Bu çalışmada, Türkiye’de Bolu ili merkez ilçesi Çivril yöresinde doğal olarak yetişen ahududu (Rubus idaeus Linnaeus) genotiplerine ait meyvelerin agro-morfolojik özellikleri belirlenmiştir. Çalışmada, genotiplere ait parametrelerde, meyve ağırlığı 2.52 g (Genotip 4) ile 1.30 g (Genotip 2), meyve eni 18.18 mm (Genotip 6) ile 15.33 mm (Genotip 2), meyve boyu 18.45 mm (Genotip 6) ile 12.87 mm (Genotip 2), çekirdek eni 1.30 mm (Genotip 4) ile 1.10 mm (Genotip 6), çekirdek boyu 2.37 mm (Genotip 1) ile 1.84 mm (Genotip 6) arasında saptanmıştır. Ek olarak, genotiplerde, meyve sap kalınlığı 0.91 mm (Genotip 4) - 0.67 mm (Genotip 5); meyve sap çukur derinliği 13.99 mm (Genotip 6) - 10.58 mm (Genotip 5); meyve sap çukur genişliği 10.08 mm (Genotip 4) - 7.82 mm (Genotip 9) aralığında tespit edilmiştir. Ayrıca, en yüksek çözünebilir katı madde miktarı (SÇKM) açısından Genotip 3 (% 13.80) genotipi, en yüksek titre edilebilir asitlik (TA) değeri açısından Genotip 9 (% 3.60) genotipi daha baskın olmuştur. Genotiplerde gözlenen pH değerleri ise 3.06 ile 3.29 arasında değişmiştir. Ayrıca, renk değeri parametrelerinde, en yüksek L*, a*, b*, kroma ve hue açısı değerleri, sırasıyla, 32.22 (Genotip 8), 23.75 (Genotip 1), 12.86 (Genotip 1), 27.10 (Genotip 1) ve 28.22 (Genotip 1) olarak bulunmuştur. Çalışmada sonuç olarak, agro-morfolojik özellikler açısından öne çıkan çeşitli genotiplerin fonksiyonel ahududu üretiminde ıslah materyali olarak değerlendirilebileceği kanısına varılmıştır.
Ahududu morfoloji çözünebilir katı madde miktarı (SÇKM) titre edilebilir asitlik değeri (TA) renk parametreleri
In this study, agro-morphological characteristics of raspberry (Rubus idaeus Linnaeus) genotypes naturally grown in Çivril, the central district of Bolu province in Türkiye were determined. In the study, parameters belonging to the genotypes were determined as follows: fruit weight was between 2.52 g (Genotype 4) and 1.30 g (Genotype 2), fruit width was between 18.18 mm (Genotype 6) and 15.33 mm (Genotype 2), fruit length was between 18.45 mm (Genotype 6) and 12.87 mm (Genotype 2), seed width was between 1.30 mm (Genotype 4) and 1.10 mm (Genotype 6), seed height was between 2.37 mm (Genotype 1) and 1.84 mm (Genotype 6). In addition, in genotypes, fruit stem thickness ranged from 0.91 mm (Genotype 4) to 0.67 mm (Genotype 5), fruit stem pit depth ranged from 13.99 mm (Genotype 6) to 10.58 mm (Genotype 5), fruit stem pit width ranged from 10.08 mm (Genotype 4) to 7.82 mm (Genotype 9). Also, genotype 3 (13.80%) had the highest soluble solids content (SSC) and Genotype 9 (3.60%) had the highest titratable acidity (TA). The pH values observed in the genotypes varied between 3.06 and 3.29. Also, in color value parameters, the highest L*, a*, b*, chroma and hue° angle values were 32.22 (Genotype 8), 23.75 (Genotype 1), 12.86 (Genotype 1), 27.10 (Genotype 1) and 28.22 (Genotype 1), respectively. As a result of the study, it was concluded that various genotypes that stand out in terms of agro-morphological characteristics can be evaluated as breeding material in functional raspberry production.
Raspberry morphology soluble solids content (SSC) titratable acidity value (TA) color parameters
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hasat Sonrası Bahçecilik Teknolojileri (Taşımacılık ve Depolama dahil), Meyve Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Bahçe Bitkileri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 21 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 24 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 9 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 2 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a