Rus Toplumunun Ahlaki Değerlere Bakış Açısının Zaman İçerisinde Uğradığı Değişim
Öz
Bir toplum içerisindeki bireylerin uymak zorunda oldukları davranış biçimleri ve kurallarına ahlak denir. Ahlak değerlerini belirleyen faktörler çeşitlilik gösterir. Örfler, adetler, dinin gerektirdiği kurallar gibi. Bu çalışmamızda ahlak kelimesinin Rus toplumunda uyandırdığı değerleri ve bu değerlerin toplum yaşantısında buldukları karşılıkları inceleyeceğiz.
İncelemeleri Rus toplum yapısının iki farklı dönemini yansıtan iki farklı eser üzerinden yapacağız. Bu eserlerden biri 19. yüzyıl Rus toplumsal yaşantısını inceleyebileceğimiz Tolstoy’un Anna Karenina adlı eseri bir diğeri ise 20. yüzyıl Rus toplumsal yaşantısını izleyebilmek için seçtiğimiz Mihail Bulgakov’un Üstat ile Margarita adlı eseridir. Bu çalışmamızda ahlaki değer yargılarını belirleyen faktör ise Eski Ahitteki haliyle On Emir olarak ele alınmıştır.
On Emir’e istinaden incelenen eserlerde toplumun aynı ahlaki problemlere farklı dönemlerde farklı karşılıklar verdikleri gözlemlenmiştir. Dini emirleri algılayış ve uygulamada iki dönem arasında önemli farklılıklar vardır. Gözlemlenen bu farklılıklar karakterlerin yaşantısının şekillenmesinde etkili olmuştur.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Bulgakov, M.(2017). Üstat ile Margarita. İstanbul: Everest Yay. Çev. Sabri GürsesTolstoy, L.N. (2018). Anna Karenina. İstanbul: Kültür Yay. Çev. Ayşe HacıhasanoğluTanilli, S.(2017). Uygarlık Tarihi. İstanbul: Cumhuriyet Kit.Alatlı,A. (2010). Batı’ya Yön Veren Metinler. Nevşehir: Kapadokya MYO.Bushkovitch, P.(2017). Rusya’nın Kısa Tarihi. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi yay. Çev. Mehmet DoğanOlgun, H.(2012). Kalvinizm’de On Emir. Ankara. Eski Yeni yay.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Diğer
Yazarlar
Gamze Tunç
*
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
31 Ekim 2018
Gönderilme Tarihi
27 Haziran 2018
Kabul Tarihi
4 Ekim 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: 8