Türkiye de organik tarım 1980
lerde başlamıştır ve antep fıstığı, badem, ceviz, zeytin, nar gibi meyvelerin
Anadolu da organik olarak üretilmesi kısa bir geçmişe sahiptir. Ülkemizdeki
birçok bölge, çoğu meyve türünün organik üretimi için uygun ekolojik koşullara
sahiptir. Türkiye de organik tarım üretimi 2015 yılında 1.164.022 ton
gerçekleşmesine ragmen, organik antep fıstığı üretimi 1.141 ton da kalmıştır.
Türkiye’nin organik tarım üretim potansiyeli göz önüne alındığında, üretimin
istenilen seviyede olmadığı ve bu potansiyelin üst düzeye çıkarılması gerektiği
söylenebilir. Bundan dolayı organik tarım üretimi arttırılmalıdır. Organik
tarım üretiminde, araştırma sayısının az olması, çiftçilerin bilgi eksikliği ve
üretimde maliyetlerin yüksek olması organik tarım üretimini sınırlamaktadır. Bu
çalışmada organik antep fıstığı potansiyeli ortaya konularak bu konudaki
farkındalığı arttırmak ve çiftçileri organik meyve bahçeleri kurmaya teşvik
etmek amaçlanmaktadır.
Production of organic plants
started the 1980s in Turkey, and organic fruits such as pistachio, almond,
walnut, olive, and pomegranate have a short history in Anatolia. Many regions
in our country have suitable ecological conditions for organic production of
many fruit cultivars. Although organic agricultural production was realized to
be 1.164.202 tons in Turkey in 2015, organic pistachio production was 1.141
tons. Turkey is not at the desired level when considering its potential and
there is a need for maximizing to its potential. Therefore, organic pistachio
production should be increased. Lack of knowledge of farmers on organic
pistachio production, lack of research works and high costs production are the
main problems in the organic production. The aim of this paper is to raise
awareness of the organic pistachio potential and to encourage farmers on
organic orcharding in our country.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Haziran 2018 |
Gönderilme Tarihi | 14 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 16 Mart 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: 1 |
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a