Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Variation of Some Quality Characteristics in Silage Corn According to Different Sowing Times

Yıl 2021, Cilt: 1 Sayı: 1, 37 - 45, 30.09.2021

Öz

This study was performed to determine variation of some quality characteristics in silage corn according to different sowing times in Bingöl ecological conditions in 2016 cultivation seasons. In this study, two silage corn varieties (30B74 and Burak) were used and the experiment was established according to divided parcels in randomized blocks design with 3 replications. In the study; CP (crude protein), ADF (acid detergent fiber), NDF (neutral detergent fiber), DDM (digestible dry matter), DMI (dry matter intake), RFV (relative feed value), Ca (calcium), Mg (magnesium), P (phosphorus) and K (potassium) were investigated. In the study, it was found that sowing times had a significant effect on the rate of CP, ADF and DDM among the investigated properties (P≤0.05). It was determined that the highest CP ratio was obtained from the third, fourth and fifth sowing times, the lowest ADF and the highest DDM ratios were obtained from the second, third and fifth sowing times. As a result, it is seen that the third sowing time is the co-sowing time that gives the most ideal value for crude protein, ADF and DDM ratios. Therefore, it is concluded that the third sowing time, the first half of May, is the ideal sowing time for Bingöl conditions in terms of current characteristics.

Kaynakça

  • Anonim, 2018. Tarımsal Değerleri Ölçme Denemeleri Teknik Talimatı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Anonim, 2021. Hayvan Beslemede Kalsiyum ve Fosfor. http://www.tarimkutuphanesi.com/hayvanbeslemedemineral madde alımı 01544.html (Erişim Tarihi: 03.08.2021).
  • Arslan, M., Çakmakçı, S. 2011. Mısır (Zea mays) ve sorgumun (Sorghum bicolor) farklı bitkilerle birlikte yapılan silajlarının karşılaştırılmaları. Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 24 (1): 47-53.
  • Atasever, M., Yılmaz, Ş., Ertekin, İ. 2020. Ekim zamanının Amik Ovası koşullarında yetiştirilen bazı mısır (Zea mays L.) çeşitlerinde ot verimi ve kalitesine etkisi. Mustafa Kemal Üniversitesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 25 (3), 326-340.
  • Bayram, M. 2010. İkinci ürün silajlık mısır tarımında farklı toprak işleme yöntemlerinin mısır çeşitlerinin verim ve kalitelerine etkileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makineleri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Tokat.
  • Bosworth, S. 2005.Corn Silage Forage Quality. http://pss.uvm.edu/vtcrops/articles/ForTestLab/CornSilageQuality05 (Erişim Tarihi: 03.08.2021).
  • Craninx M., Fievez V., Vlaeminck B., Baet B., 2008. Artificial neural network models of the rumen fermentation pattern in dairy cattle. Comput. Electron. Agr., 60: 226-238.
  • Draper, S. 2013. Cold and wet-ideal conditions for maize again?, http://www.maizegrowersassociation.co.uk/ resources/agronomy, Access date: May 10, 2019.
  • Eğritaş, Ö., Aşcı, Ö.Ö. 2015. Yaygın fiğ‐tahıl karışımlarının bazı mineral madde içeriğinin belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi 4 (1): 13-18.
  • Ergül, Y. 2008. Silajlık mısır çeşitlerinin önemli tarımsal ve kalite özelliklerinin belirlenmesi üzerinde araştırma. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Konya.
  • Garcia, A., Thiex, N., Kalscheur, K, Tjardes, K. 2003. Interpreting Corn Silage Analysis. serv.sdstate.edu/downloads.
  • Geren, H., Avcıoğlu, R., Behçet, K. I. R., Demiroğlu, G., Yılmaz, M., Cevheri, A.C. 2003. İkinci ürün silajlık olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının verim ve kalite özelliklerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 40 (3): 57-64.
  • JMP Pro 14.0.0. (2018). A Business Unit of SAS.
  • TUİK, 2020. Türkiye İstatistik Kurumu. https://data.tuik.gov.tr/ (Erişim tarihi:02.08.2021)
  • Kaya, N., 1997. Biyokimya. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Notları No: 54/1, EÜ Ofset Basımevi, Bornova-İzmir, 138 s.
  • Kuşvuran, A., Kaplan, M., Nazlı, R.İ., Saruhan, V., Karadağ, Y. 2015. Orta Kızılırmak havzası ekolojik koşullarında bazı mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin silajlık olarak yetiştirilme olanaklarının belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32 (1): 57-67.
  • Küçük, B., 2011. Bazı silajlık mısır çeşitlerinde morfolojik özelliklerin ve yem verimlerinin belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara. Morrison, J. A. (2003). Hay and Pasture Management. Chapter 6. In: Illinois Agronomy Handbook, 72.
  • Okan, M. 2015. Diyarbakır Bismil koşullarında bazı silajlık mısır çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Bingöl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Bingöl.
  • Öz, A., İptaş, S., Yavuz, M., Kapar, H. 2012. Silajlık hibrit mısır ıslahına uygun kendilenmiş hatların belirlenmesi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 5 (1): 42-46.
  • Özata, E,. Öz, A., Kapar, H. 2012. Silajlık hibrit mısır çeşit adaylarının verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 5 (1): 37-41.
  • Özata, E., Kapar, H. 2017. Nitelikli saf hatlardan elde edilen silajlık hibrit mısır çeşit adaylarının verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 26 (Özel Sayı): 161-168.
  • Pereira, M.N., Von pinho, R.G., Bruno, R.G.D.S., Calestıne, G.A. 2004. Ruminal degradability of hard or soft texture corn grain at three maturity stages. Sci. Agric. (Piracicaba, Braz), 61 (4): 358-363.
  • Roth, G.W and Heinrichs., 2001. Silagecropsoil.psu.edu/extension.
  • Sarıyerli, Ş., Soylu, S. 2016. Sivas koşullarında farklı bitki sıklıklarında silajlık mısır çeşitlerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 5 (2): 77-88.
  • Safari A.R, Hemayati S.S, Salighedar, F., Barimavandi, A.R. 2014. Yield and quality of forage corn (Zea mays L.) cultivar single cross 704 in response to nitrogen fertilisation and plant density. Int. J. Biosci. 4 (10): 146-153.
  • Seydoşoğlu, S., Saruhan, V. 2017. Farklı ekim zamanlarının bazı silajlık mısır çeşitlerinde verim ve verim unsurlarına etkisinin belirlenmesi. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 54 (4): 377-383.
  • Seydoşoğlu, S. 2018. Farklı ekim zamanlarının ikinci ürün silajlık mısır çeşitlerinde mineral maddelerin etkisinin araştırılması. III. Uluslararası Mesleki ve Teknik Bilimler Kongresi, Mayıs 2018, Gaziantep.
  • Soya, H., Avcıoğlu, R., Geren, H., ve Cevheri, A.C. 2001. Bazı Silajlık Mısır (Zea mays L.) çeşitlerinde hasıl verimi ve diğer bazı verim özellikleri üzerine araştırmalar. Ege Üniversitesi Araştırma Fon Saymanlığı, 1999-ZRF-007 Nolu Proje. Bornova, İzmir, 65 p.
  • Van Soest, P. J. 1994. Nutritional ecology of the ruminant. Cornell University Press.
  • Yılmaz, N., Akman, O., Öner, F. 2020. Bazı silajlık mısır çeşitlerinde (Zea mays L.) bitkisel özelliklerinin belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergi, 9 (1): 103-110.

Silajlık Mısırda Bazı Kalite Özelliklerinin Farklı Ekim Zamanlarına Göre Değişimi

Yıl 2021, Cilt: 1 Sayı: 1, 37 - 45, 30.09.2021

Öz

Bu araştırma Bingöl ili ekolojik koşullarında 2016 yılı yetiştirme sezonunda, silajlık mısır çeşitlerinde bazı kalite özelliklerinin farklı ekim zamanlarına göre değişimini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada iki adet silajlık mısır çeşidi (30B74 ve Burak) kullanılıp, deneme tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada; HP (ham protein), ADF (asit deterjanda çözünmeyen lif), NDF (nötr deterjanda çözünmeyen lif), SKM (sindirilebilir kuru madde), KMT (kuru madde tüketimi), NYD (nispi yem değeri), Ca (kalsiyum), Mg (magnezyum), P (fosfor) ve K (potasyum) oranlarına ait veriler incelenmiştir. Araştırmada ekim zamanlarının incelenen özellikler arasında HP, ADF ve SKM oranı üzerinde önemli etkisinin olduğu bulunmuştur (P≤0.05). En yüksek HP oranının üçüncü, dördüncü ve beşinci ekim zamanlarından, en düşük ADF ve en yüksek SKM oranlarının da ikinci, üçüncü ve beşinci ekim zamanlarından elde edildiği belirlenmiştir. Sonuç olarak üçüncü ekim zamanının ham protein, ADF ve SKM oranları için en ideal değeri veren ortak ekim zamanı olduğu görülmüştür. Dolayısıyla mevcut özelikler açısından üçüncü ekim zamanının, Mayıs ayının ilk yarısının, Bingöl koşulları için ideal ekim zamanı olduğu sonucuna varılmıştır.

Kaynakça

  • Anonim, 2018. Tarımsal Değerleri Ölçme Denemeleri Teknik Talimatı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Anonim, 2021. Hayvan Beslemede Kalsiyum ve Fosfor. http://www.tarimkutuphanesi.com/hayvanbeslemedemineral madde alımı 01544.html (Erişim Tarihi: 03.08.2021).
  • Arslan, M., Çakmakçı, S. 2011. Mısır (Zea mays) ve sorgumun (Sorghum bicolor) farklı bitkilerle birlikte yapılan silajlarının karşılaştırılmaları. Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 24 (1): 47-53.
  • Atasever, M., Yılmaz, Ş., Ertekin, İ. 2020. Ekim zamanının Amik Ovası koşullarında yetiştirilen bazı mısır (Zea mays L.) çeşitlerinde ot verimi ve kalitesine etkisi. Mustafa Kemal Üniversitesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 25 (3), 326-340.
  • Bayram, M. 2010. İkinci ürün silajlık mısır tarımında farklı toprak işleme yöntemlerinin mısır çeşitlerinin verim ve kalitelerine etkileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makineleri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Tokat.
  • Bosworth, S. 2005.Corn Silage Forage Quality. http://pss.uvm.edu/vtcrops/articles/ForTestLab/CornSilageQuality05 (Erişim Tarihi: 03.08.2021).
  • Craninx M., Fievez V., Vlaeminck B., Baet B., 2008. Artificial neural network models of the rumen fermentation pattern in dairy cattle. Comput. Electron. Agr., 60: 226-238.
  • Draper, S. 2013. Cold and wet-ideal conditions for maize again?, http://www.maizegrowersassociation.co.uk/ resources/agronomy, Access date: May 10, 2019.
  • Eğritaş, Ö., Aşcı, Ö.Ö. 2015. Yaygın fiğ‐tahıl karışımlarının bazı mineral madde içeriğinin belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi 4 (1): 13-18.
  • Ergül, Y. 2008. Silajlık mısır çeşitlerinin önemli tarımsal ve kalite özelliklerinin belirlenmesi üzerinde araştırma. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Konya.
  • Garcia, A., Thiex, N., Kalscheur, K, Tjardes, K. 2003. Interpreting Corn Silage Analysis. serv.sdstate.edu/downloads.
  • Geren, H., Avcıoğlu, R., Behçet, K. I. R., Demiroğlu, G., Yılmaz, M., Cevheri, A.C. 2003. İkinci ürün silajlık olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının verim ve kalite özelliklerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 40 (3): 57-64.
  • JMP Pro 14.0.0. (2018). A Business Unit of SAS.
  • TUİK, 2020. Türkiye İstatistik Kurumu. https://data.tuik.gov.tr/ (Erişim tarihi:02.08.2021)
  • Kaya, N., 1997. Biyokimya. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Notları No: 54/1, EÜ Ofset Basımevi, Bornova-İzmir, 138 s.
  • Kuşvuran, A., Kaplan, M., Nazlı, R.İ., Saruhan, V., Karadağ, Y. 2015. Orta Kızılırmak havzası ekolojik koşullarında bazı mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin silajlık olarak yetiştirilme olanaklarının belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32 (1): 57-67.
  • Küçük, B., 2011. Bazı silajlık mısır çeşitlerinde morfolojik özelliklerin ve yem verimlerinin belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara. Morrison, J. A. (2003). Hay and Pasture Management. Chapter 6. In: Illinois Agronomy Handbook, 72.
  • Okan, M. 2015. Diyarbakır Bismil koşullarında bazı silajlık mısır çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Bingöl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Bingöl.
  • Öz, A., İptaş, S., Yavuz, M., Kapar, H. 2012. Silajlık hibrit mısır ıslahına uygun kendilenmiş hatların belirlenmesi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 5 (1): 42-46.
  • Özata, E,. Öz, A., Kapar, H. 2012. Silajlık hibrit mısır çeşit adaylarının verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 5 (1): 37-41.
  • Özata, E., Kapar, H. 2017. Nitelikli saf hatlardan elde edilen silajlık hibrit mısır çeşit adaylarının verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 26 (Özel Sayı): 161-168.
  • Pereira, M.N., Von pinho, R.G., Bruno, R.G.D.S., Calestıne, G.A. 2004. Ruminal degradability of hard or soft texture corn grain at three maturity stages. Sci. Agric. (Piracicaba, Braz), 61 (4): 358-363.
  • Roth, G.W and Heinrichs., 2001. Silagecropsoil.psu.edu/extension.
  • Sarıyerli, Ş., Soylu, S. 2016. Sivas koşullarında farklı bitki sıklıklarında silajlık mısır çeşitlerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 5 (2): 77-88.
  • Safari A.R, Hemayati S.S, Salighedar, F., Barimavandi, A.R. 2014. Yield and quality of forage corn (Zea mays L.) cultivar single cross 704 in response to nitrogen fertilisation and plant density. Int. J. Biosci. 4 (10): 146-153.
  • Seydoşoğlu, S., Saruhan, V. 2017. Farklı ekim zamanlarının bazı silajlık mısır çeşitlerinde verim ve verim unsurlarına etkisinin belirlenmesi. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 54 (4): 377-383.
  • Seydoşoğlu, S. 2018. Farklı ekim zamanlarının ikinci ürün silajlık mısır çeşitlerinde mineral maddelerin etkisinin araştırılması. III. Uluslararası Mesleki ve Teknik Bilimler Kongresi, Mayıs 2018, Gaziantep.
  • Soya, H., Avcıoğlu, R., Geren, H., ve Cevheri, A.C. 2001. Bazı Silajlık Mısır (Zea mays L.) çeşitlerinde hasıl verimi ve diğer bazı verim özellikleri üzerine araştırmalar. Ege Üniversitesi Araştırma Fon Saymanlığı, 1999-ZRF-007 Nolu Proje. Bornova, İzmir, 65 p.
  • Van Soest, P. J. 1994. Nutritional ecology of the ruminant. Cornell University Press.
  • Yılmaz, N., Akman, O., Öner, F. 2020. Bazı silajlık mısır çeşitlerinde (Zea mays L.) bitkisel özelliklerinin belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergi, 9 (1): 103-110.
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Erdal Çaçan

Sibel İpekşen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2021
Gönderilme Tarihi 19 Ağustos 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çaçan, E., & İpekşen, S. (2021). Silajlık Mısırda Bazı Kalite Özelliklerinin Farklı Ekim Zamanlarına Göre Değişimi. Uluslararası Gıda Tarım Ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 1(1), 37-45.