya karşılaştırılabilir etik standartlara uygundur. Bu araştırma için ……… Üniversitesi İnsan Araştırmaları Etik Kurulu’ndan gg.aa.yyyy tarih ve 2024/04-85 sayılı karar numarası ile Etik Kurul Onayı alınmıştır.
Bilgilendirilmiş Onam Formu: Çalışmaya katılan tüm bireysel katılımcılardan bilgilendirilmiş onam formu alınmıştır.
İntihal (benzerlik) uyarısı: İş ve İnsan Dergisi intihal.net üzerinden benzerlik raporu almaktadır. Makale yükleme aşamasının 3. adımda tam metin dosyası yüklendiğinde intihal.net'e iletilecektir. Raporun hazırlanması zaman alabilir. Bu nedenle işlem tamamlandığında tarafınıza e-posta gönderilecektir. Son adımda sonuç raporuna göre makale gönderimini tamamlayabilir ya da 3. adıma geri dönerek işlemi tekrarlayabilirsiniz. Birden fazla dosya yükleyip benzerlik raporu aldığınızda tüm raporlar editöre iletilecektir. Çalışmada maksimum % 25, bir kaynaktan ise en fazla % 3 benzeşim oranına müsaade edilmektedir. İstenilen değer aralıklarına sahip olmayan çalışmalar reddedilmektedir. Makale tezden üretilmiş ise, makale başlığına verilen dipnot ile tezden üretildiği belirtilmelidir. Tezden üretilen makalelerde de benzerlik oranı % 25'i geçemez.
Dergiye gönderilen tüm yazılar örnek makale şablonuna göre hazırlanmalıdır. ÖRNEK MAKALE ŞABLONU için tıklayınız. Bu word şablonu derginin tam formatıdır. Makalenizi bu formata getirdikten sonra sisteme yükleyiniz.