Bu
araştırma; 2015 (Kasım) ve 2016 (Haziran) ayları arasında Adana-Hacıali
lokasyonunda yapılmıştır. Tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme
desenine göre 4 tekrarlı olarak yürütülmüştür. Tohumluk materyali olarak
Ceyhan-99 ekmeklik buğday çeşidi kullanılmıştır. Buğday ekimlerinde düz ekim,
sırta ekim (70 cm) ve geniş sırta ekim (140 cm) olmak üzere 3 farklı ekim
yöntemi uygulanmıştır. Tüm ekim yöntemlerinde ekim normu 450 adet/m2
olarak gerçekleşmiştir. Buğdaylara sapa kalkma ve hamur olum dönemlerindeyken
iki kez sulama yapılmıştır. Buğdaylar hasat olgunluğuna geldiğinde bitki boyu
(cm), başak uzunluğu (cm), biyolojik verim (kg/da), sap verimi (kg/da) ve tane
verimi (kg/da) özellikleri incelenmiştir. Bitki boyu ve başak uzunluğu
kriterlerinde konular (sulanan-sulanmayan) bazında istatistiki olarak % 1 önem
seviyesinde farklılıklar bulunmuştur. Biyolojik, sap ve tane verimlerinde ise
hem ekim yöntemleri hem de konular bazında
istatistiki olarak % 1 önem seviyesinde farklılıklar tespit edilmiştir.
Meydana gelen farklılıklar LSD testine tabi tutularak gruplandırmaları
yapılmıştır.
Araştırma sonuçlarına göre sulama
yapılan buğdaylarda sulanmayanlara göre düz ekim yönteminde 326,66 kg/da, sırta
ekim yönteminde 267,46 kg/da ve geniş sırta ekimde ise 140,91 kg/da daha fazla
buğday verimi elde edilmiştir.
This
research was made in the Adana-Hacali location between 2015 (November) and 2016
(June). Trials was established according to Randomised
Complete Block split parcel experiment design with 4 replications. Ceyhan-99
bread wheat variety was used as seed material.
Flat Planting, Bed Planting (3 lines per bed),
Broad Ridge Sowing (8 lines per ridge) was three planting methods tested in
this research. The sowing norm was relazied as 450
pcs/m2 in all sowing methods.
Irrigation was carried out twice while stem extension and dough period in wheat
farming. Plant height (cm), spike length (cm), biological yield (kg/da), stem
yield (kg/da) and grain yield (kg/da) were investigated when wheat reached the
harvesting stage. There was a statistically significant difference in the level
of importance of 1% on the basis of plant height and spike length criteria.
Biological, stem and grain yields were found to be statistically significant at
the 1% significance level, both on the sowing methods and on the subject basis
(irrigated - non irrigated). Differences from the resultant were subjected to
LSD test and grouped.
According to the results of grain yield in irrigated wheat was obtained
more yield 326,66 kg/da in flat sowing method, 267,46 kg/da in ridge sowing
method and 140,91 kg/da in broad ridge sowing method.
Konular | Ziraat Mühendisliği |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Mart 2018 |
Gönderilme Tarihi | 30 Ekim 2017 |
Kabul Tarihi | 26 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 1 |
Manuscript Submission