Araştırma Makalesi

Sosyal Medya Bağımlılığının Bir Belirleyicisi Olarak Öz Saygı: Konya Örneğinde Bir Araştırma

Cilt: 2019 Sayı: 48 28 Haziran 2019
Şükrü Balcı , Onur Bekiroğlu , Sinem Yeles Karaman
PDF İndir
TR EN

Sosyal Medya Bağımlılığının Bir Belirleyicisi Olarak Öz Saygı: Konya Örneğinde Bir Araştırma

Öz

Sosyal medya ve sosyal ağ siteleri, günümüz dünyasında insanların zihin ve eylem dünyasında neredeyse vazgeçilmez bir statüde bulunan iletişim ve kitle iletişimi ortamları olarak ön plana çıkmaktadır. Sosyal medyanın insanlığın hayatına girmesinden bu yana çeşitli kuruluşlar (örn. We Are Social, Digital Report 2019) tarafından her yıl düzenli olarak yapılan çalışmalarda elde edilen istatistikler de bu durumu teşhis ve teyit eden bulguları gün yüzüne çıkarmaktadır. Bunun da ötesinde iletişim tarihi bağlamında âdeta sosyal medya çağı olarak nitelendirilebilecek bir döneme işaret eden bu iletişim ortamları, aşırı kullanılması durumunda vazgeçilmezlik konumunu da aşarak her yaş grubundan birçok birey açısından patolojik anlamda bir bağımlılığın oluşmasına kolaylıkla zemin hazırlayabilmektedir1. Bu bağlamda bu denli yaygın ve hassasiyet taşıyan bir konu olan sosyal medya bağımlılığıyla ilgili değişkenlerin araştırılması da akademik boyutunun ötesinde toplumsal bir katma değer üretme imkânı taşımaktadır. Bu temel motivasyondan hareketle bu çalışma kapsamında da Konya kent merkezi örneğinde 18-60 yaş arası yetişkinlerin özellikle sosyal medya bağımlılığı ve öz saygıları arasındaki ilişkiye odaklanılmıştır. Saha araştırması ile gerçekleştirilen çalışmada ilgili literatürdeki standart ölçeklerin de yer aldığı anket formu 400 kişiye yüz yüze uygulanmıştır. Araştırma sonucunda öz saygı düzeyinin sosyal medya bağımlılık puanını negatif yönde anlamlı biçimde yordadığı bulgulanmıştır. Buna göre katılımcıların öz saygı düzeyi azaldıkça sosyal medya bağımlılıkları artış göstermektedir.

Anahtar Kelimeler

Sosyal Medya, Sosyal Medya Bağımlılığı, Öz Saygı, İlişki.

Kaynakça

  1. Akın, A., Demirci, İ., ve Kara, S. (2017). “Facebook Bağımlılığı Ölçeği’nin Türkçe Formunun Geçerlik ve Güvenirliği”. Akademik Bakış Dergisi, 59, 65-72.
  2. Al-Menayes, J. J. (2015). Dimensions of Social Media Addiction among University Students in Kuwait. Psychology and Behavioral Sciences, 4(1), 23-28.
  3. Andreassen, C. S., Torsheim, T., Brunborg, G. S. and Pallesen, S. (2012). “Development of a Facebook Addiction Scale”. Psychological Reports, 110 (2), 501-517.
  4. Andreassen, C. S., and Pallesen, S. (2014). “Social Network Site Addiction – AnOverview”. Current Pharmaceutical Design, 20, 4053–4061.
  5. Andreassen, C. S. (2015). “Online Social Network Site Addiction: A Comprehensive Review”. Current Addiction Reports, 2, 175–184.
  6. Andreassen, C. S., Pallesen S. and Griffiths, M. D. (2017). “The Relationship Between Addictive Use of Social Media, Narcissism, And Self-Esteem: Findings from a Large National Survey”. Addictive Behaviors, 64, 287–293.
  7. Balcı, Ş. and Gölcü, A. (2013).” Facebook Addiction among University Students in Turkey: Selçuk University Example”. Journal of Studies in Turkology, 34, 255-278.
  8. Balcı, Ş. ve Baloğlu, E. (2018). “Sosyal Medya Bağımlılığı ile Depresyon Arasındaki İlişki: “Üniversite Gençliği Üzerine Bir Saha Araştırması””. Galatasaray Üniversitesi İleti-ş-im Dergisi, 29, 209-233.
  9. Bayram, F. (2008). “Gazete Okurlarının Okuma Motivasyonları ve Doyumları Üzerine Bir Kullanımlar ve Doyumlar Araştırması”. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8 (1), 321-336.
  10. Baz, Ç. F. (2018). “Sosyal Medya Bağımlılığı: Üniversite Öğrencileri Üzerine Çalışma”. Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 9 (12), 1-20.

Kaynak Göster

APA
Balcı, Ş., Bekiroğlu, O., & Yeles Karaman, S. (2019). Sosyal Medya Bağımlılığının Bir Belirleyicisi Olarak Öz Saygı: Konya Örneğinde Bir Araştırma. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 2019(48), 35-64. https://izlik.org/JA79JG54FZ
AMA
1.Balcı Ş, Bekiroğlu O, Yeles Karaman S. Sosyal Medya Bağımlılığının Bir Belirleyicisi Olarak Öz Saygı: Konya Örneğinde Bir Araştırma. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. 2019;2019(48):35-64. https://izlik.org/JA79JG54FZ
Chicago
Balcı, Şükrü, Onur Bekiroğlu, ve Sinem Yeles Karaman. 2019. “Sosyal Medya Bağımlılığının Bir Belirleyicisi Olarak Öz Saygı: Konya Örneğinde Bir Araştırma”. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi 2019 (48): 35-64. https://izlik.org/JA79JG54FZ.
EndNote
Balcı Ş, Bekiroğlu O, Yeles Karaman S (01 Haziran 2019) Sosyal Medya Bağımlılığının Bir Belirleyicisi Olarak Öz Saygı: Konya Örneğinde Bir Araştırma. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi 2019 48 35–64.
IEEE
[1]Ş. Balcı, O. Bekiroğlu, ve S. Yeles Karaman, “Sosyal Medya Bağımlılığının Bir Belirleyicisi Olarak Öz Saygı: Konya Örneğinde Bir Araştırma”, İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, c. 2019, sy 48, ss. 35–64, Haz. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79JG54FZ
ISNAD
Balcı, Şükrü - Bekiroğlu, Onur - Yeles Karaman, Sinem. “Sosyal Medya Bağımlılığının Bir Belirleyicisi Olarak Öz Saygı: Konya Örneğinde Bir Araştırma”. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi 2019/48 (01 Haziran 2019): 35-64. https://izlik.org/JA79JG54FZ.
JAMA
1.Balcı Ş, Bekiroğlu O, Yeles Karaman S. Sosyal Medya Bağımlılığının Bir Belirleyicisi Olarak Öz Saygı: Konya Örneğinde Bir Araştırma. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. 2019;2019:35–64.
MLA
Balcı, Şükrü, vd. “Sosyal Medya Bağımlılığının Bir Belirleyicisi Olarak Öz Saygı: Konya Örneğinde Bir Araştırma”. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, c. 2019, sy 48, Haziran 2019, ss. 35-64, https://izlik.org/JA79JG54FZ.
Vancouver
1.Şükrü Balcı, Onur Bekiroğlu, Sinem Yeles Karaman. Sosyal Medya Bağımlılığının Bir Belirleyicisi Olarak Öz Saygı: Konya Örneğinde Bir Araştırma. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2019;2019(48):35-64. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79JG54FZ