The purpose of this study was to reveal the leadership qualities of school principals in solving a noise problem at school. A single case study was selected as the research design. The study group consisted of primary and secondary school principals, one female and three males, working in the schools where the project was conducted. The main data collection tool of the study was interviews with the school principals. In addition, the study was supported with researcher observations and documents. The data were analyzed with inductive thematic analysis. The data were analyzed with a descriptive, explanatory and interpretive perspective in the context of noise prevention at schools. Four main themes emerged from the interviews with principals regarding noise at schools: "the noise problem," "administrative leadership," ”educational leadership," and "solution suggestions," The results show that participating in a project to prevent noise at schools has increased principals' awareness of noise and improved their leadership qualities in solving the noise problem. Principals are of the opinion that their schools are quieter than before and that the average academic success of their schools has increased. As a result, it has been determined that acoustic improvement, noise awareness training, rule making, discipline, value creation and culture formation are needed to create a quiet learning environment at schools.
Noise in schools educational management educational leadership instructional leadership school administrators
114K738
TÜBİTAK
114K738
IJERR EDİTÖRLÜĞÜNE, “Evaluation of the Leadership Qualities of Principals Regarding the Prevention of Noise Pollution in School: a Case Study" adlı makale 4 yıllık bir projenin ürünüdür. Projenin yazarları öğretmenlik uygulamasını geliştirmek için bir AR-GE projesinde okulda her hafta 2-3 gün sabahtan akşama kadar öğretmen ve öğretmen adayları ile çalışmışlardır. Bu süreçte okulda maruz kalınan gürültünün okuldaki paydaşlar üzerinde ağır bir yük ve tahammül edilemez boyutlarını yaşamışlardır. Çocuklar ve öğretmenler için bir şey yapmalı, bu böyle olmaz diyerek okullarda ve toplumsal hayatımızda kronikleşmiş gürültü problemini çözmek için kolları sıvamışlardır. Bu proje ile okulda gürültünün önlenmesine önemli ilerleme sağlanmıştır. Şimdi sıra üretilen çözümün enstitülerimizden başlayarak, toplumun her kesimine yaymaktır. Bu çerçevede ülkemizin yüksek lisans, doktora öğrencilerinin ve yakında doçent adaylarının takip edeceği IJERR’nde bu makalenin yer alması, projenin ve çıktılarının yayılması için son derece önemlidir. Projenin toplumun her kesimine yönelik üretilen video, görsel işitsel materyallere aşağıdaki linklerden ulaşılabilir. Videolar: https://www.youtube.com/channel/UCLHI4bUXE346vOI1Sc2qCfw/videos. Görsel afiş ve broşürler: http://www.uludag.edu.tr/okuldagurultu/konu/view?id=4993&title=egitim-videolari Kıymetli Editörler, Covid 19 salgını sebebiyle okullar yeniden açılmıştır. Okulun giriş kapısında geleceğimiz olan çocuklarımızı ve onların öğretmenleri gürültü karşılamıştır. Daha 1-2 hafta geçmeden "online eğitim daha iyiydi" türünden sözlerini çevremdeki meslektaşlarımızdan duymaya başladık. 2010 Yılında Gürültünün Kontrol Edilmesi Yönetmeliği eğitim tesislerinin gürültüye birinci derecede hassas alanlar olarak tanımlar ve üst sınır 35dB’dir. Ancak yapılan nicel araştırmalar ders esnasında ortalama gürültü 70dB, teneffüste 85dB olduğunu göstermektedir. Bu sorun bizim sorunumuz ve bunu en iyi yayacak ve etki yaratacak ülkemizde yayınlanan "Uluslararası Eğitim Araştırmaları İnceleme Dergisi" olacağına inanıyoruz. Teşekkür eder, kolaylıklar dilerim. Prof. Dr. Mızrap Bulunuz
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Eğitim Üzerine Çalışmalar |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 114K738 |
Yayımlanma Tarihi | 9 Ocak 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
International Journal of Educational Research Review (ISSN:2458-9322)
International Journal of Educational Research Review publishes scholarly articles that are of general significance to the education research community and that come from a wide range of areas. The International Journal of Educational Research Review aims to provide a forum for scholarly understanding of the field of education. Articles focus upon concepts, research, review and practices that emphasizes the intersections between education research and other fields, raises new questions, and develops innovative approaches to our understandings of pressing issues.
The range of topics covered in the International Journal of Educational Research Review include; read full aims and scope; https://www.ijere.com/page/journal-scopes
Peer Review Policy: All articles in this journal will undergo initial editor screening, rigorous double-anonymous peer review, and review by the editorial board.
Double-blind peer review
International Journal of Educational Research Review follows a double-blind reviewing procedure. This means that the author will remain anonymous to the reviewers throughout peer review. It is the responsibility of the author to anonymize the manuscript and any associated materials. read full Peer Review Policy; https://www.ijere.com/page/peer-review-policy
Ownership and management
IJERE journal is hosted by Dergipark/Tubitak. IJERE Journal is published with the support of Sakarya University Faculty of Education/TURKEY.
Governing body
Editor in Chief
Dr. Serhat Arslan, Gazi University, serhatarslan@gazi.edu.tr , Turkey
read full Governing body /Ownership and management/ Editorial board member ; https://www.ijere.com/page/editorial-board
Copyright and licensing
Copyright Statement
Copyright violation is an important, and possibly related, ethical issue. Authors should check their manuscripts for possible breaches of copyright law (e.g., where permissions are needed for quotations, artwork or tables taken from other publications or from other freely available sources on the Internet) and secure the necessary permissions before submission to International Journal of Educational Research Review.
read full Copyright and licensing; https://www.ijere.com/page/copyright-and-licensing-open-access-statement