In this study, the strategies developed by Turkey to struggle against irregular migration and the outcomes of their implementation have been evaluated. In this framework, it is aimed to investigate whether Turkey has developed a holistic strategy to struggle against irregular migration and implemented it effectively, to evaluate the uniqueness, applicability, weaknesses, strengths and difficulties of the strategy together with the implementation results, and to investigate whether there are exemplary unique aspects that distinguish Turkey from other countries in the fight against irregular migration. Turkey's strategy to cope with irregular migration is fourfold as such: preventing irregular migration at its source, implementing effective border security measures, coping with irregular migration within the country, and ensuring the humane return of apprehended irregular migrants. The strategy is integrated and inclusive, focusing on source countries and allocating substantial resources, developing extensive capacities to prevent illegal border entries, and keeping application channels open for those needing protection. It addresses technical capacity limitations with alternative obligations to administrative detention and implements a voluntary return mechanism for humane deportation alternatives. On the other hand, it is assessed that the desired distance has not been achieved on illegal working, which constitutes an important pillar of the fight against irregular migration within the country and is important to break the gravitational pull effect, and since the rate of irregular migrants who come to the country legally and then become irregular migrants is increasing among the irregular migrants caught inside the country, it is evaluated that current measures should be taken, including the evaluation of the visa regime.
İrregular Migration Migrant Smuggling Deportation Voluntary Return
The author declares that he has no competing interests.
This research received no specific grant from any funding agency in the public, commercial, or not-for-profit sectors.
This article was created as a result of the author's own efforts and reviews.
Bu çalışmada, Türkiye’nin düzensiz göçle mücadele amacıyla geliştirdiği strateji ve uygulama sonuçları değerlendirilmiştir. Bu çerçevede; Türkiye’de düzensiz göçle mücadele bakımından bütüncül bir strateji geliştirilip etkili şekilde uygulamaya geçirilip geçirilemediği, stratejisinin özgünlüğü, uygulanabilirliği, zayıflıkları, güçlü yönleri ve zorluklarının uygulama sonuçlarıyla birlikte değerlendirilmesi, düzensiz göçle mücadelede diğer ülkelerden ayrışan örnek nitelikte özgün yönlerin bulunup bulunmadığının araştırılması hedeflenmiştir. Türkiye’nin düzensiz göçle mücadele amacıyla, kaynağında başlayan ve yine kaynağında biten; düzensiz göçün kaynağında önlenmesi, etkili sınır güvenlik tedbirleri alınması, ülke içinde düzensiz göçle etkili mücadele yürütülmesi ve yakalanan düzensiz göçmenlerin insan haklarına uygun olarak geri gönderilmelerinin sağlanması şeklinde dört ayaklı bir mücadele stratejisini benimsediği anlaşılmaktadır. Geliştirilen stratejinin bütünleşik ve kapsayıcı bir nitelik taşımaktadır. Bu nitelikler, kaynak ülkeye odaklanması ve bu kapsamda dünya ölçeğinde mukayese durumunda bile öne çıkacak oranda kaynak ayırması, sınırlarında yasa dışı girişleri engellemeye dönük yoğun fiziki ve teknik kapasite geliştirmesi ve faaliyet yürütmesine rağmen uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerinin gereği olarak korumaya muhtaç olanların başvuru yollarını açık tutması, idari gözetime alternatif yükümlülükler geliştirmek yoluyla teknik kapasite yetersizliğinin önüne geçecek çözüm üretmiş olması ve gönüllü geri dönüş mekanizmasının hayata geçirilmesi yoluyla sınır dışına daha insani alternatifler üretmesinin özgün nitelikte olduğu görülmektedir. Öte yandan; Ülke içinde düzensiz göç ile mücadelenin önemli bir ayağını oluşturan ve çekim etkisini kırmak için önem taşıyan kaçak çalışma konusunda istenilen mesafenin alınamadığı, içerde yakalan düzensiz göçmenler arasında, ülkeye yasal yollardan gelip daha sonra düzensiz göçmen durumuna düşenlerin oranının artmakta olduğundan vize rejiminin değerlendirilmesi de dahil olmak üzere güncel tedbirler alınması gerektiği değerlendirilmektedir
Düzensiz Göç Göçmen Kaçakçılığı Sınırdışı Gönüllü Geri Dönüş
Bu çalışmanın hazırlanma sürecinde bilimsel ve etik ilkelere uyulduğu ve yararlanılan tüm çalışmaların kaynakçada belirtildiği beyan olunur.
Çalışma, kamusal, özel, ticari nitelikte ya da kâr amacı gütmeyen herhangi bir kurumdan destek alınmadan hazırlanmıştır.
Bu makale yazarın kendi çabaları ve incelemeleri neticesinde oluşturulmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Uluslararası Göç |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Temmuz 2024 |
Gönderilme Tarihi | 2 Nisan 2024 |
Kabul Tarihi | 13 Temmuz 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 3 |
International Journal of Economics, Politics, Humanities & Social Sciences – IJEPHSS Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.