Sosyal Bilgiler Dersinde Dijital Zaman Çizelgelerinin Kullanımının Öğrencilerin Başarı Düzeylerine Etkisi
Öz
Bu araştırmanın amacı, bilgisayar teknolojisiyle hazırlanmış dijital zaman çizelgelerinin, Sosyal Bilgiler dersi konularının öğretimindeki etkililiğini tespit etmektir. Araştırma 2016-2017 eğitim-öğretim yılının bahar döneminde, bir ortaokulun 7. Sınıfında öğrenim gören toplam 56 (28 deney, 28 kontrol) öğrenci ile, ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel araştırma deseni kullanılarak yürütülmüştür. Elde edilen araştırma verileri çözümlenirken, deneysel araştırma verileri ilişkisiz t-testi ve ANCOVA istatistiksel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Nitel veriler ise betimsel analiz yöntemi ile yorumlanmıştır. Araştırma kapsamında, Sosyal Bilgiler dersinde yer alan tarihi olayların kronolojisi, etkileşimli zaman çizelgesi oluşturmak için kullanılan web tabanlı Tiki-Toki yazılımı ile öğretilmiştir. Bu teknolojinin öğrenme ortamında uygulanmasından elde edilen bulgulara dayalı olarak, dijital zaman çizelgelerinin öğrencilerin zaman ve kronoloji bilgisi gerektiren tarih konularını öğrenmelerinde başarıyı artıran bir etkiye sahip olduğu ve öğrencilerin bu materyalle ilgili olumlu yönde görüş bildirdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın sonunda, dijital zaman çizelgelerinin öğrenme ortamında uygulanabilirliği ve yaygınlaştırılması gerektiği ile ilgili önerilere yer verilmiştir..
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akdağ, M. & Tok, H. (2008). Geleneksel öğretim ile powerpoint sunum destekli öğretimin öğrenci erişisine etkisi, Eğitim ve Bilim, 33(147), 26-34.
- Aladağ, E. (2007). İlköğretim 7. Sınıf Sosyal Bilgiler dersinde coğrafi bilgi sistemleri kullanımının öğrencilerin akademik başarı ve derse karşı motivasyonlarına etkisi. (Yayımlanmamış doktora tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
- Altun, A. & Kaymakçı, S. (2016). Zaman ve kronolojinin öğretiminde bir materyal: Zaman şeritleri, Turkish History Education Journal, 5(1), 157-192.
- Ata, B. (2008). The implementation of one of the history education decisions in the second national education council in 1943: The formation story of a histomap, Educational Sciences: Theory & Practice, 8 (2), 347-353.
- Avcı, C. & Öner, G. (2015). Tarihi mekânlar ile Sosyal Bilgiler öğretimi: Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin görüş ve önerileri, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15 (USBES Özel Sayısı I), 108-133.
- Bal, M. S. (2011). Türkiye’de tarih öğretiminin sorunları ve çözüm yolları konusunda. Öğretmen adayı ve öğretmen görüşlerinin karşılaştırılması, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(15), 371 – 387.
- Baloğlu Uğurlu, N. (2007). Sosyal Bilgiler dersinde “Türkiye’nin Doğal Kaynakları” konusunun coğrafi bilgi sistemleri ile öğretiminin öğrencilerin tutum ve başarısına etkisi. (Yayımlanmamış doktora tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
- Başol, G. & Şanlı, M. (2016). Sosyal Bilgiler dersi tarih konularının öğretiminde siyasetnamelerin etkisi, Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 32, 170-191.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
3 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi
1 Ağustos 2018
Kabul Tarihi
27 Ekim 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 1