KOBİLERDE DIŞ TİCARET SORUNLARI: ANTALYA İLİ ÖRNEĞİ

Cilt: 14 Sayı: 2 1 Mart 2018
  • Özlem Çetinkaya Bozkurt
  • Hakan Tunç
PDF İndir
EN TR

KOBİLERDE DIŞ TİCARET SORUNLARI: ANTALYA İLİ ÖRNEĞİ

Öz

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde üretimin ve ihracatın büyük çoğunluğu KOBİ’ler tarafından gerçekleşmektedir. Dolayısıyla bu ülkelerde KOBİ’leri ve KOBİ’lerin yaşadığı dış ticaret sorunları doğru analiz edilmeden, dış ticaret hedeflerine ulaşmak mümkün gözükmemektedir. Bu çalışmada Antalya ilinde faaliyet gösteren 119 firmaya uygulanan bir anket yardımıyla, ilgili firmaların dış ticaret süreçlerinde yaşadıkları sorunlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu sorunlar sırası ile döviz kurundaki hareketlilik, ülke ekonomisindeki istikrarsızlık, devlet desteğinin yetersiz olması şeklinde tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmada firmaların yaşadığı en önemli sorun olan döviz kuru hareketliliğin ihracatı olumsuz etkilediği düşüncesi ile personel sayısı, işletmenin faaliyet alanı ve pazarlama faaliyet yürütücüsünün kim olduğu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahmed, Z. U., Craig, J. C., Baalbaki, I., & Hadadian, T. V. (2004). Export barriers and firm internationalisation: A study of Lebanese entrepreneurs. Journal of Management and World Business Research, 1(1), 11-22.
  2. Albaum, G. (1983). Effectiveness of government export assistance for US. International Marketing Review, 1(1), 68-75.
  3. Altıntaş, M. H., Tokol, T., & Harcar, T. (2007). The effects of export barriers on perceived export performance: An empirical research on SMEs in Turkey. EuroMed Journal of Business, 2(1), 36-56.
  4. Bagchi-Sen, S. (1999). The small and medium sized exporters’ problems: An empirical analysis of Canadian manufacturers. Regional Studies, 33(3), 231-245.
  5. BAKA. (2014). Batı Akdeniz Dış Ticaret Analizi 2002-2013. Erişim tarihi: 03.06.2017, http:// www.baka.org.tr/uploads/7434546767dis_ticaret_analizi_2002-2013.pdf
  6. Balantekin, B. E. (2006). İhracatta KOBİ’lere sağlanan devlet destekleri ve KOBİ’lerin ihracatta karşılaştıkları sorunlar ve Kayseri’de bir anket uygulaması. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri.
  7. Bilkey, W., & Tesar, G. (1977). The export behavior of smaller-sized Wisconsin manufacturing firms. Journal of International Business Studies, 8(1), 93-98.
  8. Bilkey, W. J. (1978). An attempted integration of the literature on the export behavior of firms. Journal of İnternational Business Studies, 9(1), 33-46.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Özlem Çetinkaya Bozkurt Bu kişi benim

Hakan Tunç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Mart 2018

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 14 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Çetinkaya Bozkurt, Ö., & Tunç, H. (2018). KOBİLERDE DIŞ TİCARET SORUNLARI: ANTALYA İLİ ÖRNEĞİ. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 14(2), 381-398. https://doi.org/10.17130/ijmeb.2018239938

Cited By

KOBİ’lerin İhracat Engelleri: Bartın İli Örneği

Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

https://doi.org/10.47129/bartiniibf.895257


88x31.png