TR
EN
Farklı Yetiştirme Ortamları ve Hümik Asit Dozlarının Turpta Bitki Gelişimi ve Kalite Üzerine Etkileri
Öz
Bu araştırma, fındık turpunda farklı yetiştirme ortamları ve hümik asit dozlarının bitki gelişim parametreleri ve kalite özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada toprak ile torf ve perlit ortamlarının farklı oranlardaki karışımlarından oluşan 4 farklı yetiştirme ortamı [Toprak, Torf:Perlit (1:1), Torf:Perlit (2:1) ve Torf:Perlit (3:1)] kullanılmıştır. Çalışmada ayrıca TKİ Hümas isimli sıvı formda hümik asidin 0 (kontrol), 500, 1000 ve 2000 ppm dozları ele alınmıştır. Çalışmada Rolex F1 fındık turpu çeşidi (Raphanus sativus L. var. sativus) kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre yetiştirme ortamları arasında bitki gelişim parametreleri ve kalite özellikleri yönünden Torf:Perlit (2:1) ortamının öne çıktığı tespit edilmiştir. Çalışmada hümik asit uygulamalarının (500, 1000 ve 2000 ppm) yumru yaş ağırlığı, yumru çapı ve yumru yüksekliğini kontrole (0 ppm) göre önemli oranda artırdığı saptanmıştır. Hümik asit dozları arasında en yüksek yumru yaş ağırlığı, yumru çapı ve yumru yüksekliği 1000 ppm dozundan elde edilmiştir. Genel olarak topraksız yetiştirme ortamları ve hümik asidin bitki gelişimi ve kalite üzerinde olumlu etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Yetiştirme ortamları ve hümik asit dozları kendi aralarında değerlendirildiğinde, özellikle Torf:Perlit (2:1) yetiştirme ortamının ve 1000 ppm dozunun bitki gelişimi ve kalite üzerinde daha etkili olduğu ve topraksız fındık turpu yetiştiriciliğinde tarımsal sürdürülebilirlik ve verimlilik açısından başarılı bir şekilde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akan, S., Veziroğlu, S., Özgün, Ö., & Ellialtıoğlu, Ş. (2013). Turp (Raphanus sativus L.) sebzesinin fonksiyonel gıda olarak değerlendirilmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 23(3), 289-295.
- Akıncı, Ş. (2011). Hümik asitler, bitki büyümesi ve besleyici alımı. Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 23(1), 46‐56.
- AOAC. (1990). Official methods of analysis. In: Association of Official Analytical Chemists (15th ed.), Washington, DC, USA.
- Bandiera, M., Mosca, G., & Vamerali, T. (2009). Humic acids affect root characteristics of fodder radish (Raphanus sativus L. var. oleiformis Pers.) in metal-polluted wastes. Desalination, 246(1-3), 78-91. https://doi.org/10.1016/j.desal.2008.03.044
- Barzegar, T., Mahmoodi, S., Nekounam, F., Ghahremani, Z., & Khademi, O. (2021). Effects of humic acid and cytokinin on yield, biochemical attributes and nutrient elements of radish (Raphanus sativus L.) cv. Watermelon. Journal of Plant Nutrition, 45(10), 1582-1598. https://doi.org/10.1080/01904167.2021.2003395
- Baş Odabaş, M. (2019). Farklı humik asit uygulama dozları ve azotlu gübrelerin marulun gelişimi ile bazı toprak özellikleri üzerine etkisi [Yüksek Lisans Tezi, Ordu Üniversitesi]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/
- Bhuvaneswari, R., & Dhanasekaran, K. (2007). Response of foliar application of humic acid on the growth and yield of radish (Raphanus sativus L.). Plant Archives, 7(2), 603-606.
- Chung, D. H., Kim, S. H., Myung, N., Cho, K. J., & Chang, M. J. (2012). The antihypertensive effect of ethyl acetate extract of radish leaves in spontaneously hypertensive rats. Nutrition Research and Practice, 6(4), 308-314. https://doi.org/10.4162/nrp.2012.6.4.308
Ayrıntılar
Birincil Dil
İngilizce
Konular
Sebze Yetiştirme ve Islahı
Bölüm
Araştırma Makalesi
Erken Görünüm Tarihi
20 Aralık 2023
Yayımlanma Tarihi
20 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi
18 Eylül 2023
Kabul Tarihi
10 Kasım 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 1970 Cilt: 9 Sayı: 3