Araştırma Makalesi

DUYGUSAL EMEĞİN İŞ VE İŞLETME PERFORMANSINA ETKİSİ

Cilt: 6 Sayı: 12 30 Haziran 2021
PDF İndir

DUYGUSAL EMEĞİN İŞ VE İŞLETME PERFORMANSINA ETKİSİ

Öz

İleri teknoloji, küreselleşme, ulaşım ağ çeşitliliği, kıt kaynaklar, işgücü maliyetleri işletmelerin rekabet avantajı elde etme ve var olan avantajlarını devamı konusunda önemli unsurlar olmayı sürdürmektedirler. Bu unsurların baskısı altında doğru ürün ve hizmetlerin doğru pazarlara uygun stratejilerle sunulması işletmelerin odak noktası haline gelmiştir. Bu odak noktasında başarılı olmanın yolu çalışanlardır. Çalışanların giderek örgütsel yapı ve işleyişin nesnesi olmaktan öznesi olmaya giden süreçte önemli rol oynadıkları kuşkusuz bir gerçektir. Bu rolün sergilenmesinde çalışanlara ait duyguların önemi de anlaşılmaktadır. Bu duyguların işletme hedef ve amaçları doğrultusunda kullanılması rekabet avantajını perçinlemektedir. Rekabet avantajı sağlamanın çalışanların duygusal emeklerinden yararlanarak duygu durumlarının gösterimi beklenmelidir. Bu beklentiyle desteklenen duygu gösterimi, işletmelerin hem iş performansı hem de işletme performansını pozitif yönde katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda yapılan bu çalışmada duygusal emeğin iş ve işletme performansı üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için Kütahya ili Organize Sanayi Bölgesinde faaliyette bulunan 2 ayrı otomotiv işletmesinin 255 beyaz ve mavi yakalı çalışanına kolayda örnekleme yöntemiyle gönüllülük esasına göre ulaşılmıştır. Yapılan korelasyon analizi ile duygusal emek ile iş performansı (r=0,272) kuvvetinde ve işletme performansı arasında (r=0,315) kuvvetinde pozitif yönlü zayıf ilişkiler belirlenmiştir. Yapılan regresyon analizi ile duygusal emeğin hem iş performansına (β=0,243 p<0,05) ve hem de işletme performansına (β=0,429 p<0,05) pozitif etkisi tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AKAL, Z. (2002). İşletmelerde Performans Ölçüm ve Denetimi. MPM Yayınları, Ankara.
  2. ALTAŞ, S. S., & ÖZİŞLİ, Ö. (2021). Duygusal emek ile iş tatmini ve bireysel performans arasındaki ilişki. Journal of ınternational social Research, 14(76). ss. 862-873.
  3. ANDERSON, B. (2014). There goes another little chip of your heart: Exploring the intersections of communication, emotional labor, and age. Unpublished doctoral dissertation, Purdue University West Lafayette, Indiana.
  4. ARSLANTÜRK, Y. (2009). Dört Beş Yıldızlı Konaklama İşletmelerinde Performans Değerlendirme: Ankara İli Örneği. İşletme Araştırmaları Dergisi, 1(2), 19-34.
  5. ARSLANTÜRK, Y. (2015). KİT’lerde Performansa Dayalı Ücretlendirme Önerisi. Ankara: T.C. Kalkınma Bakanlığı Yayın No. 2930.
  6. ASHFORTH, B.E., HUMPHREY, R.H. (1993). Emotinal labor in service roles: The influence of identity. Academy of Management Review, (18) 88-115.
  7. BABUÇ, Z. T. (2020). Duygusal Emek, (Örgütsel Davranış Üzerine Güncel Çalışmalar içinde, Ed. Müjdat Avcı, Ergün Kara), ss. 106-120, Hiperyayın, İstanbul.
  8. BAĞCI, Z. (2015). Study of Some Demographic Properties Influencing the Burnout Levels of Nurses in Public Hospitals by CHAID Analysis. Çankırı Karatekin University journal of the Faculty of Economics et Administrative Sciences., 5(2), ss. 479-494.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2021

Gönderilme Tarihi

23 Mayıs 2021

Kabul Tarihi

10 Ağustos 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 6 Sayı: 12

Kaynak Göster

APA
Boz, D. (2021). DUYGUSAL EMEĞİN İŞ VE İŞLETME PERFORMANSINA ETKİSİ. Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Dergisi, 6(12), 125-138. https://izlik.org/JA73PZ47UD
AMA
1.Boz D. DUYGUSAL EMEĞİN İŞ VE İŞLETME PERFORMANSINA ETKİSİ. INTERNATIONAL JOURNAL OF AFRO-EURASIAN RESEARCH. 2021;6(12):125-138. https://izlik.org/JA73PZ47UD
Chicago
Boz, Dursun. 2021. “DUYGUSAL EMEĞİN İŞ VE İŞLETME PERFORMANSINA ETKİSİ”. Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Dergisi 6 (12): 125-38. https://izlik.org/JA73PZ47UD.
EndNote
Boz D (01 Haziran 2021) DUYGUSAL EMEĞİN İŞ VE İŞLETME PERFORMANSINA ETKİSİ. Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Dergisi 6 12 125–138.
IEEE
[1]D. Boz, “DUYGUSAL EMEĞİN İŞ VE İŞLETME PERFORMANSINA ETKİSİ”, INTERNATIONAL JOURNAL OF AFRO-EURASIAN RESEARCH, c. 6, sy 12, ss. 125–138, Haz. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73PZ47UD
ISNAD
Boz, Dursun. “DUYGUSAL EMEĞİN İŞ VE İŞLETME PERFORMANSINA ETKİSİ”. Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Dergisi 6/12 (01 Haziran 2021): 125-138. https://izlik.org/JA73PZ47UD.
JAMA
1.Boz D. DUYGUSAL EMEĞİN İŞ VE İŞLETME PERFORMANSINA ETKİSİ. INTERNATIONAL JOURNAL OF AFRO-EURASIAN RESEARCH. 2021;6:125–138.
MLA
Boz, Dursun. “DUYGUSAL EMEĞİN İŞ VE İŞLETME PERFORMANSINA ETKİSİ”. Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Dergisi, c. 6, sy 12, Haziran 2021, ss. 125-38, https://izlik.org/JA73PZ47UD.
Vancouver
1.Dursun Boz. DUYGUSAL EMEĞİN İŞ VE İŞLETME PERFORMANSINA ETKİSİ. INTERNATIONAL JOURNAL OF AFRO-EURASIAN RESEARCH [Internet]. 01 Haziran 2021;6(12):125-38. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73PZ47UD

All rights reserved. International Journal of Afro-Eurasian Research (IJAR) is an International refereed journal and published biannually. Authors are responsible for the content and linguistic of their articles. Articles published here could not be used without referring to the Journal. The opinions in the articles published belong to the authors only and do not reflect those of International Journal of Afro-Eurasian Research.