Araştırma Makalesi

Bilgi Toplumunun İstihdama Etkilerinin Türkiye Açısından Değerlendirilmesi

Cilt: 38 Sayı: 3 5 Eylül 2023
PDF İndir
EN TR

Bilgi Toplumunun İstihdama Etkilerinin Türkiye Açısından Değerlendirilmesi

Öz

Bu çalışmada bilgi toplumuna dönüşüm ve bu dönüşümün istihdam boyutunda yaratacağı değişimin Türkiye’yi nasıl etkileyeceği ve alınması gereken önlemlerin neler olabileceği bütüncül ve çoklu ağ etkileşim ilişkileri çerçevesinde toplumsal bütünün alt alanları arasında kesin sınırlar koymadan analiz imkanı veren Toplumsal Sorunlara Entegre Sistemler Yaklaşımı ile değerlendirilmiştir. Bu yaklaşım çerçevesinde çalışmada; Türkiye’nin 21. yüzyılın başından bu günlere ekonomik durumu, demografik yapısı ve bilgi toplumuna dönüşümündeki konumu dikkate alınarak mevcut işgücü, istihdam ve işsizliğin görünümü, işgücünün teknoloji, otomasyon ve nitelikli işgücü talebi karşısında istihdam riskleri, sorunları ve yeterliliği, bu yeterlilikte eğitim sisteminin katkıları ortaya konulmuştur. Türkiye’nin ekonomi alanındaki kırılgan ve istikrarsız yapısı, üretim deseni, teknolojideki dışa bağımlı konumu, bunlara bağlı olarak da uluslararası gösterge ve endekslerdeki görünümü bilgi toplumuna dönüşümde gerekli koşulları taşımadığını göstermektedir. Türkiye’de mevcut eğitim düzeyi, işgücü niteliği ve bireylerin beceri yeterlilikleri dikkate alındığında yaşanan kısmi ve daha çok da tüketim boyutunda görülen dönüşüm sürecinin işgücü, istihdam ve işsizlik üzerinde önemli bir değişim yaratmadığı, yüksek teknoloji ve otomasyon yaygınlaştığında nitelikli işgücü talebi karşısında çalışanların işlerini kaybetme riskinin artacağı, ortaya çıkacak yeni işlerde de istihdam olanağının azalacağı, işgücü-teknoloji dengesi sağlanamadıkça işsizliğin giderek artacağı sonucuna ulaşılmıştır. Türkiye’nin dönüşüm sürecindeki konumu, uygulanacak ekonomik, sosyal, kültürel ve teknolojik politikaların, istihdam stratejisinin, çağdaş bir eğitim sisteminin, sosyal koruma ve güvenlik sisteminin önemini ve paradigmal dönüşüm gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Acemoğlu, D. ve Restrepo, P. (2019). Automation and New Tasks: How Technology Displaces and Reinstates Labor. Journal of Economic Perspectives, 33(2), 3-30.
  2. Ansal, H. K. ve Karaömerlioğlu, D. Ç. (1999). New Technologies and Employment: Industry and Firm Level Evidence from Turkey. New Technology, Work and Employment, 14(2), 82-99.
  3. Arntz, M., Gregory T. ve Zierahn U. (2016). The Risk of Automation for Jobs in OECD Countries: A Comparative Analysis. OECD Social, Employment and Migration Working Papers, 189.
  4. Autor, D. H., Levy F. ve Murnane R. J. The Skill Content of Recent Technological Change: An Empirical Exploration. The Quarterly Journal of Economics, 118(4), 1279-1333.
  5. Bell, D. (1973). The Coming of Post – Industrial Society: A Venture in Social Forecasting. Basic Books Publishers, New York.
  6. Boratav, K. (2010). Türkiye İktisat Tarihi 1908-2007 (14. Baskı). İmge Kitabevi, Ankara.
  7. Castells, M. (2008). Enformasyon Çağı: Ekonomi, Toplum ve Kültür – Ağ Toplumunun Yükselişi Cilt 1 (Çev. E. Kılıç) (2. Baskı). İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları – Bilgi ve Toplum, İstanbul.
  8. Crawford, R. (1991). In the Era of Human Capital. HarperCollins Publishers, United States of America.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ekonomi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

5 Eylül 2023

Gönderilme Tarihi

2 Mayıs 2023

Kabul Tarihi

21 Haziran 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 38 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Olcay, T., & Uysal, Y. (2023). Bilgi Toplumunun İstihdama Etkilerinin Türkiye Açısından Değerlendirilmesi. İzmir İktisat Dergisi, 38(3), 704-737. https://doi.org/10.24988/ije.1291498
AMA
1.Olcay T, Uysal Y. Bilgi Toplumunun İstihdama Etkilerinin Türkiye Açısından Değerlendirilmesi. ije. 2023;38(3):704-737. doi:10.24988/ije.1291498
Chicago
Olcay, Tuğçe, ve Yaşar Uysal. 2023. “Bilgi Toplumunun İstihdama Etkilerinin Türkiye Açısından Değerlendirilmesi”. İzmir İktisat Dergisi 38 (3): 704-37. https://doi.org/10.24988/ije.1291498.
EndNote
Olcay T, Uysal Y (01 Eylül 2023) Bilgi Toplumunun İstihdama Etkilerinin Türkiye Açısından Değerlendirilmesi. İzmir İktisat Dergisi 38 3 704–737.
IEEE
[1]T. Olcay ve Y. Uysal, “Bilgi Toplumunun İstihdama Etkilerinin Türkiye Açısından Değerlendirilmesi”, ije, c. 38, sy 3, ss. 704–737, Eyl. 2023, doi: 10.24988/ije.1291498.
ISNAD
Olcay, Tuğçe - Uysal, Yaşar. “Bilgi Toplumunun İstihdama Etkilerinin Türkiye Açısından Değerlendirilmesi”. İzmir İktisat Dergisi 38/3 (01 Eylül 2023): 704-737. https://doi.org/10.24988/ije.1291498.
JAMA
1.Olcay T, Uysal Y. Bilgi Toplumunun İstihdama Etkilerinin Türkiye Açısından Değerlendirilmesi. ije. 2023;38:704–737.
MLA
Olcay, Tuğçe, ve Yaşar Uysal. “Bilgi Toplumunun İstihdama Etkilerinin Türkiye Açısından Değerlendirilmesi”. İzmir İktisat Dergisi, c. 38, sy 3, Eylül 2023, ss. 704-37, doi:10.24988/ije.1291498.
Vancouver
1.Tuğçe Olcay, Yaşar Uysal. Bilgi Toplumunun İstihdama Etkilerinin Türkiye Açısından Değerlendirilmesi. ije. 01 Eylül 2023;38(3):704-37. doi:10.24988/ije.1291498

Cited By

İzmir İktisat Dergisi
TR-DİZİN, DOAJ, EBSCO, ERIH PLUS, Index Copernicus, Ulrich’s Periodicals Directory, EconLit, Harvard Hollis, Google Scholar, OAJI, SOBIAD, CiteFactor, OJOP, Araştırmax, WordCat, OpenAIRE, Base, IAD, Academindex
tarafından taranmaktadır.

Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınevi Web Sitesi
https://kutuphane.deu.edu.tr/yayinevi/

Dergi İletişim Bilgileri Sayfası
https://dergipark.org.tr/tr/pub/ije/contacts


İZMİR İKTİSAT DERGİSİ 2022 yılı 37. cilt 1. sayı ile birlikte sadece elektronik olarak yayınlanmaya başlamıştır.