Araştırma Makalesi

İŞLETMELERİN STRATEJİLERİ ile İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİ UYUMLAŞTIRMANIN ÖNEMİ ÜZERİNE LİTERATÜRDEKİ TARTIŞMALAR ve UYGULAMADAN ÖRNEKLER

Cilt: 4 Sayı: 7 28 Şubat 2020
PDF İndir

İŞLETMELERİN STRATEJİLERİ ile İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİ UYUMLAŞTIRMANIN ÖNEMİ ÜZERİNE LİTERATÜRDEKİ TARTIŞMALAR ve UYGULAMADAN ÖRNEKLER

Öz

Bu çalışmamızda, işletmelerin stratejileri ile insan kaynakları yönetimini uyumlaştırmanın önemi üzerine literatürdeki tartışmalara odaklanılmaktadır. Ayrıca konu hakkındaki literatür çerçevesinde Türkiye’de ki büyük ölçekli işletmelerin insan kaynakları yönetimi ile uyguladıkları stratejiler, uygulamadan örnekleri ile birlikte kuramsal olarak ortaya konulmuştur. İşletmelerin insan kaynakları yönetimi ile uyguladıkları stratejilerin uyumu hakkında ki tartışma ve ulaşılan sonuçlarla, işletmelerin mevcut durumlarına ayna tutmak ve gelecek için öngörü oluşturarak literatürdeki ilgili tartışmaları tespit etmek ve aynı zamanda ilgili alan yazınına anlamlı bir katkı sunmak amaçlanmıştır. Bu amaçla, işletmelerde uygulanan stratejiler ile insan kaynağı ve yönetiminin uyumunun önemi, literatürdeki tartışmalar ışığında, Türkiye’de faaliyet gösteren büyük ölçekli işletmelerin stratejik insan kaynakları uygulamalarından örnekler ile sunulmuştur. İçerik analizi yapılarak işletmelerin internet sitelerinden, kitaplardan ve makalelerden elde edilen bilgilerin bir anlam kazandırılması amacıyla sistematik olarak incelenmesi için bilgilerin elde edildiği şekilde alıntılar şeklinde aktarılmıştır. Makale konumuz ile ilgili kaynakların gözden geçirilmesi, görüşler, tutumlar ve betimlemelerin bulunması sağlanmıştır. Çalışmamızda Türkiye’de sektörlerinde önde gelen büyük ölçekli ve kasti örnekleme yöntemi ile seçilen işletmelerin kurumsal profilleri, misyon ve vizyon ifadeleri ve uyguladıkları bazı stratejiler, örnekleri ile ortaya konulmuştur. Yapılan yazın taraması sonucunda, işletmelerde uygulanan stratejiler ile insan kaynaklarının uyumlaştırılması konusunun önemli bir tartışma alanı olduğu görülmüştür. Makalemizde, işletmelerin iç ve dış çevre koşullarına ve sahip oldukları kaynak ve yeteneklerine uygun seçtikleri stratejilerini insan kaynakları ile uyumlaştırarak, taşıdıkları misyon ve öngördükleri vizyon ifadelerine yansıtılarak kurumsal profillerini oluşturdukları, yapılan yazın taraması sonucunda tespit edilmiş ve konu hakkındaki literatürdeki tartışmalar ortaya konulmuştur. Konunun uygulanabilirliğinin desteklenmesi amacıyla, seçilen işletmelerde ki stratejik insan kaynakları yönetimi örnekleri ile açıklanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adler, P. ve Kwon, S. W. (2002). “Social Capital: Prospects for a New Concept”, Academy of Management Review, Vol. 27, No. 1, January, 17-40.
  2. Akgeyik, T. (2002). Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi, İstanbul: İ.Ü. İktisat Fakültesi Maliye Araştırma Merkezi Konferansları. 41. Seri.
  3. Alan, H. ve Sözen, C. H. (2017). “Biçimsel ve Biçimsel Olmayan Sosyal Ağların Sosyal Sermaye Edinimindeki Rolü: Kadın Yönetim Kurulu Üyeleri Üzerine Bir Araştırma”, İşletme Araştırmaları Dergisi, Cilt 9, Sayı 1, Mart, 339-361.
  4. Barney, J. B., & Hesterly, W. S. (2012). Strategic Management and Competitive Advantage, 4.b., New Jersey: Pearson.
  5. Başar, H. (1997). İşletmelerde Stratejik Planlama ve Yönetim, Yönetim ve Organizasyon Seminer Notları. Konya: KTO Yönetici Eğitim Merkezi Yayınları.
  6. Baird, L. ve Meshoulam, I. (1988). “Managing Two Fits of Strategic Human Resource Management”. Academy of Management Review. 14, 116-128.
  7. Becker, E.B. ve Huselid, M.A. (2006). “Strategic Human Resources Management: Where Do We Go From Here?”, Journal of Management, 32/6, 898-925.
  8. Becker, B. ve Gerhart, B. (1996). “The Impact of Human Resource Management on Organizational Performance: Progress and Prospects”, Academy of Management Journal, 39/4, 779-801.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İşletme

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

28 Şubat 2020

Gönderilme Tarihi

3 Aralık 2019

Kabul Tarihi

17 Ocak 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 7

Kaynak Göster

APA
Çubukcu, M. (2020). İŞLETMELERİN STRATEJİLERİ ile İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİ UYUMLAŞTIRMANIN ÖNEMİ ÜZERİNE LİTERATÜRDEKİ TARTIŞMALAR ve UYGULAMADAN ÖRNEKLER. International Journal of Management and Administration, 4(7), 1-18. https://doi.org/10.29064/ijma.654447
AMA
1.Çubukcu M. İŞLETMELERİN STRATEJİLERİ ile İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİ UYUMLAŞTIRMANIN ÖNEMİ ÜZERİNE LİTERATÜRDEKİ TARTIŞMALAR ve UYGULAMADAN ÖRNEKLER. IJMA. 2020;4(7):1-18. doi:10.29064/ijma.654447
Chicago
Çubukcu, Murat. 2020. “İŞLETMELERİN STRATEJİLERİ ile İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİ UYUMLAŞTIRMANIN ÖNEMİ ÜZERİNE LİTERATÜRDEKİ TARTIŞMALAR ve UYGULAMADAN ÖRNEKLER”. International Journal of Management and Administration 4 (7): 1-18. https://doi.org/10.29064/ijma.654447.
EndNote
Çubukcu M (01 Şubat 2020) İŞLETMELERİN STRATEJİLERİ ile İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİ UYUMLAŞTIRMANIN ÖNEMİ ÜZERİNE LİTERATÜRDEKİ TARTIŞMALAR ve UYGULAMADAN ÖRNEKLER. International Journal of Management and Administration 4 7 1–18.
IEEE
[1]M. Çubukcu, “İŞLETMELERİN STRATEJİLERİ ile İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİ UYUMLAŞTIRMANIN ÖNEMİ ÜZERİNE LİTERATÜRDEKİ TARTIŞMALAR ve UYGULAMADAN ÖRNEKLER”, IJMA, c. 4, sy 7, ss. 1–18, Şub. 2020, doi: 10.29064/ijma.654447.
ISNAD
Çubukcu, Murat. “İŞLETMELERİN STRATEJİLERİ ile İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİ UYUMLAŞTIRMANIN ÖNEMİ ÜZERİNE LİTERATÜRDEKİ TARTIŞMALAR ve UYGULAMADAN ÖRNEKLER”. International Journal of Management and Administration 4/7 (01 Şubat 2020): 1-18. https://doi.org/10.29064/ijma.654447.
JAMA
1.Çubukcu M. İŞLETMELERİN STRATEJİLERİ ile İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİ UYUMLAŞTIRMANIN ÖNEMİ ÜZERİNE LİTERATÜRDEKİ TARTIŞMALAR ve UYGULAMADAN ÖRNEKLER. IJMA. 2020;4:1–18.
MLA
Çubukcu, Murat. “İŞLETMELERİN STRATEJİLERİ ile İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİ UYUMLAŞTIRMANIN ÖNEMİ ÜZERİNE LİTERATÜRDEKİ TARTIŞMALAR ve UYGULAMADAN ÖRNEKLER”. International Journal of Management and Administration, c. 4, sy 7, Şubat 2020, ss. 1-18, doi:10.29064/ijma.654447.
Vancouver
1.Murat Çubukcu. İŞLETMELERİN STRATEJİLERİ ile İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİ UYUMLAŞTIRMANIN ÖNEMİ ÜZERİNE LİTERATÜRDEKİ TARTIŞMALAR ve UYGULAMADAN ÖRNEKLER. IJMA. 01 Şubat 2020;4(7):1-18. doi:10.29064/ijma.654447

Dergide aşağıdaki alanların kapsamına giren nitelikli çalışmalar yayımlanabilir;

İşletme, İktisat, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Maliye, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi, Ekonometri, Yönetim Bilişim Sistemleri, Eğitim Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Turizm Yönetimi, Havacılık Yönetimi, Denizcilik İşletmeleri Yönetimi, Mühendislik ve Teknoloji Yönetimi, Enerji Yönetimi, Lojistik Yönetimi, Çevre Yönetimi, Medya ve İletişim Yönetimi, Afet Yönetimi, Multidisipliner Yönetim ve Ekonomi Çalışmaları.

 IJMA is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY-NC 4.0) License.