Bu araştırma Eskişehir
ekolojik koşullarında 2015 yılında yürütülmüştür. Çalışmada bitkiler dört
farklı gelişim döneminde (çiçeklenme öncesi, çiçeklenme başlangıcı, tam
çiçeklenme ve tohum bağlama dönemi) üç tekerrürlü olarak hasat edilmiştir.
Örnekler kurutma dolabında (35 ºC) kurutulduktan sonra su distilasyonu
yöntemiyle uçucu yağ oranları belirlenmiştir. Uçucu yağların bileşenleri ise
GS/MS ile tayin edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, uçucu yağ oranı
farklı gelişme dönemlerinden istatistiki olarak önemli düzeyde etkilenmiştir.
Nitekim drog yaprakta uçucu yağ oranı %1.0-2.0 arasında değişmiştir. En yüksek
uçucu yağ oranı (%2.0) çiçeklenme öncesi dönemde yapılan hasattan elde
edilirken, en düşük uçucu yağ oranı (%1.0) tam çiçeklenme ve tohum bağlama
döneminde yapılan hasattan elde edilmiştir. Diğer taraftan, α-thujone ve camphor tüm gelişme dönemlerinde ana bileşen olarak tespit
edilmiştir. En yüksek α-thujone
oranı (%47.24) tam çiçeklenme döneminde yapılan hasattan elde edilirken, en
düşük oran (%23.09) ise çiçeklenme başlangıcı döneminde yapılan hasattan elde
edilmiştir. Bu yüzden, tıbbi adaçayından α-thujone oranı düşük ve en yüksek düzeyde uçucu yağ elde etmek
için hasadın çiçeklenme başlangıcı döneminde yapılması tavsiye edilmektedir.
Salvia officinalis L. ontogenetik varyabilite uçucu yağ oranı ve komponentleri ontogenetik varyabilite
This experiment was carried out in Eskişehir
ecological conditions in 2015.
In the study, the plants were
harvested at different four growth stages (pre-flowering, beginning of
flowering, full flowering and seed formation stages) with three replications.
After leaf samples were dried in the drying-oven (at 35 ºC), the essential oil
contents were determined by hydro-distillation and its compositions were
analyzed by GC/MS. The results indicated that essential oil contents were
significantly influenced by different growth stages. Essential oil contents in
drug leaf samples were ranged from 1.0% to 2.0%. The maximum essential oil
content (2.0%) was obtained in plants harvested during before flowering stage,
while the minimum oil contents (1.0%) were detected in the plants harvested at
full flowering and seed formation stages. On the other hand, α-thujone and camphor were detected as the main components at all growth stages.
The maximum α-thujone content
(47.24%) was obtained from full flowering stage, while the minimum rate
(23.09%) belonged to the beginning of flowering stage. So, it is recommended
that in Eskişehir conditions, Salvia officinalis should
be harvested in pre-flowering stage in terms of the highest essential oil and
the lowest α-thujone content.
Salvia officinalis L. essential oil content and components ontogenetic variability
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tarla Bitkileri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 21 Ocak 2018 |
Kabul Tarihi | 4 Temmuz 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: 2 |
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a