Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluating Ecotourism Opportunities for a Sustainable Environment: The Case of Lake Beysehir (Türkiye)

Yıl 2024, Cilt: 8 Sayı: 1, 101 - 111, 30.06.2024
https://doi.org/10.30625/ijctr.1477745

Öz

In addition to providing the basic needs for survival for all living things, the environment also supplies the financial means required to maintain social order. One of the primary resources used by the tourism sector is the environment. Ecotourism and other environmentally conscious tourism initiatives have the power to promote environmental sustainability. In this context, the aim of the current research is to investigate the ecotourism opportunities of Lake Beysehir and the surrounding area and to evaluate them on the axis of sustainable environment. For this purpose, a study was conducted with a quantitative research design. A survey form suitable for SWOT analysis was preferred as the data collection tool. Data for the study were obtained from participants determined using the guided sampling technique, which is preferred for quantitative studies. By analyzing the obtained data, research area's strengths, weaknesses, opportunities in terms of ecotourism, and possible threats to the region's tourism are revealed. In the conclusion of the study, strategies that will enable the identified strengths and opportunities to be transformed into sustainable and environmental friendly tourism activities have been developed. Strategies to counter threats and strengthen weaknesses have also been developed and are included in the conclusion.

Etik Beyan

The study obtained ethical approval from “Scientific Ethics and Evaluation Committee of Selcuk University, Faculty of Tourism”, with the letter dated 04.03.2024 and numbered 715470.

Kaynakça

  • Aklıbaşında, M., Bulut, Y., & Akpınar Külekçi, E. (2011) Aladağlar ’da (Kayseri-Yahyalı) yetişen doğal bitkilerin flora turizmi açısından değerlendirilmesi. KSU J. Nat. Sci., Special Issue, 8-15.
  • Alperen, B. (2001) Beyşehir ve tarihi (1. Baskı). Konya, Büyük Sistem Dershanesi.
  • Beyhan, Ş. G., & Ünügör, S. M. (2005). Çağdaş gereksinimler bağlamında sürdürülebilir turizm ve kimlik modeli. İTÜ Dergisi, Mimarlık, Planlama, Tasarım, 4(2), 79-87.
  • Brundtland Report. (1987) U.N. World Commission on Environment and Development.
  • Ceballos-Lascuráin, H. (1996) Tourism, ecotourism and protected areas: the state of nature-based tourism around the world and guidelines for its development. IUCN Publications, Cambridge, 301. http://dx.doi.org/10.2305/iucn.ch.1996.7.en
  • Çağatay, A., Yurdaer, M., & Kiris, R. (2002) Eko–turizm için mekan ve yerel toplulukların katılımının planlanması. T. C. Turizm Bakanlığı, II. Turizm Şurası Bildirileri, II, pp. 203–217 Ankara.
  • Dinç, A., & Öztürk, R. (2013). Beyşehir Gölü Milli Parkı’nın ekoloji ve turizm bakımından araştırılması. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 6(1), 118-123
  • Erdoğan, N. (2003). Çevre ve (eko) turizm. Erk Yayın ve Dağıtım, Ankara.
  • Erdoğan, A., Öz, M., Tunç, M. R., Aslan, A., & Yavuz, M. (2006). Beyşehir Gölü ve çevresinin kuşları. I. Uluslararası Beyşehir ve Yöresi Sempozyumu Bildiriler Kitabı. 11-13 Mayıs. Beyşehir/Konya: Selçuk Üniversitesi Matbaası.
  • Erken, K., Atanur, G., & Akın Tanrıöver, A. (2019). Nature tourism potential of the flora of Bursa. Artvin Coruh University Journal of Forestry Faculty, 20(1), 92-101.
  • George, D., & Mallery, M. (2010). SPSS for windows step by step: a simple guide and reference, 17.0 update (10a ed.) Boston, Pearson.
  • Güngör, S., & Arslan, M. (2003). Beyşehir İlçesi ve yakın çevresi turizm ve rekreasyon kullanımına yönelik peyzaj potansiyellerinin saptanması üzerine bir araştırma. Selcuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(32), 64-73.
  • Güngör, S., & Arslan, M. (2004). Turizm ve rekreasyon stratejileri için SWOT analizi, görsel kalite değerlendirmesi, turizm tesislerinin beğenilirliği ve turizm tesisleri durum analizi uygulaması: Beyşehir İlçesi örneği. Selcuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(33), 68-72.
  • Hair, J. F., Black, W., Babin, B., & Anderson, R. (2010). Multivariate data analysis. New Jersey, Pearson Prentice Hall.
  • Huck, S. W. (2012). Reading statistics and research (6th ed). Boston: Pearson
  • Irmak, M. A., & Yılmaz, H. (2011). Determination of perception of flora tourism via surveys. Biological Diversity and Conservation (Biodicon), 4(1), 99-106.
  • Karipçin, Z., & Ateş, A. (2022). Kültürel miras temelli turizmin geliştirilmesinde yerel halkın tutumu-Beyşehir örneği. Selçuk Üniversitesi Akşehir Meslek Yüksekokulu Sosyal Bilimler Dergisi, 13, 17-34.
  • Kaypak, S. (2010). Ekolojik turizmin sürdürülebilirliği. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 2(2), 93-114. https://dergipark.org.tr/tr/pub/uaifd/issue/21590/231827
  • Konya Turizm Envanteri, (2000). Altunarı Ofset, Konya.
  • Korucu Üçüncü, B., & Muşmal, H. (2014). Tarihi süreçte Beyşehir Gölü ve adalarında hayat (1. Baskı). Konya, Palet Yayınları.
  • Munier, N. (2005). Introduction to sustainability: Road to a better future, Dordrcht, Springer.
  • Nazik, L. (2005). Konya (Genel), Beyşehir ve Derebucak mağaraları. Ulusal Mağara Günleri Sempozyumu (basılmamış̧), 24- 26 Haziran, Beyşehir/Konya.
  • Newsome, D., & Rodger, K. (2013) Wildlife Tourism. In: Holden, A. and Fennell, D., (eds.) The Routledge Handbook of Tourism and the Environment. Routledge, New York, pp. 345-358.
  • Öcal, T., & Özcan, F. (2013). Çamlık Caves and tourism potential. Marmara Coğrafya Dergisi, 0(28), 423-443. https://dergipark.org.tr/tr/pub/marucog/issue/475/3940
  • Önder, S., Güngör, S., & Polat, A. T. (2006). Eko turizm: Beyşehir Gölü ve yakın çevresi örneğinde değerlendirilmesi. I. Uluslararası Beyşehir ve Yöresi Sempozyumu Bildiriler Kitabı. 11-13 Mayıs, Beyşehir/Konya: Selçuk Üniversitesi Matbaası
  • Saarinen, J. (2006). Traditions of sustainability in tourism studies. Annals of Tourism Research, 33(4), 1121-1140.
  • Stonehouse, B. (1999). Ecotourism. In: Environmental Geology. Encyclopedia of Earth Science. Springer, Dordrecht. https://doi.org/10.1007/1-4020-4494-1_101
  • Tabachnick, B. G., & Fidell, L. S. (2015). Using multivariate statistics. (sixthed). Allyn & Bacon/Pearson Education. 6. Basımdan Çeviri: Mustafa Baloğlu, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.
  • Temizel, G., Akgöz, E., & Çıtak, B. Y. (2024). Diversity of flora at Lake Beyşehir (Turkiye) and its surroundings: an assessment in the context of ecology and tourism. EQA - International Journal of Environmental Quality, 59, 22–32. https://doi.org/10.6092/issn.2281-4485/18491
  • Ter, Ü., Özkan, S., Eryiğit, K., & Topçu, D. (2006). Beyşehir ve yöresinin alternatif turizm potansiyelinin değerlendirilmesi. I. Uluslararası Beyşehir ve Yöresi Sempozyumu Bildiriler Kitabı. 11-13 Mayıs, Beyşehir/Konya: Selçuk Üniversitesi Matbaası
  • Todorov, V., & Marinova, D. (2011). Modelling sustainability. Mathematics and Computers in Simulation, 81(7), 1397-1408. DOI:10.1016/j.matcom.2010.05.022
  • Tuncer, M., Fırat, E., & Eceler, A. S. (2017). Beyşehir Gölü ve çevresinin turizm imkânlarının değerlendirilmesine yönelik bir araştırma. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 4(13), 1304–1308. https://doi.org/10.26450/jshsr.210
  • Ünüvar, S., & Atalay, R. (2019). Yerli ziyaretçilerin ve halkın alternatif turizmin bölgesel kalkınmaya etkisine yönelik algısı: Beyşehir örneği. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 22(2), 469-480. DOI: 10.29249/selcuksbmyd.546808
  • World Tourism Organization, (2013). Sustainable Tourism for Development Guidebook - Enhancing capacities for Sustainable Tourism for development in developing countries. UNWTO, Madrid, DOI: https://doi.org/10.18111/9789284415496.
  • Yaman, S., & Tekin, S. (2010). Öğretmenler için hizmet-içi eğitime yönelik tutum ölçeği geliştirilmesi. Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 76-88.
  • Yavaş, D. (1995) Eşrefoğlu Camii. TDV İslâm Ansiklopedisi, 11. Cilt, https://islamansiklopedisi.org.tr/esrefoglu-camii (14.04.2023).
  • Yavuz Özdemir, F. (2006). Beyşehir Gölü’nün sürdürülebilir kullanımı konusunda havza insanının yaklaşımı. I. Uluslararası Beyşehir ve Yöresi Sempozyumu Bildiriler Kitabı. 11-13 Mayıs, Beyşehir/Konya: Selçuk Üniversitesi Matbaası
Yıl 2024, Cilt: 8 Sayı: 1, 101 - 111, 30.06.2024
https://doi.org/10.30625/ijctr.1477745

Öz

Kaynakça

  • Aklıbaşında, M., Bulut, Y., & Akpınar Külekçi, E. (2011) Aladağlar ’da (Kayseri-Yahyalı) yetişen doğal bitkilerin flora turizmi açısından değerlendirilmesi. KSU J. Nat. Sci., Special Issue, 8-15.
  • Alperen, B. (2001) Beyşehir ve tarihi (1. Baskı). Konya, Büyük Sistem Dershanesi.
  • Beyhan, Ş. G., & Ünügör, S. M. (2005). Çağdaş gereksinimler bağlamında sürdürülebilir turizm ve kimlik modeli. İTÜ Dergisi, Mimarlık, Planlama, Tasarım, 4(2), 79-87.
  • Brundtland Report. (1987) U.N. World Commission on Environment and Development.
  • Ceballos-Lascuráin, H. (1996) Tourism, ecotourism and protected areas: the state of nature-based tourism around the world and guidelines for its development. IUCN Publications, Cambridge, 301. http://dx.doi.org/10.2305/iucn.ch.1996.7.en
  • Çağatay, A., Yurdaer, M., & Kiris, R. (2002) Eko–turizm için mekan ve yerel toplulukların katılımının planlanması. T. C. Turizm Bakanlığı, II. Turizm Şurası Bildirileri, II, pp. 203–217 Ankara.
  • Dinç, A., & Öztürk, R. (2013). Beyşehir Gölü Milli Parkı’nın ekoloji ve turizm bakımından araştırılması. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 6(1), 118-123
  • Erdoğan, N. (2003). Çevre ve (eko) turizm. Erk Yayın ve Dağıtım, Ankara.
  • Erdoğan, A., Öz, M., Tunç, M. R., Aslan, A., & Yavuz, M. (2006). Beyşehir Gölü ve çevresinin kuşları. I. Uluslararası Beyşehir ve Yöresi Sempozyumu Bildiriler Kitabı. 11-13 Mayıs. Beyşehir/Konya: Selçuk Üniversitesi Matbaası.
  • Erken, K., Atanur, G., & Akın Tanrıöver, A. (2019). Nature tourism potential of the flora of Bursa. Artvin Coruh University Journal of Forestry Faculty, 20(1), 92-101.
  • George, D., & Mallery, M. (2010). SPSS for windows step by step: a simple guide and reference, 17.0 update (10a ed.) Boston, Pearson.
  • Güngör, S., & Arslan, M. (2003). Beyşehir İlçesi ve yakın çevresi turizm ve rekreasyon kullanımına yönelik peyzaj potansiyellerinin saptanması üzerine bir araştırma. Selcuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(32), 64-73.
  • Güngör, S., & Arslan, M. (2004). Turizm ve rekreasyon stratejileri için SWOT analizi, görsel kalite değerlendirmesi, turizm tesislerinin beğenilirliği ve turizm tesisleri durum analizi uygulaması: Beyşehir İlçesi örneği. Selcuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(33), 68-72.
  • Hair, J. F., Black, W., Babin, B., & Anderson, R. (2010). Multivariate data analysis. New Jersey, Pearson Prentice Hall.
  • Huck, S. W. (2012). Reading statistics and research (6th ed). Boston: Pearson
  • Irmak, M. A., & Yılmaz, H. (2011). Determination of perception of flora tourism via surveys. Biological Diversity and Conservation (Biodicon), 4(1), 99-106.
  • Karipçin, Z., & Ateş, A. (2022). Kültürel miras temelli turizmin geliştirilmesinde yerel halkın tutumu-Beyşehir örneği. Selçuk Üniversitesi Akşehir Meslek Yüksekokulu Sosyal Bilimler Dergisi, 13, 17-34.
  • Kaypak, S. (2010). Ekolojik turizmin sürdürülebilirliği. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 2(2), 93-114. https://dergipark.org.tr/tr/pub/uaifd/issue/21590/231827
  • Konya Turizm Envanteri, (2000). Altunarı Ofset, Konya.
  • Korucu Üçüncü, B., & Muşmal, H. (2014). Tarihi süreçte Beyşehir Gölü ve adalarında hayat (1. Baskı). Konya, Palet Yayınları.
  • Munier, N. (2005). Introduction to sustainability: Road to a better future, Dordrcht, Springer.
  • Nazik, L. (2005). Konya (Genel), Beyşehir ve Derebucak mağaraları. Ulusal Mağara Günleri Sempozyumu (basılmamış̧), 24- 26 Haziran, Beyşehir/Konya.
  • Newsome, D., & Rodger, K. (2013) Wildlife Tourism. In: Holden, A. and Fennell, D., (eds.) The Routledge Handbook of Tourism and the Environment. Routledge, New York, pp. 345-358.
  • Öcal, T., & Özcan, F. (2013). Çamlık Caves and tourism potential. Marmara Coğrafya Dergisi, 0(28), 423-443. https://dergipark.org.tr/tr/pub/marucog/issue/475/3940
  • Önder, S., Güngör, S., & Polat, A. T. (2006). Eko turizm: Beyşehir Gölü ve yakın çevresi örneğinde değerlendirilmesi. I. Uluslararası Beyşehir ve Yöresi Sempozyumu Bildiriler Kitabı. 11-13 Mayıs, Beyşehir/Konya: Selçuk Üniversitesi Matbaası
  • Saarinen, J. (2006). Traditions of sustainability in tourism studies. Annals of Tourism Research, 33(4), 1121-1140.
  • Stonehouse, B. (1999). Ecotourism. In: Environmental Geology. Encyclopedia of Earth Science. Springer, Dordrecht. https://doi.org/10.1007/1-4020-4494-1_101
  • Tabachnick, B. G., & Fidell, L. S. (2015). Using multivariate statistics. (sixthed). Allyn & Bacon/Pearson Education. 6. Basımdan Çeviri: Mustafa Baloğlu, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.
  • Temizel, G., Akgöz, E., & Çıtak, B. Y. (2024). Diversity of flora at Lake Beyşehir (Turkiye) and its surroundings: an assessment in the context of ecology and tourism. EQA - International Journal of Environmental Quality, 59, 22–32. https://doi.org/10.6092/issn.2281-4485/18491
  • Ter, Ü., Özkan, S., Eryiğit, K., & Topçu, D. (2006). Beyşehir ve yöresinin alternatif turizm potansiyelinin değerlendirilmesi. I. Uluslararası Beyşehir ve Yöresi Sempozyumu Bildiriler Kitabı. 11-13 Mayıs, Beyşehir/Konya: Selçuk Üniversitesi Matbaası
  • Todorov, V., & Marinova, D. (2011). Modelling sustainability. Mathematics and Computers in Simulation, 81(7), 1397-1408. DOI:10.1016/j.matcom.2010.05.022
  • Tuncer, M., Fırat, E., & Eceler, A. S. (2017). Beyşehir Gölü ve çevresinin turizm imkânlarının değerlendirilmesine yönelik bir araştırma. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 4(13), 1304–1308. https://doi.org/10.26450/jshsr.210
  • Ünüvar, S., & Atalay, R. (2019). Yerli ziyaretçilerin ve halkın alternatif turizmin bölgesel kalkınmaya etkisine yönelik algısı: Beyşehir örneği. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 22(2), 469-480. DOI: 10.29249/selcuksbmyd.546808
  • World Tourism Organization, (2013). Sustainable Tourism for Development Guidebook - Enhancing capacities for Sustainable Tourism for development in developing countries. UNWTO, Madrid, DOI: https://doi.org/10.18111/9789284415496.
  • Yaman, S., & Tekin, S. (2010). Öğretmenler için hizmet-içi eğitime yönelik tutum ölçeği geliştirilmesi. Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 76-88.
  • Yavaş, D. (1995) Eşrefoğlu Camii. TDV İslâm Ansiklopedisi, 11. Cilt, https://islamansiklopedisi.org.tr/esrefoglu-camii (14.04.2023).
  • Yavuz Özdemir, F. (2006). Beyşehir Gölü’nün sürdürülebilir kullanımı konusunda havza insanının yaklaşımı. I. Uluslararası Beyşehir ve Yöresi Sempozyumu Bildiriler Kitabı. 11-13 Mayıs, Beyşehir/Konya: Selçuk Üniversitesi Matbaası
Toplam 37 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Turizmde Çevre Yönetimi
Bölüm Özgün Bilimsel Makale
Yazarlar

Erkan Akgöz 0000-0001-6723-0271

Gamze Temizel 0000-0001-6576-1634

Erken Görünüm Tarihi 30 Haziran 2024
Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2024
Gönderilme Tarihi 3 Mayıs 2024
Kabul Tarihi 29 Haziran 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Akgöz, E., & Temizel, G. (2024). Evaluating Ecotourism Opportunities for a Sustainable Environment: The Case of Lake Beysehir (Türkiye). International Journal of Contemporary Tourism Research, 8(1), 101-111. https://doi.org/10.30625/ijctr.1477745