Çalışmanın amacı, gün içerisinde ışık şiddeti 100 μmol m-2 s-1'nin altına düştüğünde, gün doğumundan gün batımına kadar gün boyu doğal gün ışığına ve gün doğumundan önce 3 saat ve gün batımından sonra 3 saat (fotoperiyodun uzatıldığı) olmak üzere yapılan beyaz LED ek aydınlatma uygulamalarının biber fide kalitesi üzerine etkilerini belirlemektir. Ek aydınlatma uygulamaları, kontrol (hiçbir ek aydınlatmanın yapılmadığı doğal gün ışığı koşulları) uygulaması ile karşılaştırılmıştır. Çalışma, 2024 Mart ayında cam serada yürütülmüştür. Fide kalitesini belirlemek amacıyla fide boyu, gövde çapı, kök uzunluğu, gövde, kök ve toplam fide kuru ağırlıkları, yaprak alanı, yaprak klorofil içeriği ve stoma iletkenlik değerleri ölçülmüştür. Beyaz LED ek aydınlatma uygulamalarının kök uzunluğu, toplam fide kuru ağırlığı, gövde çapı, yaprak alanı, yaprak klorofil içeriği ve stoma iletkenlik değerleri kontrole göre istatistiksel olarak önemli düzeyde (p<0.05) yüksek bulunmuştur. Stoma iletkenliği ve yaprak klorofil içeriği haricinde çalışmada incelenen özellikler bakımından en yüksek değerler gün içerisinde ışık şiddeti 100 μmol m-2 s-1'nin altına düştüğünde yapılan ek ışık uygulamasından elde edilmiştir. Çalışmada, fotoperiyodun uzatılması yaprak klorofil içeriği ve stoma iletkenliğini artırırken, en kısa boylu bitkiler (5.95 cm) de bu uygulamadan elde edilmiştir. Gün içerisinde ışık şiddeti 100 μmol m-2 s-1 altına düştüğünde yapılan beyaz LED ek aydınlatma uygulamasının biber fide kalitesini önemli ölçüde artırdığı belirlenmiştir.
Gerek yok
The aim of the study was to determine the effects of supplementary white LED lighting applications on pepper seedling quality when the light intensity falls below 100 μmol m-2 s-1 during the day, compared to natural daylight throughout the day from sunrise to sunset, and from 3 hours before sunrise to 3 hours after sunset (extending the photoperiod). Supplementary lighting applications were compared with the control (daylight conditions without supplementary lighting). The study was carried out in a glass greenhouse in March 2024. To determine the seedling quality, seedling height, stem diameter, root length, stem, root and total seedling dry weights, leaf area, leaf chlorophyll content and stomatal conductance values were measured. Root length, total seedling dry weight, stem diameter, leaf area, leaf chlorophyll content and stomatal conductance values of different supplementary white LED lighting applications were statistically significantly (p<0.05) higher compared to the control. The highest values for the traits examined in the study, except for stomatal conductance and leaf chlorophyll content, were obtained from the supplementary light application when the light intensity fell below 100 μmol m-2 s-1 during the day. In the study, while the photoperiod extension increased the leaf chlorophyll content and stomatal conductance, the shortest plants (5.95 cm) were also obtained from this application. It was determined that the supplementary white LED lighting application significantly increased the pepper seedling quality when the light intensity fell below 100 μmol m-2 s-1 during the day.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sebze Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Bahçe Bitkileri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 21 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 23 Eylül 2024 |
Kabul Tarihi | 11 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 10 Sayı: 3 |
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a