Yıl 2019, Cilt 5 , Sayı 1, Sayfalar 76 - 89 2019-06-30

Detection and Validation of Pesticide Residue Levels in Tomatoes Grown in the Mediterranean Region
Akdeniz Bölgesi’nde Yetiştirilen Domateslerde Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Tespiti ve Validasyon Çalışması

Fatma Hepsağ [1]


In this study, tomatoes grown in the Mediterranean region were evaluated for pesticides and health risks. Tomato samples were collected from 30 farmers in the region. Pesticide residues were determined by Liquid Chromatography Mass Spectrometry (LC-MS / MS) method. In 74% of the samples, pesticide residues were not found, whereas in 18% of the samples, an average of 3.289 mg kg-1 of dimethoate, chlorpyrifos  3.528 mg kg-1 and endosulfan were found to be 2.854 mg kg-1. Methomyl 0.487-0.687 mg kg-1 was found in 4 samples, above which only the residual level detectable level (LOQ) was detected, and acetamiprid was found between 0.584-0.682 mg kg-1 in 4 samples. However, these values are below the Turkish Food Codex (TGK) and European Union (EU) Maximum Residual Limits (MRL). It is recommended to raise awareness of good practices for pesticide application and food safety to protect public health from pesticides.

Bu çalışmada, Akdeniz bölgesinde yetiştirilen domateslerde kullanılan pestisitler ve sağlık riski yönünden değerlendirme yapılmıştır. Domates örnekleri, bölgedeki 30 çiftçiden toplanmıştır. Pestisit kalıntıları Sıvı Kromatografisi Kütle Spektrometresi yöntemi (LC-MS/MS) ile tespit edilmiştir. Örneklerin %74’ünde   pestisit kalıntısı, bulunamazken; %18'inde dimethoate  ortalama 3.289 mg kg-1, chlorpyrifos  3.528 mg kg-1 ve endosülfan  2.854 mgkg-1olarak bulunmuştur. Sadece 4 örnekte kalıntı seviyesi tespit edilebilen seviyenin (LOQ) üzerinde miktarlarda methomyl  0.487-0.687 mg kg-1, ve  acetamiprid 0.584-0.682 mg kg-1 aralığında tespit edilmiştir. Ancak bu değerler Türk Gıda Kodeksi (TGK) ve Avrupa Birliği (AB) Maksimum Kalıntı Limitleri (MRL)’nin altında değerlerdir. Halk sağlığını pestisitlere karşı korumak amacıyla, pestisit uygulaması ve güvenilir gıdaya erişim için iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması önerilmektedir.

  • Akoto, O., Andoh, H., Darko, G., Eshun, K., & Osei-Fosu, P. (2013). Health risk assessment of pesticides residue in maize and cowpea from Ejura. Chemosphere, 92(1), 67-73.
  • TÜİK. (2018). Bitkisel üretim istatistikleri. http:/tuikapp. tuik. gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul. Erişim: 16 Temmuz 2018.
  • TGK. (2016). Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği.
  • Çiftçioğlu, G., & İssa, G. (2006). Çevre ve gıdalardaki pestisit kalıntılarının halk sağlığına etkisi. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 32(3), 91-96.
  • dos Santos, G., Teixeira, L., Pereira, O., dos Santos, A., Fronza, M., Da Silva, A., & Scherer, R. (2015). Pesticide residues in conventionally and organically grown tomatoes in Espírito Santo (Brazil). Química Nova, 38, 848-851.
  • EFSA. (2013). Scientific Report of EFSA. The 2010 European Union report on pesticide residues in Food. European Food Safety Authority. 2, 3 European Food Safety Authority (EFSA). EFSA Journal, 11(3), 3130.
  • EC. (2009). Directive 2009/128/EC of the European Parliament and of the Council of 21 October 2009 establishing a framework for Community action to achieve the sustainable use of pesticides. Official Journal of the European Union, 71-86.
  • Essumang, D. K., Dodoo, D. K., Adokoh, C. K., & Fumador, E. A. (2008). Analysis of some pesticide residues in tomatoes in Ghana. Human and Ecological Risk Assessment, 14(4), 796-806.
  • Hadian, Z., & Azizi, M. H. (2006). Pesticide residues in vegetables marketed in the main wholesale fruit and vegetable market in Tehran as determined by gas chromatography/mass spectrometry. Iran Journal Nutrition Sciences Food Technology, 1(2), 13-20.
  • Jahed Khanyeki, G.R., Fanaei, A.M., Sadeghi, M., & Mardani, G. (2011). Study of residue Oxi Dimeton Metil pesticide in greenhouse cucumber and tomato in Chahar Mahal Bakhtiari province. Shahrekord University of Medical Sciences, 12(4), 9-17.
  • Kmellar, B., Fodor, P., Parejab, L., Ferrer, C., Martnez-Uroz, M.A., Valverde, A., & Fernandez-Alba, A.R. (2008). Validation and uncertainty study of a comprehensive list of 160 pesticide residues in multi-class vegetables by liquid chromatography–tandem mass spectrometry. Journal of Chromatography A ,1215(1-2), 37-50.
  • Kumari, B. R., Rao, G. V. R., Sahrawat, K. L., & Rajasekhar, P. (2012). Occurrence of insecticide residues in selected crops and natural resources. Bullet Environ Contamination Toxicol, 89, 187-192.
  • Lozowicka, B. (2015). Health risk for children and adults consuming apples with pesticide residue. Science of the Total Environment, 502, 184-198.
  • Lozowicka, B., Jankowska, M., Rutkowska, E., Hrynko, I., Kaczyński, P., & Miciński, J. (2014). The evaluation of a fast and simple pesticide multiresidue method in various herbs by gas chromatography. Journal of Naturel Medicines, 68, 95-111.
  • Melo, A., Cunha, S. C., Mansilha, C., Aguiar, A., Pinho, O., & Ferreira, I. (2012). Monitoring pesticide residues in greenhouse tomato by combining acetonitrile-based extraction with dispersive liquid–liquid microextraction followed by gas-chromatography–mass spectrometry. Food Chemistry, 135, 1071-1077.
  • Mohammadi, S., & Imani, S. (2012). Deltametrin and chlorpyrifos residue determination on greenhouse tomato in Karaj by solid phase extraction. Plant Protection Journal, 4, 57-66.
  • Tarım ve Köyişleri Bakanlığı. (2006). Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Web adresi:http://www.tugem.gov.tr/tugemweb/gubre_tuketi m.html, Erişim Tarihi: 24 Nisan 2006
  • Turabi, M.S. (2004). Türkiye Cumhuriyeti’nde tarımsal ilaç, tesçil ve ruhsat sistemi. Tarımsal İlaçlar ve Organik Tarım Konferansı, KTMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, 9-10 Haziran, Lefkoşa, KKTC.
  • Vieira, J. F., Soares, V. N., Villela, F. A., Espinola, J. E., Castanho, F. R., & Almeida, T. L. (2014). Use of thiamethoxam as bioactivator on cucumber seed physiological quality and seedling performance. Agraria-Revista Brasileira de Ciências Agrárias, 9, 317-321.
  • Yuan, Y., Chen, C., Zheng, C., Wang, X., Yang, G., Wang, Q., & Zhang, Z. (2014). Residue of chlorpyrifos and cypermethrin in vegetables and probabilistic exposure assessment for consumers in Zhejiang Province,China. Food Control, 36, 63-68.
  • Wu, X., Ye, Y., Hu, D., Liu, Z., & Cao, J. (2014). Food safety assurance systems in Hong Kong. Food Control, 37, 141-145.
  • Zhao, P., Huang, B., Li, Y., Han, Y., Zou, N., & Gu, K. (2014). Rapid multiplug filtration cleanup with multiple-walled carbon nanotubes and gas chromatography–triple–quadrupole mass spectrometry detection for 186 pesticide residues in tomato and tomato products. Journal Agriculture Food Chemistry, 62, 3710-3725.
Birincil Dil tr
Konular Fen
Bölüm Bitki Koruma
Yazarlar

Orcid: 0000-0002-3688-4106
Yazar: Fatma Hepsağ (Sorumlu Yazar)
Kurum: OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ, KADİRLİ UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU
Ülke: Turkey


Tarihler

Yayımlanma Tarihi : 30 Haziran 2019

Bibtex @araştırma makalesi { ijaws502956, journal = {International Journal of Agricultural and Wildlife Sciences}, issn = {}, eissn = {2149-8245}, address = {}, publisher = {Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {5}, pages = {76 - 89}, doi = {10.24180/ijaws.502956}, title = {Akdeniz Bölgesi’nde Yetiştirilen Domateslerde Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Tespiti ve Validasyon Çalışması}, key = {cite}, author = {Hepsağ, Fatma} }
APA Hepsağ, F . (2019). Akdeniz Bölgesi’nde Yetiştirilen Domateslerde Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Tespiti ve Validasyon Çalışması. International Journal of Agricultural and Wildlife Sciences , 5 (1) , 76-89 . DOI: 10.24180/ijaws.502956
MLA Hepsağ, F . "Akdeniz Bölgesi’nde Yetiştirilen Domateslerde Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Tespiti ve Validasyon Çalışması". International Journal of Agricultural and Wildlife Sciences 5 (2019 ): 76-89 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/ijaws/issue/43026/502956>
Chicago Hepsağ, F . "Akdeniz Bölgesi’nde Yetiştirilen Domateslerde Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Tespiti ve Validasyon Çalışması". International Journal of Agricultural and Wildlife Sciences 5 (2019 ): 76-89
RIS TY - JOUR T1 - Akdeniz Bölgesi’nde Yetiştirilen Domateslerde Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Tespiti ve Validasyon Çalışması AU - Fatma Hepsağ Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.24180/ijaws.502956 DO - 10.24180/ijaws.502956 T2 - International Journal of Agricultural and Wildlife Sciences JF - Journal JO - JOR SP - 76 EP - 89 VL - 5 IS - 1 SN - -2149-8245 M3 - doi: 10.24180/ijaws.502956 UR - https://doi.org/10.24180/ijaws.502956 Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Akdeniz Bölgesi’nde Yetiştirilen Domateslerde Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Tespiti ve Validasyon Çalışması %A Fatma Hepsağ %T Akdeniz Bölgesi’nde Yetiştirilen Domateslerde Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Tespiti ve Validasyon Çalışması %D 2019 %J International Journal of Agricultural and Wildlife Sciences %P -2149-8245 %V 5 %N 1 %R doi: 10.24180/ijaws.502956 %U 10.24180/ijaws.502956
ISNAD Hepsağ, Fatma . "Akdeniz Bölgesi’nde Yetiştirilen Domateslerde Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Tespiti ve Validasyon Çalışması". International Journal of Agricultural and Wildlife Sciences 5 / 1 (Haziran 2019): 76-89 . https://doi.org/10.24180/ijaws.502956
AMA Hepsağ F . Akdeniz Bölgesi’nde Yetiştirilen Domateslerde Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Tespiti ve Validasyon Çalışması. International Journal of Agricultural and Wildlife Sciences. 2019; 5(1): 76-89.
Vancouver Hepsağ F . Akdeniz Bölgesi’nde Yetiştirilen Domateslerde Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Tespiti ve Validasyon Çalışması. International Journal of Agricultural and Wildlife Sciences. 2019; 5(1): 89-76.