Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Usage Situation of Human and Machine Labor in Cotton and Corn Production in the Eastern Mediterranean Region

Yıl 2022, Cilt: 5 Sayı: 1, 77 - 84, 21.12.2022

Öz

Nowadays, studies are carried out to reduce many aspects of production input costs in order to provide security of supply and demand in agricultural production and a suitable purchasing environment for the final consumer. In this study, the values of human and machine labor in the unit area of corn and cotton production were determined for the Eastern Mediterranean Region. Human and machine labor values used in corn production; for tillage and planting as İİG (human labor requirement) 12.2 h/ha, MİG (machine labor requirement) 10.9 h/ha, for maintenance works as İİG 74.2 h/ha, MİG 4.3 h/ha, for harvesting and threshing works as İİG 3.9 h/ha, MİG 2.9 h/ha, in the cotton production process, the processes and the values of İİG and MİG were determined as 12.3 h/ha, 11.2 h/ha 292.4 h/ha, 9.1 h/ha and 366.7 h/ha, 3.7 h/ha, respectively.

Kaynakça

  • Bilgili, M.E. (2008). Çukurova Bölgesinde 2008 yılı Ana Ürün Mısırın Dekara Ortalama Üretim Girdi ve Maliyetleri (Yayınlanmamış). T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Toprak ve Su Kaynakları Tarsus Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Mersin.
  • Çanakcı, M. & Akıncı, İ. (2009). Antalya İli Sera Sebze Yetiştiriciliğinde Uygulanan Tarımsal İşlemler ve İnsan İşgücü Kullanımı. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 5 (2): 193-202.
  • Çolak, A. & Erdoğan, D. (1991). Tarla Bitkileri Tarımında İnsan İşgücü Gereksiniminin, Mekanizasyon Açısından Değerlendirilmesi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 1207, Ankara.
  • Dilay, Y. (2021). Mısır Tarımında Enerji Bilançosunun Belirlenmesi (Zea Mays L.). Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (27): 583-587.
  • Esengün, K., Gündüz, O. & Erdal, G. (2007). Input-Output Energy Analysis in Dry Apricot Production of Turkey. Energy Conversion and Management, 48: 592-598.
  • FAO (2022). FAO’s Plant Production and Protection Division. Rome. https://doi.org/10.4060/cc2447en
  • Gündoğmuş, E. (1998). Ankara İli Akyurt İlçesi Tarım İşletmelerinde Ekmeklik Buğday (Triticum Aestivum L.) Üretiminin Fonksiyonel Analizi ve Üretim Maliyetinin Hesaplanması. Turkish Journal of Agriculture and Foresty 22: 251- 260.
  • Güneş, E. (1993). Çukurova’da Pamuk Üretimi, Üretim Maliyeti, Fiyat Oluşumu ve Pazarlaması Üzerine Bir Araştırma, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Hamedani, S. R., Shabani, Z. & Rafiee, S. (2011). Energy inputs and crop yield relationship in potato production in Hamadan province of Iran. Energy, 36 (5): 2367-2371.
  • Khambalkar, V., Pohare, J., Katkhede, S., Bunde, D. & Dahatonde, S. (2010). Energy and economic evaluation of farm operations in crop production. Journal of Agricultural Science, 2 (4):191-200.
  • Kordkheili, P.Q., Kazemi, N., Hemmati, A. & Taki, M. (2013). Energy input-output and economic analysis for soybean production in Mazandaran province of Iran. Elixir Agriculture, 56: 13246-13251.
  • Özkan, B. & Kuzgun, M. (1997). Ana ve İkinci Ürün Susam Üretim Maliyeti ve Geliri, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 10 (1): 25-40.
  • Rao, E.J. & Qaim, M. (2013). Supermarkets and agricultural labor demand in Kenya: A gendered perspective. Food Policy, 38: 165-176.
  • Sabancı, A., Başçetinçelik, A., Özgüven, F., Öztürk, H.H. & Say, S.M. (2010). Tarım Makinaları 1 (Editör: S.M. SAY). Nobel Yayınevi, Adana, 193s.
  • Sındır, K. (1999). Tarımda Makine Seçimi ve Ortak Kullanım Modelleri. T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, APK Daire Başkanlığı, Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Şube Müdürlüğü, Yayın No:10.
  • Singh, P., Singh, G. & Sodhi, G.P.S. (2019). Energy auditing and optimization approach for improving energy efficiency of rice cultivation in south-western Punjab, India. Energy, 174: 269-279.
  • TÜİK (2022). Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=134&locale=tr (Erişim tarihi: 08.11.2022)
  • Uğurluay, S. (2019). Kırıkhan’da Turuncu Havuç Hasadı, İşgücü Gereksinimi ve Hasat Maliyeti. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 6 (2): 235-242.
  • Yılmaz, İ. (1996). Antalya İlinde Serada Domates, Biber ve Patlıcan Yetiştiriciliğinde Girdi Kullanımı ve Üretim Maliyetleri, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 11 (4): 155-164.
  • Yılmaz, İ., Akçaöz, H. & Özkan, B. (2005). An Analysis of Energy Use and Input Costs for Cotton Production In Turkey, Renewable Energy, 30: 145-155.
  • Yılmaz, Ş.G. & Gül, M. (2016). İşletmelerde Pamuk Üretim Tekniği ve Girdi Kullanım Durumu: Antalya İli Örneği. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 4 (5): 384-394.

Doğu Akdeniz Bölgesinde Mısır ve Pamuk Üretiminde İnsan ve Makina İş Gücü Gereksinimlerinin Belirlenmesi

Yıl 2022, Cilt: 5 Sayı: 1, 77 - 84, 21.12.2022

Öz

Günümüzde, tarımsal üretimde arz ve talep güvenliği ile nihai tüketiciye uygun satın alma ortamı sağlamak adına, üretim girdi maliyetlerinin birçok yönüyle azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada Doğu Akdeniz Bölgesi için mısır ve pamuk üretiminde birim alandaki insan ve makina iş gücü gereksinimleri belirlenmiştir. Mısır üretiminde insan ve makina iş gücü gereksinimleri; toprak işleme ve ekim için İİG (insan iş gücü gereksinimi) 12.2 h/ha, MİG (makina iş gücü gereksinimi) 10.9 h/ha, bakım işleri için İİG 74.2 h/ha, MİG 4.3 h/ha, hasat ve harman işleri için İİG 3.9 h/ha, MİG 2.9 h/ha olarak belirlenmiştir. Pamuk üretim sürecinde ise İİG ve MİG değerleri sırasıyla 12.3 h/ha, 11.2 h/ha 292.4 h/ha, 9.1 h/ha ve 366.7 h/ha, 3.7 h/ha olarak belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Bilgili, M.E. (2008). Çukurova Bölgesinde 2008 yılı Ana Ürün Mısırın Dekara Ortalama Üretim Girdi ve Maliyetleri (Yayınlanmamış). T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Toprak ve Su Kaynakları Tarsus Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Mersin.
  • Çanakcı, M. & Akıncı, İ. (2009). Antalya İli Sera Sebze Yetiştiriciliğinde Uygulanan Tarımsal İşlemler ve İnsan İşgücü Kullanımı. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 5 (2): 193-202.
  • Çolak, A. & Erdoğan, D. (1991). Tarla Bitkileri Tarımında İnsan İşgücü Gereksiniminin, Mekanizasyon Açısından Değerlendirilmesi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 1207, Ankara.
  • Dilay, Y. (2021). Mısır Tarımında Enerji Bilançosunun Belirlenmesi (Zea Mays L.). Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (27): 583-587.
  • Esengün, K., Gündüz, O. & Erdal, G. (2007). Input-Output Energy Analysis in Dry Apricot Production of Turkey. Energy Conversion and Management, 48: 592-598.
  • FAO (2022). FAO’s Plant Production and Protection Division. Rome. https://doi.org/10.4060/cc2447en
  • Gündoğmuş, E. (1998). Ankara İli Akyurt İlçesi Tarım İşletmelerinde Ekmeklik Buğday (Triticum Aestivum L.) Üretiminin Fonksiyonel Analizi ve Üretim Maliyetinin Hesaplanması. Turkish Journal of Agriculture and Foresty 22: 251- 260.
  • Güneş, E. (1993). Çukurova’da Pamuk Üretimi, Üretim Maliyeti, Fiyat Oluşumu ve Pazarlaması Üzerine Bir Araştırma, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Hamedani, S. R., Shabani, Z. & Rafiee, S. (2011). Energy inputs and crop yield relationship in potato production in Hamadan province of Iran. Energy, 36 (5): 2367-2371.
  • Khambalkar, V., Pohare, J., Katkhede, S., Bunde, D. & Dahatonde, S. (2010). Energy and economic evaluation of farm operations in crop production. Journal of Agricultural Science, 2 (4):191-200.
  • Kordkheili, P.Q., Kazemi, N., Hemmati, A. & Taki, M. (2013). Energy input-output and economic analysis for soybean production in Mazandaran province of Iran. Elixir Agriculture, 56: 13246-13251.
  • Özkan, B. & Kuzgun, M. (1997). Ana ve İkinci Ürün Susam Üretim Maliyeti ve Geliri, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 10 (1): 25-40.
  • Rao, E.J. & Qaim, M. (2013). Supermarkets and agricultural labor demand in Kenya: A gendered perspective. Food Policy, 38: 165-176.
  • Sabancı, A., Başçetinçelik, A., Özgüven, F., Öztürk, H.H. & Say, S.M. (2010). Tarım Makinaları 1 (Editör: S.M. SAY). Nobel Yayınevi, Adana, 193s.
  • Sındır, K. (1999). Tarımda Makine Seçimi ve Ortak Kullanım Modelleri. T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, APK Daire Başkanlığı, Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Şube Müdürlüğü, Yayın No:10.
  • Singh, P., Singh, G. & Sodhi, G.P.S. (2019). Energy auditing and optimization approach for improving energy efficiency of rice cultivation in south-western Punjab, India. Energy, 174: 269-279.
  • TÜİK (2022). Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=134&locale=tr (Erişim tarihi: 08.11.2022)
  • Uğurluay, S. (2019). Kırıkhan’da Turuncu Havuç Hasadı, İşgücü Gereksinimi ve Hasat Maliyeti. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 6 (2): 235-242.
  • Yılmaz, İ. (1996). Antalya İlinde Serada Domates, Biber ve Patlıcan Yetiştiriciliğinde Girdi Kullanımı ve Üretim Maliyetleri, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 11 (4): 155-164.
  • Yılmaz, İ., Akçaöz, H. & Özkan, B. (2005). An Analysis of Energy Use and Input Costs for Cotton Production In Turkey, Renewable Energy, 30: 145-155.
  • Yılmaz, Ş.G. & Gül, M. (2016). İşletmelerde Pamuk Üretim Tekniği ve Girdi Kullanım Durumu: Antalya İli Örneği. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 4 (5): 384-394.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri (Research Article)
Yazarlar

Mehmet Emin Bilgili 0000-0002-4191-0540

Hamza Kuzu 0000-0001-8585-4467

Ali Aybek 0000-0003-3036-8204

Yayımlanma Tarihi 21 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi 17 Kasım 2022
Kabul Tarihi 1 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bilgili, M. E., Kuzu, H., & Aybek, A. (2022). Doğu Akdeniz Bölgesinde Mısır ve Pamuk Üretiminde İnsan ve Makina İş Gücü Gereksinimlerinin Belirlenmesi. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research, 5(1), 77-84.
AMA Bilgili ME, Kuzu H, Aybek A. Doğu Akdeniz Bölgesinde Mısır ve Pamuk Üretiminde İnsan ve Makina İş Gücü Gereksinimlerinin Belirlenmesi. IJEMAR. Aralık 2022;5(1):77-84.
Chicago Bilgili, Mehmet Emin, Hamza Kuzu, ve Ali Aybek. “Doğu Akdeniz Bölgesinde Mısır Ve Pamuk Üretiminde İnsan Ve Makina İş Gücü Gereksinimlerinin Belirlenmesi”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 5, sy. 1 (Aralık 2022): 77-84.
EndNote Bilgili ME, Kuzu H, Aybek A (01 Aralık 2022) Doğu Akdeniz Bölgesinde Mısır ve Pamuk Üretiminde İnsan ve Makina İş Gücü Gereksinimlerinin Belirlenmesi. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 5 1 77–84.
IEEE M. E. Bilgili, H. Kuzu, ve A. Aybek, “Doğu Akdeniz Bölgesinde Mısır ve Pamuk Üretiminde İnsan ve Makina İş Gücü Gereksinimlerinin Belirlenmesi”, IJEMAR, c. 5, sy. 1, ss. 77–84, 2022.
ISNAD Bilgili, Mehmet Emin vd. “Doğu Akdeniz Bölgesinde Mısır Ve Pamuk Üretiminde İnsan Ve Makina İş Gücü Gereksinimlerinin Belirlenmesi”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research 5/1 (Aralık 2022), 77-84.
JAMA Bilgili ME, Kuzu H, Aybek A. Doğu Akdeniz Bölgesinde Mısır ve Pamuk Üretiminde İnsan ve Makina İş Gücü Gereksinimlerinin Belirlenmesi. IJEMAR. 2022;5:77–84.
MLA Bilgili, Mehmet Emin vd. “Doğu Akdeniz Bölgesinde Mısır Ve Pamuk Üretiminde İnsan Ve Makina İş Gücü Gereksinimlerinin Belirlenmesi”. International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research, c. 5, sy. 1, 2022, ss. 77-84.
Vancouver Bilgili ME, Kuzu H, Aybek A. Doğu Akdeniz Bölgesinde Mısır ve Pamuk Üretiminde İnsan ve Makina İş Gücü Gereksinimlerinin Belirlenmesi. IJEMAR. 2022;5(1):77-84.

Manuscript Submission