Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Ayçiçeği Çeşitlerinin İn Vitro Gaz Üretim Tekniği Yardımıyla Besin Değerinin Tespiti

Yıl 2018, Cilt: 1 Sayı: 1, 1 - 11, 20.03.2018

Öz

Çalışma, Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitünde bulunan farklı ayçiçeği çeşitlerinin (TTAE 13-7; TTAE 13-4; TTAE 13-3; TTAE 13-2; TTAE 13-1) besin değerinin in vitro gaz üretim tekniği kullanılarak tespit edilmesi ve in vitro metan gazı üretimlerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ayçiçeği çeşitleri arasında kuru madde (KM) oranları değişmezken (P>0.05); ham protein (HP), ham yağ (HY), ham kül (HK), nötral deterjan lif (NDF), asit deterjan lif içerikleri (ADF), hemiselüloz (HES) ile sindirilebilir organik madde (SOM) içerikleri arasında istatistiki bir farklılık tespit edilmiştir (P<0.05). En yüksek HP içeriği %19.14 ile TTAE 13-7 çeşidinden elde edilirken; en düşük değer ise %16.79 ile TTAE 13-4 çeşidinden elde edilmiştir. HY içeriği %42.96 (TTAE 13-1) ile %47.25 (TTAE 13-7) arasında değişim göstermiştir. HK içeriği %3.89 ile TTAE 13-4 çeşidinde en yüksek bulunmuştur. En yüksek NDF değeri TTAE 13-7 (%41.29) çeşidinden elde edilmiştir. ADF değerleri %18.67 ile %21.47 arasında değişmiştir. En yüksek HES değeri %19.02 ile TTAE 13-2 çeşidinden saptanmıştır. 

Kaynakça

  • Association of Official Analytical Chemists (AOAC) (1990). Official Method of Analysis. 15th. ed. Washington, DC. USA. pp 66-88.
  • Ayaşan, T., Ülger, I., Kaliber, M., Ergül, Ş., Mart, D., & Türker, M. (2017a). Comparison of in vitro gas production, nutritive value, metabolizable energy and organic matter digestibility of some chickpea varieties. Iranian Journal of Applied Animal Science (accepted for publication), 2017a.
  • Ayaşan, T., Ergül, Ş., Ülger, İ., Kaliber, M., Baylan, M., Mızrak, C., Dinçer, M.N., Erten, H.E., Barut, H., Ezici, A.A., Aykanat, S., & Yaktubay, S. (2017b). Determination of the nutritive value of some durum wheat varieties developed using in vitro gas production technique. IV. International Multidisciplinary Eurasian Congress, 22-26 August. Roma, Italy.
  • Çil, A., Çil, A.N., Kaya, N., & Kıllı, F. (2011a). Çukurova koşullarında II. ürün olarak yetiştirilen bazı yağlık ayçiçeği hibritlerinin agronomik performanslarının belirlenmesi. Türkiye IV. Tohumculuk Kongresi, 14-17 Haziran, Samsun. s 438-443.
  • Çil, A., Çil, A.N., Evci, G., & Kıllı, F. (2011b). Bazı yağlık ayçiçeği (helianthus annuus l.) hibridlerinin Çukurova koşullarında bitkisel ve tarımsal özelliklerinin belirlenmesi. Türkiye IX. Tarla Bitkileri Kongresi, 12-15 Eylül, Cilt II, s 996-999. Bursa.
  • Çil, A., Çil, A.N., Şahin, V., & Akkaya, M. (2016). Çukurova koşullarında II. üründe yetiştirilecek yağlık ayçiçeğinde (Helianthus annuus L.) en uygun ekim zamanının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25 (Özel sayı-2), 1-6.
  • Demir, İ., & Başalma, D. (2009). Azot ve kükürdün ayçiçegi’nde (helianthus annuus l.) verim ve verim öğeleri ile bazı kalite özelliklerine etkisi üzerine doktora çalışması. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Ankara. 2009.
  • Demirel, A. (2014). Kırşehir ekolojik koşullarında bazı yağlık ayçiçeği çeşitlerinin verim ve verim öğelerinin belirlenmesi. T.C. Ahi Evran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, s 83, Kırşehir.
  • Doğan, M. (2010). Sulanmayan koşullarda ayçiçeği (helianthus annuus l.) çeşitlerinin tarımsal ve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. s 55, Adana.
  • Ergul, Ş., Ayaşan, T., Çil, A., Ülger, İ., Kaliber, M., Çil, A.N., Şahin, V., & Burun, H. (2017). Effect of varieties on potential nutritive value of sunflower (helianthus annuus l.) lines using in vitro methods and gas production technique. 8th International Balkan Animal Science Conference (BALNIMALCON 2017), 6-8 September, Prizren, Kosovo.
  • Goel, G., Makkar, H.P.S., & Becker, K. (2008). Effect of Sesbania sesban and Carduus pycnocephalus leaves and Fenugreek (Trigonella foenum-graecum L) seeds and their extract on partitioning of nutrients from roughage-and concentrate-based feeds to methane. Anim Feed Sci Technol, 147 (1-3), 72-89.
  • Karaaslan, D., Tonçer, Ö., & Söğüt, T. (2007). Güneydoğu Anadolu Bölgesi koşullarında bazı ayçiçeği (Helianthus annuus l.) çeşitlerinin verim ve bazı verim özellikleri bakımından değerlendirilmesi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(1/2), 31-38.
  • Karakaş, M., & Arslanoğlu, F. (2013). Kıraç ve sulanabilir arazi koşullarında yağlık ayçiçeği (Helianthus annuus l.) çeşitlerinin verim ve bazı kalite kriterlerinin belirlenmesi. Türkiye X. Tarla Bitkileri Kongresi, 10-13 Eylül, Cilt II, s 138-145. Konya.
  • Kaya, Y., Evci, G., Pekcan, V., Gücer, T., & Yılmaz, M.İ. (2009). Ayçiçeğinde yağ verimi ve bazı verim öğeleri arasında ilişkilerin belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi, 15(1), 310-318.
  • Kiliçalp, N., Avci, M., Hizli, H., Hatipoğlu, R., & Ayaşan, T. (2017). Botanical composition and in situ dry matter degradability of legume-grass mixture pasture fertilized with different amounts of nitrogen. International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies (ICAFOF 2017 Cappadocia / Turkey).
  • Menke, K.H., & Steingass, H. (1988). Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and gas production using rumen fluid. J Anim Res Dev, 28, 7-55.
  • Menke, K.H., Raab, L., Salewski, A., Steingass, H., Fritz, D., & Schneider, W. (1979). The estimation of the digestibility and metabolizable energy content of ruminant feedstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor. The J Agric Sci, 93, 217–222.
  • Özelçam, H., İpçak, H.H., & Özüretmen, S. (2017). Feed value of sunflower heads in different varieties. International Journal of Agriculture, Environment and Bioresearch, 2(4), 58-63.
  • Sevim, B., Ayaşan, T., Kaliber, M., Mizrak, C., Ergül, Ş., Ülger, İ., Aykanat, S., & Ucak, A.B. (2017). Effect of varieties on potential nutritive value of barley using in vitro methods and gas production technique. 8th International Balkan Animal Science Conference (BALNIMALCON 2017), 6-8 September, Prizren, Kosovo.
  • SPSS (Statistical Package for the Social Sciences for Windows). (1999). Spps Inc., Chicago, Illinois, USA.
  • TUİK. (2016). Türkiye İstatistik Kurumu Verileri.
  • Van Soest, P.J., Robertson, J.D., Lewis, B.A. (1991). Methods for dietary fibre, neutral detergent fibre and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Sci, 74, 3583–3597.
  • Yılmaz, G., & Kınay, A. (2015). Bazı yağlık ayçiçeği (Helianthus annuus L.) çeşitlerinin Tokat-Kazova şartlarında verim ve verim özelliklerinin incelenmesi. Anadolu Tarım Bilim Derg, 30, 281-286.

Determination of Feeding Value of Some Sunflower Varieties with In Vitro Gas Production Technique

Yıl 2018, Cilt: 1 Sayı: 1, 1 - 11, 20.03.2018

Öz

Study was carried out to determine of the feed value of five different sunflower varieties by chemical analysis and in vitro gas production technique and to compare feed values. While
Dry matter (DM) did not changed (P>0.05); crude protein (CP), crude fat (CF), crude ash (CA), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), hemicellulose (HEM) and digestible organic matter (DOM) were found statistically important between sunflower varieties (P<0.05). The highest CP content was obtained from the variety of TTAE 13-7 with a value of 19.14%, whereas the lowest value was obtained from the TTAE 13-4 variety with a value of 16.79%. CF contents varied from a 42.96% (TTAE 13-1) to 47.25% (TTAE 13-7). CA content was highest at 3.89% in TTAE 13-4 variety. The highest NDF content were obtained from TTAE 13-7 (41.29%) variety. The ADF values were changed from TTAE 13-1 (18.67%) and TTAE 13-7 (21.47%) variety. The highest HEM value was obtained from TTAEM 13-2 variety with a value of 19.02%. The gas production rate of sunflower varieties ranged from 64.00 to 72.50 ml/200 mg. The metabolisable energy (ME) and net energy lactation (NEL) contents of sunflower varieties ranged from 20.07 to 21.50 MJ/kg and 7.88 to 8.86 MJ/kg respectively. Methane (CH4) production were found to be statistically important between sunflower varieties. The highest methane (CH4) content was obtained from the variety of TTAE 13-7 with a value of 13.55 ml/200 mg DM.

Kaynakça

  • Association of Official Analytical Chemists (AOAC) (1990). Official Method of Analysis. 15th. ed. Washington, DC. USA. pp 66-88.
  • Ayaşan, T., Ülger, I., Kaliber, M., Ergül, Ş., Mart, D., & Türker, M. (2017a). Comparison of in vitro gas production, nutritive value, metabolizable energy and organic matter digestibility of some chickpea varieties. Iranian Journal of Applied Animal Science (accepted for publication), 2017a.
  • Ayaşan, T., Ergül, Ş., Ülger, İ., Kaliber, M., Baylan, M., Mızrak, C., Dinçer, M.N., Erten, H.E., Barut, H., Ezici, A.A., Aykanat, S., & Yaktubay, S. (2017b). Determination of the nutritive value of some durum wheat varieties developed using in vitro gas production technique. IV. International Multidisciplinary Eurasian Congress, 22-26 August. Roma, Italy.
  • Çil, A., Çil, A.N., Kaya, N., & Kıllı, F. (2011a). Çukurova koşullarında II. ürün olarak yetiştirilen bazı yağlık ayçiçeği hibritlerinin agronomik performanslarının belirlenmesi. Türkiye IV. Tohumculuk Kongresi, 14-17 Haziran, Samsun. s 438-443.
  • Çil, A., Çil, A.N., Evci, G., & Kıllı, F. (2011b). Bazı yağlık ayçiçeği (helianthus annuus l.) hibridlerinin Çukurova koşullarında bitkisel ve tarımsal özelliklerinin belirlenmesi. Türkiye IX. Tarla Bitkileri Kongresi, 12-15 Eylül, Cilt II, s 996-999. Bursa.
  • Çil, A., Çil, A.N., Şahin, V., & Akkaya, M. (2016). Çukurova koşullarında II. üründe yetiştirilecek yağlık ayçiçeğinde (Helianthus annuus L.) en uygun ekim zamanının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25 (Özel sayı-2), 1-6.
  • Demir, İ., & Başalma, D. (2009). Azot ve kükürdün ayçiçegi’nde (helianthus annuus l.) verim ve verim öğeleri ile bazı kalite özelliklerine etkisi üzerine doktora çalışması. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Ankara. 2009.
  • Demirel, A. (2014). Kırşehir ekolojik koşullarında bazı yağlık ayçiçeği çeşitlerinin verim ve verim öğelerinin belirlenmesi. T.C. Ahi Evran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, s 83, Kırşehir.
  • Doğan, M. (2010). Sulanmayan koşullarda ayçiçeği (helianthus annuus l.) çeşitlerinin tarımsal ve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. s 55, Adana.
  • Ergul, Ş., Ayaşan, T., Çil, A., Ülger, İ., Kaliber, M., Çil, A.N., Şahin, V., & Burun, H. (2017). Effect of varieties on potential nutritive value of sunflower (helianthus annuus l.) lines using in vitro methods and gas production technique. 8th International Balkan Animal Science Conference (BALNIMALCON 2017), 6-8 September, Prizren, Kosovo.
  • Goel, G., Makkar, H.P.S., & Becker, K. (2008). Effect of Sesbania sesban and Carduus pycnocephalus leaves and Fenugreek (Trigonella foenum-graecum L) seeds and their extract on partitioning of nutrients from roughage-and concentrate-based feeds to methane. Anim Feed Sci Technol, 147 (1-3), 72-89.
  • Karaaslan, D., Tonçer, Ö., & Söğüt, T. (2007). Güneydoğu Anadolu Bölgesi koşullarında bazı ayçiçeği (Helianthus annuus l.) çeşitlerinin verim ve bazı verim özellikleri bakımından değerlendirilmesi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(1/2), 31-38.
  • Karakaş, M., & Arslanoğlu, F. (2013). Kıraç ve sulanabilir arazi koşullarında yağlık ayçiçeği (Helianthus annuus l.) çeşitlerinin verim ve bazı kalite kriterlerinin belirlenmesi. Türkiye X. Tarla Bitkileri Kongresi, 10-13 Eylül, Cilt II, s 138-145. Konya.
  • Kaya, Y., Evci, G., Pekcan, V., Gücer, T., & Yılmaz, M.İ. (2009). Ayçiçeğinde yağ verimi ve bazı verim öğeleri arasında ilişkilerin belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi, 15(1), 310-318.
  • Kiliçalp, N., Avci, M., Hizli, H., Hatipoğlu, R., & Ayaşan, T. (2017). Botanical composition and in situ dry matter degradability of legume-grass mixture pasture fertilized with different amounts of nitrogen. International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies (ICAFOF 2017 Cappadocia / Turkey).
  • Menke, K.H., & Steingass, H. (1988). Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and gas production using rumen fluid. J Anim Res Dev, 28, 7-55.
  • Menke, K.H., Raab, L., Salewski, A., Steingass, H., Fritz, D., & Schneider, W. (1979). The estimation of the digestibility and metabolizable energy content of ruminant feedstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor. The J Agric Sci, 93, 217–222.
  • Özelçam, H., İpçak, H.H., & Özüretmen, S. (2017). Feed value of sunflower heads in different varieties. International Journal of Agriculture, Environment and Bioresearch, 2(4), 58-63.
  • Sevim, B., Ayaşan, T., Kaliber, M., Mizrak, C., Ergül, Ş., Ülger, İ., Aykanat, S., & Ucak, A.B. (2017). Effect of varieties on potential nutritive value of barley using in vitro methods and gas production technique. 8th International Balkan Animal Science Conference (BALNIMALCON 2017), 6-8 September, Prizren, Kosovo.
  • SPSS (Statistical Package for the Social Sciences for Windows). (1999). Spps Inc., Chicago, Illinois, USA.
  • TUİK. (2016). Türkiye İstatistik Kurumu Verileri.
  • Van Soest, P.J., Robertson, J.D., Lewis, B.A. (1991). Methods for dietary fibre, neutral detergent fibre and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Sci, 74, 3583–3597.
  • Yılmaz, G., & Kınay, A. (2015). Bazı yağlık ayçiçeği (Helianthus annuus L.) çeşitlerinin Tokat-Kazova şartlarında verim ve verim özelliklerinin incelenmesi. Anadolu Tarım Bilim Derg, 30, 281-286.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri (Research Article)
Yazarlar

Tugay Ayaşan

Abdullah Çil Bu kişi benim

Şerife Ergül

İsmail Ülger

Hakan İnci

Ayse Nuran Çil Bu kişi benim

Vakas Şahin Bu kişi benim

Hacer Burun Bu kişi benim

Celal Kalebaş

Yayımlanma Tarihi 20 Mart 2018
Gönderilme Tarihi 28 Kasım 2017
Kabul Tarihi 6 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ayaşan, T., Çil, A., Ergül, Ş., Ülger, İ., vd. (2018). Bazı Ayçiçeği Çeşitlerinin İn Vitro Gaz Üretim Tekniği Yardımıyla Besin Değerinin Tespiti. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research, 1(1), 1-11.
AMA Ayaşan T, Çil A, Ergül Ş, Ülger İ, İnci H, Çil AN, Şahin V, Burun H, Kalebaş C. Bazı Ayçiçeği Çeşitlerinin İn Vitro Gaz Üretim Tekniği Yardımıyla Besin Değerinin Tespiti. IJEMAR. Mart 2018;1(1):1-11.
Chicago Ayaşan, Tugay, Abdullah Çil, Şerife Ergül, İsmail Ülger, Hakan İnci, Ayse Nuran Çil, Vakas Şahin, Hacer Burun, ve Celal Kalebaş. “Bazı Ayçiçeği Çeşitlerinin İn Vitro Gaz Üretim Tekniği Yardımıyla Besin Değerinin Tespiti”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 1, sy. 1 (Mart 2018): 1-11.
EndNote Ayaşan T, Çil A, Ergül Ş, Ülger İ, İnci H, Çil AN, Şahin V, Burun H, Kalebaş C (01 Mart 2018) Bazı Ayçiçeği Çeşitlerinin İn Vitro Gaz Üretim Tekniği Yardımıyla Besin Değerinin Tespiti. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 1 1 1–11.
IEEE T. Ayaşan, “Bazı Ayçiçeği Çeşitlerinin İn Vitro Gaz Üretim Tekniği Yardımıyla Besin Değerinin Tespiti”, IJEMAR, c. 1, sy. 1, ss. 1–11, 2018.
ISNAD Ayaşan, Tugay vd. “Bazı Ayçiçeği Çeşitlerinin İn Vitro Gaz Üretim Tekniği Yardımıyla Besin Değerinin Tespiti”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 1/1 (Mart 2018), 1-11.
JAMA Ayaşan T, Çil A, Ergül Ş, Ülger İ, İnci H, Çil AN, Şahin V, Burun H, Kalebaş C. Bazı Ayçiçeği Çeşitlerinin İn Vitro Gaz Üretim Tekniği Yardımıyla Besin Değerinin Tespiti. IJEMAR. 2018;1:1–11.
MLA Ayaşan, Tugay vd. “Bazı Ayçiçeği Çeşitlerinin İn Vitro Gaz Üretim Tekniği Yardımıyla Besin Değerinin Tespiti”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research, c. 1, sy. 1, 2018, ss. 1-11.
Vancouver Ayaşan T, Çil A, Ergül Ş, Ülger İ, İnci H, Çil AN, Şahin V, Burun H, Kalebaş C. Bazı Ayçiçeği Çeşitlerinin İn Vitro Gaz Üretim Tekniği Yardımıyla Besin Değerinin Tespiti. IJEMAR. 2018;1(1):1-11.

Manuscript Submission