İnsanoğlunun günlük kalori ihtiyacının karşılanması ve gıda tüketimi açısından çok önemli bir yere sahip olan çeltik (Orzya sativa), dünyada tahıllar arasında buğdaydan sonra en fazla ekim alanına sahip sıcak iklim tahıl bitkisidir. Çeltik, bileşiminde %5-10 oranında protein içermesine rağmen beslenme için gerekli aminoasitler bakımından zengin olması nedeniyle son yıllarda insan beslenmesinde tercih edilen ürünlerden biri olmuştur. İşlendikten sonra pirinç olarak değerlendirilen çeltik, ayrıca pirinç kabuğu, pirinç kepeği, pirinç kepeği yağı, kırık tane, pirinç unu ve hayvan yemi olarak çeşitli ürünlerde kullanılmaktadır. Antarktika kıtası dışında dünyanın tüm kıtalarında tarımı yapılan çeltik, Türkiye'de stratejik bir öneme sahiptir. Türkiye'nin tüm bölgelerinde yetiştirilen çeltik, tarıma dayalı sanayi sektöründe çok sayıda faal durumunda bulunan çeltik fabrikası, artan verim ve kalite faktörleri ile ülke ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. Çeltik, 2004 yılından itibaren Türkiye'de önemli bir ivme kazanmıştır. Çeltik, ekim alanları, üretim miktarı ve randıman gibi verim parametreleri ile dünya tarım platformunda yerini almıştır. Nitekim Türkiye'de tescil edilen çeltik çeşit sayısı ve çeltik ekim alanlarındaki artış bunun bir göstergesidir. Bu çalışmada, geçmişten günümüze Türkiye'de tescil edilen çeltik çeşitleri belirlenmiş ve çeltik tarımının hızla büyüyen potansiyeli tespit edilerek ortaya konulmuştur.
Yazarlar araştırma ve yayın etiğine uyduklarını beyan ederler.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 28 Mart 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 29 Mart 2024 |
Gönderilme Tarihi | 1 Eylül 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 4 Sayı: 1 |