Bu çalışmada, dişi Salmo trutta macrostigma’nın kas dokusunun yağ asidi bileşiminin mevsime bağlı değişimleri araştırılmıştır. Dişi balıkların kas dokusu total lipit yağ asidi içerikleri; standart kullanılarak, gaz kromatografi ile belirlenmiştir. S. trutta macrostigma’nın toplam lipit içeriği yıl içinde % 1,44-1,90 arasında değişmiştir. S. trutta macrostigma’nın bileşiminde toplam 18 farklı yağ asidi belirlenmiştir. Palmitik asit her mevsimde başlıca doymuş yağ asidi olarak bulunmuştur. Oleik asit bütün mevsimlerde başlıca tekli doymamış yağ asidi (MUFA) olarak bulunmuştur (%16,47-24,13). Dokosahekzaenoik asit-DHA (22:6 n-3), linolenik asit (18:3 n-3), linoleik asit (18:2 n-6) ve eikosapentaenoik asit-EPA (20:5 n-3) çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) arasında en baskın olanlarıdır.
Dişi kas dokusundan ekstrakte edilen total lipitlerde SFA % 29,26- 35,75, MUFA % 22,17-37,48 arasında değişmiştir. PUFA yüzdesi, % 31,36-43,83 arasında bulunmuştur.
Genel olarak n-3 yağ asitleri yüzdeleri, n-6 yağ asitleri yüzdelerinden daha yüksek belirlenmiştir. Tüm mevsimlerde kas dokusundaki toplam lipitlerde PUFA içinde EPA (% 6,41-9,70) ve DHA (% 7,27-22,55) olmuştur. Çalışmada, balığın kas toplam lipitlerinde n-3/n-6 oranı; 2,79 - 5,34 arasında tespit edilmiştir. Dişi S. trutta macrostigma’nın kas dokusunda yağ asitleri; üreme, sıcaklık ve mevsime göre değişmiştir.
Mevsimsel yağ asidi dağılımı Munzur Nehri trutta macrostigma
Dicle Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü
09-FF-48
In this study, seasonal variations on fatty acid composition in muscle tissue of female Salmo trutta macrostigma was investigated. Fatty acid composition of total lipid have been determined in female muscle tissues of fishes by gas chromatography using a mixture of standard. The total lipid content varied seasonally from 1.44 % to 1.90 % in S. trutta macrostigma. Total 18 different fatty acids were determinated. Palmitic acid was identified as the major saturated fatty acid in all seasons. Oleic acid was the major MUFAs in all seasons (16.47-24.13%). Docosahexaenoic acid-DHA (22:6 n-3), linolenic acid (18:3 n-3), linoleic acid (18:2 n-6), and eicosapentaenoic acid-EPA (20:5 n-3) were found to be dominant fatty acids in polyunsaturated fatty acids (PUFAs).
The ΣSFA and ΣMUFA percentages of the total lipid extracted from muscle tissue of female fish ranged from 29.26 % to 35.75 % and from 22.17 % to 37.48 %, respectively. The ΣPUFA percentages was found between 31.36 % to 43.83 %.
Generally percentages of n-3 fatty acids were determined higher than percentages of n-6 fatty acids. The main constituents were EPA (6.41-9.70 %) and DHA (7.27-22.55 %) among PUFAs in the total lipid extracted from muscle tissue of all seasons. In this study, the n-3/n-6 ratio was determined to range from 2.79 to 5.34, for dorsal muscle in total lipids. The proportions of major fatty acids in tissue of female fish varied depending on reproduction period, temperature and season.
Seasonal fatty acid composition Munzur River S. trutta macrostigma
09-FF-48
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 09-FF-48 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 18 Ocak 2021 |
Kabul Tarihi | 18 Ağustos 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |