The ISO 50001 EnYS standard is used in many parts of the world in order to increase the energy performance and to enable them to establish the necessary systems and processes, including energy efficiency and energy density. Thus, by systematic management of energy, it aims to combat environmental problems such as global warming caused by unconscious and excessive energy consumption and to reduce energy costs. In the package support and incentives for energy efficiency in Turkey, some conditions such as the implementation of the ISO 50001 EnYS standard and the employment of an energy manager in the facilities are required. With these action plans, it is aimed to reduce the energy density by at least 20% by 2023 compared to 2011. Energy efficiency potentials should be investigated in energy-intensive sectors to achieve these goals. In this direction, in a food production facility with an energy consumption of 4,735 TEP per year, the energy use and consumption of the facility is examined with a detailed energy study. Thus, the current situation in energy efficiency was determined and project proposals for increasing efficiency were presented. With the simple intervention and measures to be taken at the facility for 2019, an economic value of 371,822 TL can be obtained with 929,555 kWh of energy per year. In addition, 1,200,733 kg of CO2 emission can be prevented against this saving.
Energy Management Energy Management System Energy Efficiency Food Facility Example
Kuruluşların enerji verimliliği ve enerji yoğunluğu dâhil, enerji performansını arttırmak, gerekli sistem ve süreçleri tesis etmelerine olanak sağlamak amacıyla dünyanın birçok yerinde ISO 50001 EnYS standardı kullanılır. Böylece enerjinin sistematik yönetilmesi ile bilinçsiz ve aşırı enerji tüketiminin yarattığı küresel ısınma gibi çevresel sorunlarla mücadele edilmesi ve enerji maliyetlerinin azaltılmasını amaçlar. Türkiye’de enerji verimliliği destek ve teşvik paketlerinde tesislerden ISO 50001 EnYS standardının uygulanması, tesiste enerji yöneticisi çalıştırılması gibi bazı şartlar sağlaması istenmektedir. Bu eylem planları ile 2023 yılına kadar enerji yoğunluğunun, 2011 yılına göre en az %20 azaltılması hedeflenmiştir. Bu hedeflerin gerçekleşmesi için enerji tüketimi yoğun sektörlerde enerji verimliliği potansiyelleri araştırılmalıdır. Bu doğrultuda yılda 4.735 TEP enerji tüketimi olan bir gıda üretim tesisinde detaylı bir enerji etüdü ile tesisin enerji kullanımı ve tüketimleri incelenerek enerji verimliliğindeki mevcut durum tespit edilmiş ve verimlilik arttırıcı proje önerileri sunulmuştur. 2019 yılı için tesiste yapılacak basit müdahale ve alınacak tedbirler ile yıllık 929555 kWh enerji ile 371.822 TL ekonomik değer elde edilebilir. Ayrıca bu tasarrufa karşılık 1.200.733 kg CO2 salınımının önüne geçilebilir.
Enerji Yönetimi Enerji Verimliliği Enerji Yönetim Sistemi Gıda Tesisi Örneği
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2021 |
Gönderilme Tarihi | 23 Ekim 2020 |
Kabul Tarihi | 9 Şubat 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 7 Sayı: 1 |