Konferans Bildirisi

Akademisyenlerin tükenmişlik düzeylerinin demografik değişkenler açısından incelenmesi

Cilt: 1 Sayı: 4 26 Aralık 2015
PDF İndir
TR EN

Akademisyenlerin tükenmişlik düzeylerinin demografik değişkenler açısından incelenmesi

Öz

Çalışma hayatında son yıllarda ön plana çıkan konulardan biri olan; duygusal olarak tükenme, duyarsızlaşma veya kişisel başarıda düşüklük hissetme şeklinde ifade edilen ve bireysel/örgütsel bir takım nedenlerden kaynaklanabilen tükenmişlik, özellikle bazı mesleklerde daha yaygın görülmektedir. Öğrencilerle yoğun zaman geçirmeyi, yüz yüze iletişimi ve belirli bir zamanda uygun nitelikte ve nicelikte araştırmalar yapmayı gerektiren akademisyenlik mesleği için tükenmişliğin önemli bir konu olduğu söylenebilir. Kişilerin tükenmişlik düzeylerini; cinsiyet, yaş, medeni durum, çocuk sayısı gibi bireysel demografik özellikler etkilemektedir. Bu doğrultuda bu çalışmada da, akademisyenlerin mesleki tükenmişlik düzeylerinin söz konusu demografik değişkenlerle ve yayın sayısı, girilen ders saati sayısı, akademisyenlik süresi gibi mesleğe yönelik demografik değişkenlerle ilişkili olup olmadığının ve bu demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. İstanbul’da devlet ve vakıf üniversitelerinde çalışan 417 akademisyen üzerinde yapılan araştırmanın sonucunda; akademisyenlerin tükenmişlik düzeyi ile yaşı ve akademisyenlik süresi arasında anlamlı ve negatif ilişki olduğu; tükenmişlik düzeyinin medeni durum, akademik unvan, çocuk sayısı, son üç yılda haftalık girilen ortalama ders saati sayısı, aylık maaş, mevcut üniversitede çalışma süresi, daha önce yurtdışında bulunma ve aylık toplam hane halkı geliri değişkenlerine göre anlamlı şekilde farklılık gösterdiği belirlenmiştir.


Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E., (2004). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri: SPSS Uygulamalı. Geliştirilmiş 3. Baskı, Sakarya: Sakarya Kitabevi.
  2. Aras, M. ve Karakiraz, A., (2013). Zaman temelli iş aile çatışması, düşük başarı hissi ve iş tatmini ilişkisi: Doktora yapan araştırma görevlileri üzerinde bir araştırma. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 1 (4): 1-14.
  3. Ardıç, K. ve Polatçı, S., (2008). Tükenmişlik sendromu: Akademisyenler üzerinde bir uygulama (GOÜ örneği). Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10 (2): 69-96.
  4. Azeem, S. M ve Nazir, A. N., (2008). A study of job burnoutamong university teach-ers. Psychology Developing Societies, 20 (1): 51-64.
  5. Bada, F. O. ve Falana, B. A. (2012). Gender influence on the stress experience of university lecturers. European Journal of Business and Social Sciences, 1 (4), 56-62.
  6. Bährer-Kohler, S., (2012). Burnout for experts: Prevention in the context of living and working. Switzerland: Springer Science & Business Media.
  7. Bailey, K. M., (2006). Language teacher supervision: A case-based approach. Cam-bridge: Cambridge University Press.
  8. Bilge, F., (2006). Examining the burnout of academics in relation to job satisfaction and other factors. Social Behavior and Personality: An international journal, 34 (9): 1151-1160.

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

-

Bölüm

Konferans Bildirisi

Yayımlanma Tarihi

26 Aralık 2015

Gönderilme Tarihi

1 Ekim 2015

Kabul Tarihi

1 Aralık 2015

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 1 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Demir, R., Türkmen, E., & Doğan, A. (2015). Examination of burnout level of academics in terms of demographic variables. International Journal of Social Sciences and Education Research, 1(4), 986-1008. https://doi.org/10.24289/ijsser.279111
AMA
1.Demir R, Türkmen E, Doğan A. Examination of burnout level of academics in terms of demographic variables. International Journal of Social Sciences and Education Research. 2015;1(4):986-1008. doi:10.24289/ijsser.279111
Chicago
Demir, Rıza, Erman Türkmen, ve Altan Doğan. 2015. “Examination of burnout level of academics in terms of demographic variables”. International Journal of Social Sciences and Education Research 1 (4): 986-1008. https://doi.org/10.24289/ijsser.279111.
EndNote
Demir R, Türkmen E, Doğan A (01 Aralık 2015) Examination of burnout level of academics in terms of demographic variables. International Journal of Social Sciences and Education Research 1 4 986–1008.
IEEE
[1]R. Demir, E. Türkmen, ve A. Doğan, “Examination of burnout level of academics in terms of demographic variables”, International Journal of Social Sciences and Education Research, c. 1, sy 4, ss. 986–1008, Ara. 2015, doi: 10.24289/ijsser.279111.
ISNAD
Demir, Rıza - Türkmen, Erman - Doğan, Altan. “Examination of burnout level of academics in terms of demographic variables”. International Journal of Social Sciences and Education Research 1/4 (01 Aralık 2015): 986-1008. https://doi.org/10.24289/ijsser.279111.
JAMA
1.Demir R, Türkmen E, Doğan A. Examination of burnout level of academics in terms of demographic variables. International Journal of Social Sciences and Education Research. 2015;1:986–1008.
MLA
Demir, Rıza, vd. “Examination of burnout level of academics in terms of demographic variables”. International Journal of Social Sciences and Education Research, c. 1, sy 4, Aralık 2015, ss. 986-1008, doi:10.24289/ijsser.279111.
Vancouver
1.Rıza Demir, Erman Türkmen, Altan Doğan. Examination of burnout level of academics in terms of demographic variables. International Journal of Social Sciences and Education Research. 01 Aralık 2015;1(4):986-1008. doi:10.24289/ijsser.279111

Cited By

88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.