Cilt: 4 Sayı: 1, 15.12.2021

Yıl: 2021

Araştırma Makaleleri (Research Article)

Derlemeler (Review Articles)

"International Journal of Eastern Mediterranean Agricultural Research" (IJEMAR), Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yılda en az 1 kez online olarak basılan uluslararası hakemli bilimsel bir dergidir. Bu derginin başlıca amacı tarımda bilimsel faaliyetlerin paylaşılması ve tartışılmasıdır.



Dergi, araştırma makaleleri, incelemeler, derlemeler, kısa bildirimler, bilimsel yorumlar, üniversitelerin ve araştırma enstitülerinin sunumu, raporlar ve teorik yaklaşımlarla tarım ve biyoloji ile ilgili konuları tartışmak ve paylaşmak için yayınlamaktadır. Hem Türkçe hem İngilizce makaleleri yayınlamaktayız.

Alt kategoriler arasında,

Tarla bitkileri,
Bahçe bitkileri,
Hayvan bilimi,
Ekonomi,
Islah,
Biyoteknoloji,
Mekanizasyon,
Sulama,
Hastalık, zararlı ve yabancı otlar ve yönetimi,
Besin yönetimi,
Agronomi,
Doğal genetik kaynaklar,
Enerji,
Ekoloji,
Çevre,
Kirlilik,
Fizyoloji,
Biyotik ve abiyotik stresler,
Hayvan besleme,
Biyomalzemeler,
Biyoenerji,
Genetik,
Genomik,
Biyoinformatik,
Sistem biyolojisi,
Veterinerlik bilimleri,
Entomoloji,
Toksikoloji,
Evrimsel biyoloji,
Arama ve araştırma stratejileri,
Bilgi işleme,
Su koruma,
Biyoteknoloji,
Sentetik biyoloji,
Kırsal kalkınma,
Moleküler biyoloji,
Yosunlar ve
Sistematik yer almaktadır.
IJEMAR, değerli çalışmalarınızın herhangi bir ücret ödemeden uluslararası bilim camiasına sunumunu hızlandırmaya yönelik yılda en az 1 defa makale yayınlayacak şekilde tasarlanmıştır. IJEMAR, araştırma makalelerini 30 sayfaya kadar ve incelemeleri sayfa sınırı olmaksızın kabul etmektedir. Makalelerinizin alıntılanmasını Dergipark'ın hazır dijital çözümleri ile arttırma fırsatı sunuyoruz. Bilgiyi güçlendirmek, yeni keşifler yapmak ve meslektaşları ile işbirliğini artırmak için araştırmacılara yardımcı oluyoruz.

Makalelerinizi göndermeden önce IJEMAR stilini görmek için Makale Yazım Yönergesi sayfasını ziyaret ediniz.
Öncelikle editörlerimiz tarafından kontrol edilecek olan makalaelerinizi bize göndermek için Makale Gönder bağlantısını kullanınız.

Dergi stilimize uyarlanan makaleler uluslararası incelemecilere en kısa zamanda gönderilecektir. İncelenen ve kabul edilmiş makaleler dergimizin takip eden sayısında yayınlanacaktır.

IJEMAR değerli makalelerinizi beklemektedir.

Yazarların makaleleri online olarak göndermeleri tavsiye edilir. Makalelerinizi yüklemek için lütfen IJEMAR ana sayfasında sağ üst taraftan Türkçe diline (Tr) geçerek "Makale Gönder" bağlantısını kullanınız. Makale yapısının dizaynı için, bu sayfada aşağıda verilen talimatları izleyiniz. Bir makale örneğini görmek için Makale Örneği bağlantısını kullanınız.

Makale Yapısı:

Aksi belirtilmedikçe metin için normal, düz yazı tipi, 12 punto Times New Roman ve 1.5 satır aralığı kullanınız. Tüm sayfalar, başlık sayfası 1 ile başlayacak şekilde, art arda numaralandırılmalıdır. Sayfa kenar boşlukları tüm kenarlarda 2.5 olmalıdır. Şekiller (resimler, grafikler vs.) ve tablolar seri olarak Arapça rakamlarla (1, 2, 3..) numaralandırılmalı, bunlara metinde atıf yapılmalı ve ilk kez atıfta bulunulmasından hemen sonra verilmelidir. Tabloları yapmak için tablo çizme fonksiyonunu kullanınız. Şekiller için tercih edilen dosya biçimleri .tif ve .jpg dir. Renkli şekiller kullanılabilir. Paragraf başı yapmak için boşluk tuşunu değil Tab tuşunu kullanınız. Dosyanızı docx veya doc formatında kaydediniz.

Başlangıç Sayfası:

- Makalenin başlığı öz ve bilgilendirici olmalıdır. Kısaltma ve formül kullanmaktan kaçınınız. Kalın 14 punto Times New Roman yazı tipini kullanınız. Ortalanmış ve kelimelerin baş harfleri büyük olmalıdır.

- Yazar (lar) ın ad ve soyadı. Kalın 12 punto Times New Roman yazı tipini kullanınız. Ortalanmış ve soyadı büyük harf olmalıdır.

- Yazar (lar) ın bağlı olduğu kuruluşlar. 10 punto Times New Roman yazı tipini kullanınız.

- Sorumlu yazarın adı, adresi, telefon ve faks numaraları ve e-posta adresi. 10 punto Times New Roman yazı tipini kullanınız.

- Makalenin başlığına veya yazarlarına ait dipnotlar varsa yıldız işareti koyulması ve başlık sayfasında yer verilmesi gerekir.

- Özet: Her makalenin başında, 300 kelimeyi geçmeyecek şekilde, metnin kısa özeti şeklinde olmalıdır. Makalenin amaçları, yöntemleri ve ana sonuçlarını kısaca vurgulaması gereklidir. Kısaltmalar ve semboller ilk belirtimde tanımlanmalıdır. Yazar adlandırma, kısaltmalar, semboller ve birimler için uluslararası kabul gören kurallara uyulmalıdır. Özet dahil tüm bölümlerde paragraf başları için bir kez tab kullanarak paragraf başı yapınız.

- Anahtar Kelimeler: Makalenin indeksleneceği konuları belirlemek için 4-7 anahtar kelime verilmelidir. Genel kelimelerden ve kısaltmalardan (ve, ya da..) kaçınınız.

- Türkçe makalelerde özetin İngilizcesi, Özet kısmından hemen sonra gelecek "Abstract" kısmıda verilmelidir.


Altbölümler: Makalenizi numaralı bölümlere bölünüz. Alt bölümler 1.1, 1.2, 1.1.1, 1.1.2 vb şekilde numaralandırılmalıdır. Bölüm numaralandırmasına özet/abstarct kısmını dahil etmeyiniz. Altbölüm başlıkları için kalın 12 punto Times New Roman yazı tipini kullanınız.

1. Giriş: Çalışmanın amaçlarını belirtiniz. Detaylı bir literatür taramasından veya literatür sonuçlarının yoğun sunumundan kaçınacak şekilde yeterli bir literatür özeti oluşturunuz. Organizmaların bilimsel binomenleri verilmelidir.

2. Materyal ve Metot: Matematiksel Denklemler anlaşılabilir olmalı ve gerekirse açıklama yapılmalıdır. Metindeki dipnotlar ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Ondalıklı sayılarda virgül yerine nokta kullanınız.
3. Bulgular ve Tartışma: Bulgular net, özlü olmalı ve çalışmanın önemini belirtmelidir. Kapsamlı alıntılar yapmaktan ve yayınlanmış makaleleri kapsamlı bir şekilde tartışmaktan kaçınınız. Her şekil ve tablonun ayrı, kısa bir başlığı olmalıdır. Tabloları görüntü olarak değil düzenlenebilir metin olarak ekleyiniz. Tabloları ve şekilleri yazıdaki ilgili metnin hemen sonrasına yerleştiriniz. Metin içindeki literatüre yapılan atıflar yazar ve yıllara göre olmalıdır; iki yazarın bulunduğu yerde, iki yazar arasında "ve" olmak üzere adlandırma yapılmalıdır. Referans üç veya daha fazla yazar içeriyorsa, yalnızca ilk yazarın isminin yanı sıra "ve ark." verilmesi gereklidir.

4. Sonuçlar:


Teşekkür: Kaynakların öncesinde, makale sonunda ayrı bir bölümde teşekkür kısmına yer veriniz. Burada, çalışmaya yardım ve fon sağlayan kişileri listeleyiniz.

Kaynaklar: Metinde atıf yapılan her kaynağın kaynaklar listesinde bulunduğundan ve kaynaklar listesinde bulunan her kaynağa metin içerisinde atıf yapıldığından emin olunuz. Liste, ilk yazarın adına göre alfabetik olarak düzenlenmelidir. Web kaynakları, son erişim tarihi içerecek şekilde tam URL ile verilebilir. Kaynaklarda mümkün olduğunca az sayıda "baskıda" atıfı kullanınız. Kaynaklar aşağıdaki gibi düzenlenmelidir:

Makaleler: Yazarların isimleri, parantez içinde yıl, tam başlık, dergi adı, cilt numarası, ilk ve son sayfa numaraları.

Örnek: Abels, E. G., Liebscher, P., & Denman, D. W. (1996). Factors that influence the use of electronic networks by science and engineering faculty at small institutions. Part I. Queries. Journal of the Association for Information Science and Technology, 47(2):146-158.

Kitaplar: Yazarların isimleri, parantez içinde yıl, tam başlık, baskı, yayıncılar, yayın yeri, sayfa numarası.


Örnek: Langton, C. G. (Ed.). (1997). Artificial life: An overview. Mit Press, New York, pp. 570-602.


IJEMAR'a gönderilen makalelerde 2019 yılından itibaren intihal denetimi süreci eklenmiştir. Bu amaçla iThenticate ve Turnitin paket programı kullanılmaktadır. Tarama sonucunda makalenin Benzerlik İndeksi'nin (SI) yüksek olması durumunda, ilgili yazar/yazarlara SI'nın %25'in altına düşürmesi için makale geri gönderilir. Gerekli düzeltmelerin yapılması durumunda süreç devam ettirilir aksi halde makale reddedilir.

https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/10306

Ücretsizdir.

Manuscript Submission