Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Etik Kurallar, Yayın Politikası ve Açık Erişim Politikası Yayın Etiği
- IJLEL Dergisi tarafından yürütülen yayın sürecinde yer alan tüm taraflar (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik değerlendirmelerin standartlarına uyar. IJLEL dergisi, etik görev ve sorumluluklar konusunda Yükseköğretim Kurulu ve Yayın Etiği Komitesi (COPE) tarafından yayınlanan kılavuz ve politikaları uygular.

Yazarların Etik Sorumlulukları
- Yazar(lar), gönderilen makalenin kendi özgün araştırması olduğunu garanti eder.
- Bu çalışmaya katılan tüm yazarlar kamu sorumluluğunu üstlenmiş ve makalenin yayınlanmak üzere başka bir dergiye gönderilmediğini onaylamışlardır.
- Bu dergide belirtilen gerekliliklerden herhangi birinin yerine getirilmemesi veya eksik olması durumunda inceleme süreci başlatılamaz.
- Gönderen, değerlendirme sürecinde tüm gereklilikleri sağlamalı ve sürdürmelidir.
- Ortak yazar olarak gösterilen diğer kişilerin araştırmaya katkı sağladığından emin olunmalıdır. Makaleye akademik katkısı olmayan bazı kişileri ortak yazar olarak eklemek veya katkı sırasına bakılmaksızın unvan, yaş, cinsiyet gibi akademik olmayan kriterlerle ortak yazar sıralaması yapmak bilimsel etiğe aykırıdır.
- Dergiye makale gönderen yazarların derginin yayın ve yazım ilkelerini okudukları ve kabul ettikleri varsayılır ve yazarlar bu ilkelere bağlı olduklarını taahhüt etmiş sayılırlar.
- Alıntılar ve kaynakça eksiksiz ve gerçekçi olmalıdır.
- Yazar, yazıyı göndermekle tüm koşulları taahhüt etmiş olur.

- Makalede yer alan tüm konular, mevcut telif hakkı kurallarını ve herhangi bir kişi veya kuruluşun fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemektedir.

- Makale, araştırma disiplini için geçerli etik standartları karşılamaktadır.
- Tüm hakemli yayınlar, ilgili konu alanında uzman en az iki hakem tarafından çift kör hakemlik sürecinden geçirilecektir. Kitap, Yazılım ve Web Sitesi İncelemeleri gözden geçirilmeyecektir, ancak editörler incelemeyi reddetme veya düzenleme hakkını saklı tutar.

İntihal Politikası
- Yazarlar makalelerini sisteme göndermeden önce intihal (iThenticate, Turnitin, intihal.net gibi) taramasından geçirmeli ve maksimum oran %20'den az olmalıdır.

Editörlerin Etik Sorumlulukları
IJLEL editörleri, Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından açık erişimli olarak yayınlanan "COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors" ve "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" rehberlerine dayanan aşağıdaki etik sorumluluklara sahip olmalıdır.

Genel Görev ve Sorumluluklar
Editörler, IJLEL'de yayınlanan her çalışmadan sorumludur. Bu bağlamda editörler aşağıdaki rol ve sorumluluklara sahiptir:
Okuyucu ve yazarlardan gelen bilgi talebini karşılamak için çaba göstermek,
Derginin sürekli gelişiminin sağlanması,
Dergide yayınlanan çalışmaların kalitesini artırmaya yönelik prosedürlerin yönetilmesi,
İfade özgürlüğünün desteklenmesi,
Akademik bütünlüğün sağlanması,
Fikri mülkiyet hakları ve etik standartlardan taviz vermeden prosedürleri takip etmek,
Düzeltme veya açıklama gerektiren konularda şeffaf ve net olmak.


Okuyucularla İlişkiler

Editörler, tüm okuyucuların, araştırmacıların ve uygulayıcıların ihtiyaç duyduğu bilgi, beceri ve beklentileri göz önünde bulundurarak karar vermelidir. Ayrıca, yayınlanan çalışmaların literatüre katkıda bulunmasını ve özgün olmasını sağlamalıdırlar. Ayrıca, araştırmacılardan ve uygulayıcılardan gelen geri bildirimleri dikkate almalı ve açıklayıcı ve bilgilendirici geri bildirimler sağlamalıdırlar.

Yazarlarla İlişkiler


Editörlerin yazarlarla ilişkilerinde aşağıdaki görev ve sorumlulukları vardır:
Editörler, çalışmaların önemi, özgünlüğü, geçerliliği, ifadelerin açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerine uygunluğu hakkında olumlu ya da olumsuz karar vermelidir.
Editörler, yayın kapsamına giren çalışmaları, çalışma ile ilgili ciddi sorunlar olmadıkça ön inceleme sürecine kabul etmelidir.
Editörler, çalışma ile ilgili ciddi sorunlar olmadığı sürece hakemler tarafından yapılan olumlu önerileri göz ardı etmemelidir.
Yeni editörler, ciddi sorunlar olmadıkça, önceki editörün çalışmalarla ilgili kararlarını değiştirmemelidir.
"Kör Hakemlik ve Hakemlik Süreci" yayınlanmalı ve editörler tanımlanan süreçlerdeki olası sapmaları engellemelidir.
Editörler, yazarların sorularını yanıtlamak için yeterince kapsamlı bir "Yazım Kuralları" yayınlamalıdır. Bu rehber düzenli olarak güncellenmelidir.
Yazarlara açıklayıcı ve bilgilendirici geri bildirimler verilmelidir.


Hakemlerle İlişkiler

Editörler, hakemlerle ilişkilerinde aşağıdaki görev ve sorumluluklara sahiptir:
Editörler şunları yapmalıdır;

-Hakemleri çalışmanın konusuna göre seçmelidir.
-Hakemlerin inceleme sürecinde ihtiyaç duyabilecekleri bilgi ve rehberliği sağlamalıdır.
-Hakemler ve yazarlar arasında çıkar çatışması olup olmadığını gözlemlemelidir.
-Kör hakemlikte hakemlerin kimliklerini gizli tutmak.
-Hakemleri makaleyi tarafsız, bilimsel ve objektif bir üslupla incelemeleri için teşvik edin.
-Hakemleri performans ve zamanlama gibi kriterlere göre düzenli olarak değerlendirin.
-Hakemlerin performansını artıracak uygulamalar ve politikalar geliştirin.
-Hakem havuzunu dinamik olarak güncellemek için gerekli adımları atın.
-Kaba ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri önleyin.
-Gözden geçiren havuzunun geniş bir yelpazeye sahip olması için çaba gösterin.

Yayın Kurulu ile İlişkiler
Editörler, yayın kurulu üyelerinin yayın politikaları ve kılavuzlarına uygun prosedürleri takip ettiğinden emin olmalı ve üyeleri yayın politikaları ve gelişmeler hakkında bilgilendirmelidir. Editörler ayrıca yayın kurulunun yeni üyelerini eğitmeli ve ihtiyaç duydukları bilgileri sağlamalıdır.

Ayrıca, editörler şunları yapmalıdır;
-Yayın kurulu üyelerinin makaleleri tarafsız ve bağımsız bir şekilde incelemesini sağlamalıdır.
-Yeni yayın kurulu üyelerini dergiye katkıda bulunabilecek ve yeterli niteliklere sahip kişiler arasından seçmelidir.
-Yayın kurulu üyelerinin uzmanlık alanlarına göre yazıları incelemeye göndermek.
-Yayın kurulu ile düzenli olarak iletişim kurmak.
-Yayın politikalarının ve derginin geliştirilmesi için yayın kurulu ile düzenli toplantılar düzenlemek.

 Dergi Sahibi ve Yayıncısı ile İlişkiler

Editörler ve yayıncı arasındaki ilişki editörlerin bağımsızlığı ilkesine dayanır. Editörler ve yayıncı arasında yapılan anlaşma gereği editörlerin aldığı tüm kararlar yayıncıdan ve dergi sahibinden bağımsızdır.

Editörlük ve Kör Hakemlik Süreçleri
Editörler, derginin yayın politikalarında belirtilen "Kör Hakemlik ve Hakemlik Süreci" politikalarına uymakla yükümlüdür. Bu nedenle editörler, her bir makalenin tarafsız, adil ve zamanında incelenmesini sağlar.

Kalite Güvence
Editörler, dergideki makalelerin derginin yayın politikalarına ve uluslararası standartlara uygun olarak yayınlandığından emin olmalıdır.

Kişisel Bilgilerin Korunması
Editörler, incelenen çalışmalardaki deneklere veya görsellere ilişkin kişisel bilgileri korumakla ve deneklerin rızasına ilişkin bir belge yoksa çalışmayı reddetmekle yükümlüdür. Ayrıca, editörler yazarların, hakemlerin ve okuyucuların kişisel bilgilerini korumakla yükümlüdür.

Etik Kuralların Teşvik Edilmesi ve İnsan ve Hayvan Haklarının Korunması
Editörler, incelenen çalışmalarda insan ve hayvan haklarını korumalı ve bu tür çalışmalarda verilen popülasyon hakkında etik ve ilgili komite onayı olmayan deneysel çalışmaları reddetmelidir. 

Olası Suistimal ve Kötü Uygulamaya Karşı Önlemler
Editörlerin olası suistimal ve görevi kötüye kullanma durumlarına karşı önlem almaları gerekmektedir. Bu tür durumlarla ilgili şikâyetlerin tespiti ve değerlendirilmesinde soruşturmaları titizlikle ve objektif bir şekilde yürütmelidirler. Soruşturma sonuçlarını da paylaşmalıdırlar.

Akademik Dürüstlüğün Sağlanması
Editörler, çalışmalardaki hataların, tutarsızlıkların veya yanlış yönlendirmelerin hızla düzeltildiğinden emin olmalıdır.

Fikri Mülkiyet Haklarının Korunması

Editörler, dergide yayımlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet haklarını ve bu hakların ihlal edildiği durumlarda derginin ve yazar(lar)ın haklarını korumakla yükümlüdür. Ayrıca editörler, yayınlanan tüm makalelerin içeriğinin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi için gerekli önlemleri almak zorundadır.

Yapıcılık ve Tartışmaya Açıklık
Editörler, dergide yayımlanan çalışmalarla ilgili ikna edici eleştirileri dikkate almalı ve bu eleştirilere karşı yapıcı bir tutum sergilemelidir.
Eleştirilen çalışmanın yazar(lar)ına cevap hakkı tanımalıdır.
Olumsuz sonuçlar içeren çalışmaları görmezden gelmemeli veya dışlamamalıdır.

Şikayetler
Editörler, yazarlardan, hakemlerden veya okuyuculardan gelen şikayetleri incelemeli ve bunlara açıklayıcı ve aydınlatıcı bir şekilde yanıt vermelidir.

Siyasi ve Ekonomik Kaygılar
Derginin sahibi, yayıncısı veya herhangi bir siyasi veya ekonomik faktör editörlerin bağımsız karar almasını etkileyemez.

Çatışan Çıkarlar
Editörler, hakemler ve diğer editörler arasında çıkar çatışması olabileceğini kabul ederek, makalelerin yayınlanma sürecinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde tamamlanacağını garanti eder

Akran Değerlendirme Süreci
Kör hakemlik, bilimsel yayınların en yüksek kalitede üretildiğinden emin olmak için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem, bilimsel çalışmaların objektif bir şekilde incelenmesi için temeldir ve

birçok bilimsel dergi tarafından tercih edilmektedir. IJLEL'e gönderilen tüm makaleler aşağıdaki adımlara göre kör incelemeye tabi tutulur:

Editör İnceleme Yöntemi

Dergiye yüklenen makaleler ön editör incelemesine tabi tutulur. Dergi yayın kuralları ve kapsamına uymayan makaleler doğrudan red edilir. Editör kabul ettiği makalelere hakem atamadan önce, dil editörü, istatistik editörü, yazım editörlerine de inceletebilir. Bu sürecin sonucunda doğrudan red yada düzeltme verebilir. Düzeltme alan makaleler gerekli düzeltmeleri yada eksiklikleri giderdikten sonra en az 2(iki) hakemden oluşan kör değerlendirme sürecine geçilir.


Kör İnceleme Yöntemi
IJLEL Dergisi, tüm çalışmaların inceleme sürecinde çift kör inceleme yöntemini kullanır. Bu yöntemde yazarların ve hakemlerin kimlikleri gizlidir.

Ön İnceleme Süreci
Ön inceleme sürecinde öncelikle çalışmanın dergi yazım kurallarına uygunluğu kontrol edilir ve intihal kontrolü yapılır. Yazarlar, çalışmalarının intihal raporunu (benzerlik raporu) makalenin teslimi ile birlikte sunmalıdır. İntihal raporu olmayan çalışmalar değerlendirmeye alınmayacaktır. Gönderilen makalenin kaynakça hariç intihal oranı %25'in altında ise ve dergi yazım kurallarına uygun olduğu tespit edilirse ilgili alan editörüne atanır. Dergi yazım kurallarına uygun olmayan ve intihal raporu bulunmayan aday yazılar editör yardımcıları tarafından en geç bir ay içinde yazara iade edilir. İntihal raporu hazırlanırken yazının kaynakçası, yazar isimleri ve yazarlara ait bilgiler metinden çıkarılmalıdır. Raporun ekran görüntüsü değil, hangi bölümlerinin taranan kaynaklarla benzer olduğunu gösteren detaylı bir rapor gönderilmelidir. Ayrıca rapor hazırlanırken "Extract Bibliography" "Extract citiations" seçeneklerinin işareti kaldırılmalı (off) ve "remove less than five word simulations" seçeneği işaretli (on) olarak rapor hazırlanmalı ve gönderilmelidir. Ön inceleme sürecinde yazarlardan talep edilen düzeltmelerin 15 gün içerisinde gönderilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde çalışma değerlendirme sürecinden çıkarılır.


Saha Editörü Ön İnceleme Süreci
Alan editörleri ön inceleme sürecinde, çalışmaların giriş ve literatür, yöntem, bulgular, sonuçlar, tartışma bölümlerini derginin yayın politikaları ve kapsamı ile özgünlük açısından ayrıntılı olarak değerlendirir. Bu aşamada derginin amacı ve kapsamı ile ilgili olmayan, dil ve üslup açısından zayıf, özgünlükten yoksun, kritik bilimsel hatalar içeren ve yayın kriterlerini karşılamayan çalışmalar reddedilir. Bu tür çalışmaların yazarları, gönderim tarihini takip eden bir ay içinde bilgilendirilir. Kabul edilebilir bulunan çalışmalar ise çalışmanın odaklandığı çalışma konusuyla ilgili en az iki hakeme gönderilir.

 

 İnceleme Süreci
Alan editörleri, çalışmanın içeriğine ve hakemlerin uzmanlık alanlarına göre uygun gördükleri en az iki hakemi çalışmayı değerlendirmek üzere görevlendirir.
Hakemler, inceledikleri çalışma ile ilgili hiçbir belge veya detayı paylaşmayacaklarını garanti etmekle yükümlüdür. 

Hakem Raporları
Hakem raporları genel olarak çalışmaların özgünlüğü, yöntemleri, etik hususlar, bulgu ve sonuçların tutarlı sunumu ve çalışmaların literatür açısından analizine dayanmaktadır. Bu değerlendirme aşağıdakilere göre yapılır:
Literatür: Hakem raporu, çalışmada ele alınan sorunun sunumu ve amaçları, konunun önemi, konuyla ilgili literatürdeki boşluklar, ilgili literatürün kapsamı, çalışmanın özgünlüğü ve güncelliği hakkındaki görüşleri içerir.
Yöntem: Hakem raporu, araştırma yönteminin uygunluğu, örneklem seçimi ve özellikleri, geçerlilik ve güvenilirlik konularının yanı sıra veri toplama ve veri analizine ilişkin görüşleri içerir.

Bulgular: Hakem raporunda, yöntemle elde edilen bulguların sunumu, analiz yöntemlerinin doğruluğu, çalışmanın amaç ve bulgularının tutarlılığı, ihtiyaç duyulan tablo, şema ve görsellerin sunumu, ölçeklerin kavramsal değerlendirmesi ile ilgili görüşlere yer verilir.
Değerlendirme ve Tartışma: Hakem raporu, bulgulara dayalı tartışmalar, araştırma soru(ları)na ve hipotez(ler)e uygunluk, genellenebilirlik ve uygulanabilirlik ile ilgili görüşleri içerir.
Sonuç ve Öneriler: Hakem raporunda literatüre katkı, gelecek çalışmalar için öneriler ve alandaki uygulamalarla ilgili görüşlere yer verilir.
Üslup ve İfade: Hakem raporunda, başlığın çalışmanın içeriğini kapsayıp kapsamadığı, Türkçe'nin doğru kullanılıp kullanılmadığı, kaynakça ve metin içi atıfların verilmesinde tam metnin diline paralel olarak APA6 kurallarına uyulup uyulmadığı ile ilgili görüşler yer alır.
İnceleme sürecinde hakemlerin çalışmayı galley özelliklerine göre redakte etmesi beklenmez.

İnceleme Süreci
Hakemlere inceleme için 5 hafta süre verilir. Bu süre zarfında dönüş yapmayan hakemlere 2 hafta ek süre verilir. Bu ek sürenin sonunda hakemden dönüş olmazsa alan editöründen başka bir hakem görevlendirmesi istenir. Buna göre yazarların 1 ay içerisinde çalışmalarının redaksiyonunu tamamlamaları zorunludur. Belirtilen süre içerisinde gönderilmeyen yazılar reddedilir. Hakemler gerekli gördükleri takdirde bir çalışma için birden fazla düzeltme isteyebilirler.

İnceleme Sonuçları
Editör, hakemler tarafından yapılan incelemeyi en geç 4 hafta içinde değerlendirir ve bu değerlendirme sonucunda alan editörü çalışma ile ilgili nihai kararını yayın kuruluna bildirir.

Yayın Kurulu Kararı
Editörler, alan editörü ve hakemler tarafından yapılan incelemeye dayanarak, yayın kurulunun görüşlerini, alan editörü ve hakemler tarafından yapılan önerilerle birlikte en geç iki hafta içinde yazar(lar)a bildirir. Bu süreçte yayına kabul edilmeyen çalışmalar yazar(lar)a iade edilir. Kabul edilen çalışmalarla ilgili nihai karar, yayın kurulu tarafından intihal tespit raporu sonuçlarına göre verilir.

Yayın İnceleme Süreci Ne Kadar Sürmektedir?
IJLEL Dergisi'ne gönderilen çalışmaların yayın inceleme sürecinin, ön inceleme tamamlandığı takdirde, yaklaşık 16 haftada tamamlanması öngörülmektedir. Ancak, editörlerin veya hakemlerin yazar(lar)dan düzeltme yapmalarını istedikleri ve yazar(lar)ın düzeltmeyi tamamladıkları süre bu zaman dilimine dahil değildir.

Açık Erişim Politikası
IJLEL dergisi, araştırmaların kamuya ücretsiz olarak sunulmasının daha büyük bir küresel bilgi alışverişini desteklediği ilkesiyle içeriğine anında açık erişim sağlar.

IJLEL Dergisi, Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 Uluslararası Lisansı altında lisanslanmıştır.

IJLEL Dergisi, Budapeşte Açık Erişim Bildirgesi'ni ilke olarak uygular. Bu bağlamda, Budapeşte Açık Erişim şunu beyan eder:

Eski bir gelenek ve yeni bir teknoloji, benzeri görülmemiş bir kamu yararını mümkün kılmak için bir araya gelmiştir. Eski gelenek, bilim insanlarının ve akademisyenlerin, araştırma ve bilgi uğruna, araştırmalarının meyvelerini akademik dergilerde herhangi bir ödeme yapmadan yayınlama istekliliğidir. Yeni teknoloji ise internettir. Bunların mümkün kıldığı kamu yararı, hakemli dergi literatürünün dünya çapında elektronik olarak dağıtılması ve tüm bilim insanları, akademisyenler, öğretmenler, öğrenciler ve diğer meraklı zihinlerin bunlara tamamen ücretsiz ve sınırsız erişimidir. Bu literatüre erişimin önündeki engellerin kaldırılması araştırmaları hızlandıracak, eğitimi zenginleştirecek, zenginlerin öğrendiklerini fakirlerle ve fakirlerin öğrendiklerini zenginlerle paylaşacak, bu literatürü olabildiğince faydalı hale getirecek ve insanlığı ortak bir entelektüel sohbet ve bilgi arayışında birleştirmenin temelini atacaktır.

Çeşitli nedenlerden dolayı, açık erişim olarak adlandıracağımız bu tür ücretsiz ve kısıtlamasız çevrimiçi erişilebilirlik, şimdiye kadar dergi literatürünün küçük bölümleriyle sınırlı kalmıştır. Ancak bu sınırlı koleksiyonlarda bile, birçok farklı girişim açık erişimin ekonomik olarak uygulanabilir olduğunu, okuyuculara ilgili literatürü bulma ve kullanma konusunda olağanüstü bir güç verdiğini ve yazarlara ve eserlerine geniş ve ölçülebilir yeni görünürlük, okuyucu kitlesi ve etki sağladığını göstermiştir. Bu faydaları herkes için güvence altına almak üzere, ilgili tüm kurumları ve bireyleri bu literatürün geri kalanına erişimin açılmasına yardımcı olmaya ve önündeki engelleri, özellikle de fiyat engellerini kaldırmaya çağırıyoruz. Bu davayı ilerletme çabasına ne kadar çok kişi katılırsa, hepimiz açık erişimin faydalarından o kadar çabuk yararlanacağız.

İnternette serbestçe erişilebilir olması gereken literatür, akademisyenlerin ödeme beklentisi olmadan dünyaya verdikleri literatürdür. Öncelikle, bu kategori hakemli dergi makalelerini kapsar, ancak yorum için çevrimiçi hale getirmek veya meslektaşlarını önemli araştırma bulguları konusunda uyarmak isteyebilecekleri gözden geçirilmemiş ön baskıları da içerir. Bu literatüre daha geniş ve daha kolay erişimin birçok derecesi ve türü vardır. Bu literatüre "açık erişim" derken, herhangi bir kullanıcının bu makalelerin tam metinlerini okumasına, indirmesine, kopyalamasına, dağıtmasına, yazdırmasına, aramasına veya bunlara bağlantı vermesine, dizine eklemek için taramasına, yazılıma veri olarak aktarmasına veya bunları kullanmasına izin veren, kamuya açık internetteki ücretsiz kullanılabilirliğini kastediyoruz başka herhangi bir yasal amaç için, internete erişmekten ayrılamaz olanlar dışında mali, yasal veya teknik engeller olmaksızın. Çoğaltma ve dağıtımla ilgili tek kısıtlama ve bu alandaki telif hakkının tek rolü, yazarlara çalışmalarının bütünlüğü ve uygun şekilde kabul edilme ve alıntı yapma hakkı üzerinde kontrol sağlamak olmalıdır.
Hakemli dergi literatürüne okuyucular için ücretsiz olarak çevrimiçi erişilebilir olması gerekirken, üretilmesi maliyetsiz değildir. Bununla birlikte, deneyler, bu literatüre açık erişim sağlamanın genel maliyetlerinin, geleneksel yayma biçimlerinin maliyetlerinden çok daha düşük olduğunu göstermektedir. Para biriktirmek ve aynı zamanda yayma kapsamını genişletmek için böyle bir fırsatla, bugün meslek birliklerinin, üniversitelerin, kütüphanelerin, vakıfların ve diğerlerinin misyonlarını ilerletmenin bir aracı olarak açık erişimi benimsemeleri için güçlü bir teşvik var. Açık erişime ulaşmak, yeni maliyet geri kazanım modelleri ve finansman mekanizmaları gerektirecektir, ancak önemli ölçüde daha düşük toplam yayılma maliyeti, hedefin ulaşılabilir olduğundan ve yalnızca tercih edilebilir veya ütopik olmadığından emin olmak için bir nedendir.

Bilimsel dergi literatürüne açık erişim sağlamak için iki tamamlayıcı strateji öneriyoruz.

I. Kendi Kendine Arşivleme: Birincisi, akademisyenlerin hakemli dergi makalelerini, genellikle kendi kendine arşivleme adı verilen bir uygulama olan açık elektronik arşivlere yerleştirmek için araçlara ve yardıma ihtiyaçları vardır. Bu arşivler Açık Arşiv Girişimi tarafından oluşturulan standartlara uygun olduğunda, arama motorları ve diğer araçlar ayrı arşivleri tek arşiv olarak ele alabilir. Kullanıcılar daha sonra içeriklerini bulmak ve kullanmak için hangi arşivlerin var olduğunu veya nerede bulunduklarını bilmeleri gerekmez.

II. Açık Erişimli Dergiler: İkincisi, akademisyenlerin açık erişime bağlı yeni nesil dergiler başlatma ve açık erişime geçişi seçen mevcut dergilere yardım etme araçlarına ihtiyaçları vardır. Dergi makalelerinin mümkün olduğunca yaygınlaştırılması gerektiğinden, bu yeni dergiler artık yayınladıkları materyallere erişimi ve bunların kullanımını kısıtlamak için telif hakkı talep etmeyecektir. Bunun yerine, yayınladıkları tüm makalelere kalıcı açık erişim sağlamak için telif hakkı ve diğer araçları kullanacaklar. Fiyat erişim için bir engel olduğundan, bu yeni dergiler abonelik veya erişim ücreti talep etmeyecek ve masraflarını karşılamak için başka yöntemlere yönelecektir. Araştırmayı finanse eden vakıflar ve hükümetler, araştırmacıları istihdam eden üniversiteler ve laboratuvarlar, disiplin veya kurum bazında kurulan bağışlar, açık erişim davasına destek verenler, temel metinlerin satışından elde edilen kârlar, geleneksel abonelik veya erişim ücretleri alan dergilerin sona ermesi veya iptal edilmesiyle açığa çıkan fonlar veya hatta araştırmacıların kendilerinin katkıları dahil olmak üzere bu amaç için birçok alternatif fon kaynağı mevcuttur. Tüm disiplinler veya ülkeler için bu çözümlerden birini diğerine tercih etmek zorunda değiliz ve başka yaratıcı alternatifler aramayı bırakmamıza da gerek yoktur.

Açık erişim hakemli dergi literatürüne erişim sağlamak temel hedeftir. Bu hedefe ulaşmanın yolları ise, kendi kendine arşivleme (I.) ve yeni nesil açık erişim dergileridir (II.). Bu yollar yalnızca doğrudan ve etkili yöntemler olmakla kalmaz, aynı zamanda bilim insanlarının kendileri tarafından hemen uygulanabilir ve piyasa ya da yasalarla getirilecek değişiklikleri beklemek zorunda değillerdir. Belirttiğimiz iki stratejiyi desteklerken, aynı zamanda mevcut yayılma yöntemlerinden açık erişime geçişi sağlamak için daha fazla yöntem üzerinde deney yapılmasını da teşvik ediyoruz. Çeşitli ortamlarda ilerlemenin hızlı, güvenli ve kalıcı olmasını sağlamak için esneklik, deney yapma ve yerel koşullara uyum sağlama en iyi yollardır. George Soros tarafından kurulan vakıf ağı olan Açık Toplum Enstitüsü, bu hedefi gerçekleştirmek için başlangıç yardımını ve finansmanını sağlamaya kararlıdır. Kaynaklarını ve etkisini kullanarak kurumsal kendi kendine arşivlemeyi teşvik edecek, yeni açık erişim dergilerini başlatacak ve açık erişim dergi sisteminin ekonomik olarak kendi kendine yetmesini sağlamaya yardımcı olacaktır. Açık Toplum Enstitüsü'nün taahhüdü ve kaynakları önemli olsa da, bu girişim diğer kuruluşların çaba ve kaynaklarını da gerektirmektedir. Hükümetleri, üniversiteleri, kütüphaneleri, dergi editörlerini, yayıncıları, vakıfları, bilimsel dernekleri, mesleki kuruluşları ve vizyonumuzu paylaşan bireysel bilim insanlarını, açık erişim önündeki engelleri kaldırma ve dünyanın her yerinde araştırma ve eğitimin daha özgür bir şekilde gelişmesini sağlama görevine katılmaya davet ediyoruz.

14 Şubat 2002
Budapeşte, Macaristan

Leslie Chan: Bioline Uluslararası
Darius Cuplinskas: Direktör, Bilgi Programı, Açık Toplum Enstitüsü
Michael Eisen: Halk Bilim Kütüphanesi
Fred Friend: Bilimsel İletişim Direktörü, University College London
Yana Genova: Sonraki Sayfa Vakfı
Jean-Claude Guédon: Montreal Üniversitesi
Melissa Hagemann: Program Sorumlusu, Bilgi Programı, Açık Toplum Enstitüsü
Stevan Harnad: Bilişsel Bilimler Profesörü, Southampton Üniversitesi, Quebec Üniversitesi a Montreal
Rick Johnson: Bilimsel Yayıncılık ve Akademik Kaynaklar Koalisyonu (SPARC) Direktörü
Rima Kupryte: Açık Toplum Enstitüsü
Manfredi La Manna: Sosyal Bilimciler için Elektronik Toplum
István Rév: Açık Toplum Enstitüsü, Açık Toplum Arşivleri
Monika Segbert: eIFL Proje danışmanı
Sidnei de Souza: CRIA Bilişim Direktörü, Bioline International
Peter Suber: Felsefe Profesörü, Earlham Koleji ve Ücretsiz Çevrimiçi Burs Bülteni
Jan Velterop: Yayıncı, BioMed Central
 
 Depo Politikası 

Arşiv Dünyasında, hakemli makalelere CrossRef tarafından sağlanan bir DOI numarası atanır.

1. Yayıncı, yazarlara bir makalenin son yayınlanmış sürümünün (yayıncı pdf) kendi kendine arşivleme (yazarın kişisel web sitesi) ve/veya yayınlandıktan sonra kurumsal bir depoda arşivleme için kullanılmasına izin verir.
2. Yazarlar makalelerini kamuya açık ve/veya ticari konu tabanlı depolarda kendileri arşivleyebilirler. Ambargo süresi yoktur ancak yayınlanan kaynak belirtilmeli ve dergi ana sayfasına veya makalelerin DOI'sine bir bağlantı verilmelidir.
3. Yazarlar makalenin çıktısını PDF belgesi olarak indirebilirler. Yazarlar makalenin kopyalarını ambargo olmaksızın meslektaşlarına gönderebilirler.
4. Yayıncı, makalelerin tüm sürümlerinin (Gönderilen sürüm, Kabul edilen sürüm, Yayınlanan sürüm) bir kurumsal veya yazarın tercih ettiği başka bir veri havuzunda ambargo olmaksızın saklanmasına izin verir.


1. Yayıncı, yazarlara bir makalenin son yayınlanmış sürümünün (yayıncı pdf) kendi kendine arşivleme (yazarın kişisel web sitesi) ve/veya yayınlandıktan sonra kurumsal bir depoda arşivleme için kullanılmasına izin verir.
2. Yazarlar makalelerini kamuya açık ve/veya ticari konu tabanlı depolarda kendileri arşivleyebilirler. Ambargo süresi yoktur ancak yayınlanan kaynak belirtilmeli ve dergi ana sayfasına veya makalelerin DOI'sine bir bağlantı verilmelidir.
3. Yazarlar makalenin çıktısını PDF belgesi olarak indirebilirler. Yazarlar makalenin kopyalarını ambargo olmaksızın meslektaşlarına gönderebilirler.
4. Yayıncı, makalelerin tüm sürümlerinin (Gönderilen sürüm, Kabul edilen sürüm, Yayınlanan sürüm) bir kurumsal veya yazarın tercih ettiği başka bir veri havuzunda ambargo olmaksızın saklanmasına izin verir.

Son Güncelleme Zamanı: 18.09.2024 14:30:35