Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Sulama Programlarının ‘Tombul’ Fındık Çeşidinde Depolama Süresince Su Aktivitesine Etkisi

Yıl 2019, Cilt: 5 Sayı: 2, 308 - 313, 13.12.2019
https://doi.org/10.24180/ijaws.597163

Öz

Bu
çalışma 2015 ve 2016 yıllarında Giresun ilinde yetiştirilen ‘Tombul’ fındık
çeşidinde yürütülmüştür. Çalışmada, damla sulama yönteminde farklı sulama
programlarına göre sulanan fındığın depolama süresince su aktivitesi değişimi
araştırılmıştır. Deneme, tesadüf parselleri deneme deseninde 3 tekerrürlü, her
tekerrürde 3 ocak olacak şekilde planlanmıştır. Araştırmada, 3 farklı sulama
döneminde (D1: Döllenme sonu, meyve tutumu dönemi, D2: Tohum taslağı-embriyo
gelişimi dönemi, D3: Hasat olumu önü dönemi), 4 farklı sulama konusu (S1:
sulama uygulanmayan, S2: D1, D2 ve D3’de sulama, S3: D2’de sulama diğer
dönemler susuz, S4: D2 ve D3’de sulama, diğer dönemler susuz) uygulanmıştır.
Çalışma sonucunda, su aktivitesi değerindeki değişimlerin yıllara göre
farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Su aktivitesi değerinin 2015 yılında
sulama programlarına göre değişimi önemsiz, analiz dönemlerine göre ise önemli
bulunmuş ve bu değer bütün uygulamalarda depolama süresince artmıştır. 2016
yılında değişimler daha fazla olmuş ve bu değerin hem analiz dönemlerine hem
sulama programlarına ve hem de interaksiyona göre değişimi önemli bulunmuştur.
En yüksek değer (0.84 aw) S4 programında 12. ayda, en düşük değerler
de (0.41 aw), 2015 yılında olduğu gibi, başlangıçta belirlenmiştir.
Bütün örnek gruplarında aflatoksin tespit edilmemiştir.
Corylus avellana, damla sulama,
depolama, su aktivitesi

Destekleyen Kurum

Ordu Üniversitesi

Proje Numarası

AR 1508

Teşekkür

Bu çalışma Ordu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından AR-1508 No’lu proje ile desteklenmiştir. Bu desteklerinden dolayı ilgili kurum ve birime teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • Anonim, (2004). Operating manuel novasina. AW Sprint TH 500 Water Activity Analizers, Switzerland.
  • Bostan, S. Z. (1998). Bazı önemli fındık çeşitlerinde tohum taslağı gelişimi üzerine bir araştırma. Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi, 22: 295-298.
  • Cemeroğlu, B., & Acar, J. (1986). Meyve ve sebze işleme teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği No: 6, Ankara.
  • Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., & Özkan, M. (2013). Su aktivitesinin gıdaların bozulması ile ilişkisi. Meyve ve sebze işleme teknolojisi, 3, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 28, Ankara.
  • Demirci Ercoşkun, T. (2009). Bazı işlenmiş fındık ürünlerinin raf ömrü üzerine araştırmalar, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Fontana, M., Somenzi, M., & Tesio, A. (2014). Cultivation, harvest and postharvest aspects that influence quality and organoleptic properties of hazelnut production and related final products. Acta Horticulturae, 1052, 311-314.
  • Guiné, R.P.F., Almeida, F.F.C., & Correia M.R.P. (2015). Influence of packaging and storage on some properties of hazelnuts. Food Measure, 9, 11–19.
  • Kibar, H., & Öztürk, T. (2009). Sert kabuklu meyvelerin depolanması. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 23(48), 77-84.
  • Koç Güler, S., Bostan, S. Z., & Çon, A. H. (2017). Effects of gamma irradiation on chemical and sensory characteristics of natural hazelnut kernels. Postharvest Biology and Technology, 123, 12-21.
  • Koç, S., & Şen, F. (2007). Gıdalarda su aktivitesinin (aw) önemi. Dünya Gıda, Ağustos 2007, 65-69.
  • LaBuza, T.P. (1982) Shelf-Life Dating of Foods. Food & Nutrition Press, Inc., Westport.
  • Özay, G., Seyhan, F., Sena, S., Yılmaz, A., & Pembeci, C. (2005). Fındıklarda aflatoksin oluşumuna etki eden faktörlerin ve önleyici tedbirlerin belirlenmesi. 5024143, Sonuç Raporu, Gebze, Kocaeli.
  • Richardson, D.G. (1988). Hazelnut quality. In: Proceedings of the Annual Meeting of the Nut Growers Society of Oregon, Washington and British Columbia 73, 83-86.
  • Turan, A. (2017). Fındıkta kurutma yöntemlerinin meyve kalitesi ve muhafazası üzerine etkileri. Doktora Tezi, Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ordu.
  • Turan, A. (2019). Effect of drying on the chemical composition of Çakıldak (cv) hazelnuts during storage. Grasas Y Aceites, 70(1), 1-12.
  • Yıldırım, A., Duran, M., & Koç, M. (2018). Su aktivitesinin ve farklı kurutma sistemlerinin biyoaktif bileşenlerin stabiliteleri üzerine etkisi. GIDA, 43(3), 512-522.

Effect of Different Irrigation Aplications on Water Activity of ‘Tombul’ Hazelnut During Storage

Yıl 2019, Cilt: 5 Sayı: 2, 308 - 313, 13.12.2019
https://doi.org/10.24180/ijaws.597163

Öz

The study
was carried out on ‘Tombul’ hazelnut grown in Giresun province (Turkey) in 2015
and 2016 years. In the study, it was researched that changes of water activity
values during storage according to different irrigation applications at drip
irrigation. The experiment was designed
as randomized plots with three replications. Three ocaks were used for each
replicates. In the study, 4 different irrigation applications (S1:
non-irrigated, S2: irrigated in D1, D2 and D3, S3: irrigated in D2 and
non-irrigated in other periods, S4: irrigated in D2 and D3 and non-irrigated in
other periods) were applied in 3 different irrigation periods (D1: end of
fertiliziation, fruit set period, D2: Ovule and embryo development period, D3:
pre-harvest period). In the results, changes in water activity values differed
over the years. The change in the water activity value according to irrigation
programs in 2015 was insignificant and it was found significant in the analysis
periods, and this value increased in all applications during storage period. In
2016, the changes were higher and it was found that the change of this value
according to both analysis periods, irrigation programs and interaction were
significant. The highest value (0.84 aw) was determined in the S4
program at 12 months and the lowest values (0.41 aw) were initially
determined, as in 2015. Aflatoxin was not detected in all sample groups. 

Proje Numarası

AR 1508

Kaynakça

  • Anonim, (2004). Operating manuel novasina. AW Sprint TH 500 Water Activity Analizers, Switzerland.
  • Bostan, S. Z. (1998). Bazı önemli fındık çeşitlerinde tohum taslağı gelişimi üzerine bir araştırma. Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi, 22: 295-298.
  • Cemeroğlu, B., & Acar, J. (1986). Meyve ve sebze işleme teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği No: 6, Ankara.
  • Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., & Özkan, M. (2013). Su aktivitesinin gıdaların bozulması ile ilişkisi. Meyve ve sebze işleme teknolojisi, 3, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 28, Ankara.
  • Demirci Ercoşkun, T. (2009). Bazı işlenmiş fındık ürünlerinin raf ömrü üzerine araştırmalar, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Fontana, M., Somenzi, M., & Tesio, A. (2014). Cultivation, harvest and postharvest aspects that influence quality and organoleptic properties of hazelnut production and related final products. Acta Horticulturae, 1052, 311-314.
  • Guiné, R.P.F., Almeida, F.F.C., & Correia M.R.P. (2015). Influence of packaging and storage on some properties of hazelnuts. Food Measure, 9, 11–19.
  • Kibar, H., & Öztürk, T. (2009). Sert kabuklu meyvelerin depolanması. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 23(48), 77-84.
  • Koç Güler, S., Bostan, S. Z., & Çon, A. H. (2017). Effects of gamma irradiation on chemical and sensory characteristics of natural hazelnut kernels. Postharvest Biology and Technology, 123, 12-21.
  • Koç, S., & Şen, F. (2007). Gıdalarda su aktivitesinin (aw) önemi. Dünya Gıda, Ağustos 2007, 65-69.
  • LaBuza, T.P. (1982) Shelf-Life Dating of Foods. Food & Nutrition Press, Inc., Westport.
  • Özay, G., Seyhan, F., Sena, S., Yılmaz, A., & Pembeci, C. (2005). Fındıklarda aflatoksin oluşumuna etki eden faktörlerin ve önleyici tedbirlerin belirlenmesi. 5024143, Sonuç Raporu, Gebze, Kocaeli.
  • Richardson, D.G. (1988). Hazelnut quality. In: Proceedings of the Annual Meeting of the Nut Growers Society of Oregon, Washington and British Columbia 73, 83-86.
  • Turan, A. (2017). Fındıkta kurutma yöntemlerinin meyve kalitesi ve muhafazası üzerine etkileri. Doktora Tezi, Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ordu.
  • Turan, A. (2019). Effect of drying on the chemical composition of Çakıldak (cv) hazelnuts during storage. Grasas Y Aceites, 70(1), 1-12.
  • Yıldırım, A., Duran, M., & Koç, M. (2018). Su aktivitesinin ve farklı kurutma sistemlerinin biyoaktif bileşenlerin stabiliteleri üzerine etkisi. GIDA, 43(3), 512-522.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Tarımsal Yapılar ve Sulama
Yazarlar

Yaşar Akçin 0000-0002-6302-9754

Saim Zeki Bostan 0000-0001-6398-1916

Proje Numarası AR 1508
Yayımlanma Tarihi 13 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 26 Temmuz 2019
Kabul Tarihi 17 Eylül 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Akçin, Y., & Bostan, S. Z. (2019). Farklı Sulama Programlarının ‘Tombul’ Fındık Çeşidinde Depolama Süresince Su Aktivitesine Etkisi. Uluslararası Tarım Ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 5(2), 308-313. https://doi.org/10.24180/ijaws.597163

17365   17368      17366     17369    17370              


88x31.png    Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a