Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

FIELD RESEARCH ON THE EFFECT OF SOCIAL MEDIA ADDICTION LEVEL ON LIFE SATISFACTION

Yıl 2021, Sayı: 56, 185 - 202, 31.12.2021
https://doi.org/10.47998/ikad.999223

Öz

A brand new communication era has started with the developments in communication technologies and the integration of internet technology into media tools. While the Internet has eliminated the notion of time and space, it has brought about serious transformations in the communication paradigm. Especially with the web 2.0 technology, which is defined as the second generation web, social media platforms called community-based websites have entered our lives. In addition to being a structure based on two-way communication and interaction, the fact that social media is user-oriented makes it privileged. As a matter of fact, in social media, users have the opportunity to produce content, share, comment and like, talk to each other, create a community, and create links. Today, many practices about daily life are carried out through digital media platforms. This situation has brought about the increase in the number of social media platforms and users day by day. As of 2021, it is known that more than half of the world's population (53%) are social media users. Uncontrolled and excessive time spent by users on social media platforms, which are seen as popular leisure activities, can result in social media addiction. In this study, the effect of social media addiction level on individuals' life satisfaction is focused. Within the scope of the study, the scale of the “Satisfaction with Life Scale” (LDS) developed by Diener, Emmons, Larsen, and Griffin (1985) was used. In addition, the media usage habits and social media addiction levels of the participants were measured with the questions created by the researchers. As a result of the study, it was concluded that the most used media environment of the participants was the internet, the internet addiction levels of the female participants were higher than the male participants, the social media addiction levels of the participants increased as the average daily use of social media increased, but there was no significant difference between the duration of social media use and the level of life satisfaction. has been reached.

Kaynakça

  • Ayaz, Ferihan, (2020). “Gazetecilik Bölümü Öğrencilerinin Yeni Medya Algısına Yönelik Bir Analiz”. Sosyal Medya Psikolojisi. Ed. Şebnem Özdemir, Gül Dilek Türk. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Balcı, Şükrü ve Koçak, M. C., (2017). “Sosyal Medya Kullanımı İle Yaşam Doyumu Arasındaki İlişki: Üniversite Öğrencileri Üzerinde Bir Araştırma”, 1. Uluslararası İletişimde Yeni Yönelimler Konferansı, Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık, 34-45.
  • Balcı, Şükrü ve Ayhan, Bünyamin, (2009). “Kırgızistan’da Üniversite Gençliği ve İnternet: Bir Kullanımlar ve Doyumlar Araştırması”, Bilig Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi (48): 13-40.
  • Balcı, Şükrü ve Gölcü, A., (2013). “Facebook Addiction Among University Students in Turkey: Selcuk University Example.” Journal of Studies in Turkology, C/S.34:255-278.
  • Boyd D.M, Ellison N.B., (2004). “Social Networks Sites: Definition, History And Scholarship”. Journal of Computer Mediated Communication. 13(1):210-230.
  • Toprak Özden, Koçak Mevlüt Can, Küçük Olgun, (2019) Üniversite Öğrencilerinin Gözünden İnternet Haber Sitelerinin Güvenirliği. Editör: Zafer Özdemir ve Aysel Çetinkaya. İstanbul: Der Yayınları.
  • Crowley, David ve Heyer, Paul, (2014). İletişim Tarihi: Teknoloji, Kültür, Toplum. Çev. B. Ersöz Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • Çiftçi, Hasan (2018). “Üniversite Öğrencilerinde Sosyal Medya Bağımlılığı”, Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi. 7(4): 417-434.
  • Dağlı, Abidin ve Baysal, Nigah, (2016). “Yaşam Doyumu Ölçeğinin Türkçe’ye Uyarlanması: Geçerlilik ve Güvenirlik Çalışması”. Electronic Journal of Social Sciences. Volume: 15, Issue: 59.
  • Diener, E; Emmons, R. A. Laren, R. J. ve Griffin, S. (1985). The Satisfaction with Life Scale, Journal of Personality Assessment, 49 (1): 71-75.
  • Digital in 2021 Turkey (2021) https://datareportal.com/reports/digital-2021-turkey
  • Gökler, E.M., Aydın, R., Ünal, E., Metintaş, S., (2015). “Sosyal Ortamlarda Gelişmeleri Kaçırma Korkusu Ölçeğinin Türkçe Sürümünün Geçerlilik ve Güvenilirliğinin Değerlendirilmesi”. Anadolu Psikiyatri Dergisi.17(1):53-59.
  • Himmetoğlu, A. ve Ayhan, A. (2021), “Sosyal Medya Kullanım Motivasyonu, Boş Zaman Doyumu ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Akdeniz Üniversitesi Örneği”, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8(2): 1141-1174.
  • İnce, M. Ve Koçak, M. (2017). “Üniversite Öğrencilerinin Sosyal Medya Kullanım Alışkanlıkları: Necmettin Erbakan Üniversitesi Örneği”. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(2), 736-749.
  • Jensen K. B. ve Rosengren K. E. (2007). Five Traditions in Search of the Audience, D McQuail, P Golding, Els de Bens (eds), Communication Theory & Research, Sage Publications, Great Britain, pp. 53-70.
  • Katz, Elihu (1959). “Mass Communication Research and the Study of PopularCulture: An Editorial Note on a Possible Future of his Journal.” Studies in Public Communication 2: 1-6.
  • Keskin, Mehmet (2020). Katz’ın Kullanımlar ve Doyumlar Kuramı, İletişim Kuramları (ed.) Çetin Murat Hazar, Özkan Avcı. Ankara: Gazi Kitabevi Korkmaz, Sezai (2021) “Olumlu ve Olumsuz Dini Başa Çıkma, Sosyal Medya Bağımlılığı ve Yalnızlık İlişkisi” Tekirdağ İlahiyat Dergisi. 7(1): 237-271. Küçük, O. ve Koçak, M. (2020). “İnternet ve Sosyal Medya Haberlerinde Ötekinin (Suriyeli Sığınmacılar) Konumlandırılışı: Konya Örneği”. Journal of Humanities and Tourism Research, 10 (2), 275-288.
  • Mcluhan, Mark (1962). Gutenberg Galaxy: The Making of Typographic Man, Canada: University of Toronto Press.
  • Onat, Ferrah (2010). “Bir Halkla İlişkiler Uygulama Alanı Olarak Sosyal Medya Kullanımı: Sivil Toplum Örgütleri Üzerine Bir İnceleme”, Gazi Üniversitesi İletişim Kuram ve Araştırmaları Dergisi, 31:103-122.
  • Özyazıcı, Kadriye ve Kanak, Mehmet (2018). Okul Öncesi Dönem Çocukların Teknolojik Aletleri Kullanım Pratikleri. Yen Medyaya Yeni Yaklaşımlar. Ed. Rengim Sine, Gülşah Sarı. Konya: Literatürk Yayınları
  • Rogers, Everette (1986). Communication Technology: The New Media in Society, New York: Free Publishing.
  • Sizege, Çiler (2020). “Adana İlindeki Üniversite Öğrencilerinin Sosyal Medya Kullanımı ve Yaşam Memnuniyeti İlişkisi”, İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. (52): 136-149.
  • Şenormancı, Ö., Konkan, R. Ve Sungur, M. Zihni (2010). “İnternet Bağımlılığı ve Bilişsel Davranışçı Terapisi”, Pschiatry Dergisi, 11: 261-268.
  • Whiting, A., Williams, D. (2013). “Why People Use Social Media: Uses and Gratifications Approach”, Qualitavite Market Research: An International Journal, 16(4):362-369.
  • Yaşam Doyumu (2021). (http://www.rasyonelpozitifdernek.org/yasam-doyumu/)
  • Yıldırım, Ş., Özdemir, M. Ve Alparslan, E. (2018). “Kullanımlar ve Doyumlar Kuramı Çerçevesinde Bir Sosyal Paylaşım Ağı İncelemesi: Facebook Örneği” Intermedia International e-Journal, Spring- June - 2018 5(8): 42-65.
  • Yukay Yüksel, M., Çini, A. ve Yasak, B. (2020). “Genç Yetişkinlerde Sosyal Medya Bağımlılığı, Yalnızlık ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi. (40): 66-85.

Sosyal Medya Bağımlılık Düzeyinin Yaşam Memnuniyetine Etkisi Üzerine Saha Araştırması

Yıl 2021, Sayı: 56, 185 - 202, 31.12.2021
https://doi.org/10.47998/ikad.999223

Öz

İletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ve internet teknolojisinin medya araçlarına entegrasyonu ile yepyeni bir iletişim çağı başlamıştır. İnternet, zaman ve mekân mefhumunu ortadan kaldırırken iletişim paradigmasında ciddi dönüşümler meydana getirmiştir. Özellikle ikinci nesil web olarak tanımlanan web 2.0 teknolojisi ile topluluk temelli web siteleri olarak adlandırılan sosyal medya platformları hayatımıza girmiştir. Sosyal medyanın, çift yönlü iletişim ve etkileşim temelli bir yapı olmasının yanı sıra kullanıcı odaklı olması onu ayrıcalıklı kılmaktadır. Nitekim sosyal medyada kullanıcılar içerik üretme, paylaşma, yorum ve beğeni yapma, karşılıklı konuşma, topluluk oluşturma, bağlantılar oluşturma imkanına sahiptir. Günümüzde günlük yaşama dair pek çok pratik dijital medya platformları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Bu durum sosyal medya platformlarının ve kullanıcı sayılarının her geçen gün artmasını beraberinde getirmiştir. 2021 yılı itibarıyla Dünya nüfusunun yarısından fazlasının (%53) sosyal medya kullanıcısı olduğu bilinmektedir. Popüler boş zaman etkinliği olarak görülen sosyal medya platformlarında kullanıcıların kontrolsüz ve gereğinden fazla zaman geçirilmesi sosyal medya bağımlılığı ile sonuçlanabilmektedir. Bu çalışmada sosyal medya bağımlılık düzeyinin bireylerin yaşam memnuniyetleri üzerindeki etkisine odaklanılmıştır. Çalışma kapsamında Diener, Emmons, Larsen ve Griffin (1985) tarafından geliştirilen “Yaşam Doyumu Ölçeği”nin (YDÖ) ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca araştırmacılar tarafından oluşturulan sorularla katılımcıların medya kullanım alışkanlıkları ve sosyal medya bağımlılık düzeyleri ölçülmüştür. Çalışma sonucunda katılımcıların en fazla kullandıkları medya ortamının internet olduğu, kadın katılımcıların internet bağımlılık düzeylerinin erkek katılımcılardan yüksek olduğu, katılımcıların günlük ortalama sosyal medya kullanım süreleri arttıkça, sosyal medya bağımlılık düzeylerinin de arttığı ancak sosyal medya kullanım süresi ile yaşam doyum düzeyi arasında anlamlı farklılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Kaynakça

  • Ayaz, Ferihan, (2020). “Gazetecilik Bölümü Öğrencilerinin Yeni Medya Algısına Yönelik Bir Analiz”. Sosyal Medya Psikolojisi. Ed. Şebnem Özdemir, Gül Dilek Türk. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Balcı, Şükrü ve Koçak, M. C., (2017). “Sosyal Medya Kullanımı İle Yaşam Doyumu Arasındaki İlişki: Üniversite Öğrencileri Üzerinde Bir Araştırma”, 1. Uluslararası İletişimde Yeni Yönelimler Konferansı, Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık, 34-45.
  • Balcı, Şükrü ve Ayhan, Bünyamin, (2009). “Kırgızistan’da Üniversite Gençliği ve İnternet: Bir Kullanımlar ve Doyumlar Araştırması”, Bilig Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi (48): 13-40.
  • Balcı, Şükrü ve Gölcü, A., (2013). “Facebook Addiction Among University Students in Turkey: Selcuk University Example.” Journal of Studies in Turkology, C/S.34:255-278.
  • Boyd D.M, Ellison N.B., (2004). “Social Networks Sites: Definition, History And Scholarship”. Journal of Computer Mediated Communication. 13(1):210-230.
  • Toprak Özden, Koçak Mevlüt Can, Küçük Olgun, (2019) Üniversite Öğrencilerinin Gözünden İnternet Haber Sitelerinin Güvenirliği. Editör: Zafer Özdemir ve Aysel Çetinkaya. İstanbul: Der Yayınları.
  • Crowley, David ve Heyer, Paul, (2014). İletişim Tarihi: Teknoloji, Kültür, Toplum. Çev. B. Ersöz Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • Çiftçi, Hasan (2018). “Üniversite Öğrencilerinde Sosyal Medya Bağımlılığı”, Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi. 7(4): 417-434.
  • Dağlı, Abidin ve Baysal, Nigah, (2016). “Yaşam Doyumu Ölçeğinin Türkçe’ye Uyarlanması: Geçerlilik ve Güvenirlik Çalışması”. Electronic Journal of Social Sciences. Volume: 15, Issue: 59.
  • Diener, E; Emmons, R. A. Laren, R. J. ve Griffin, S. (1985). The Satisfaction with Life Scale, Journal of Personality Assessment, 49 (1): 71-75.
  • Digital in 2021 Turkey (2021) https://datareportal.com/reports/digital-2021-turkey
  • Gökler, E.M., Aydın, R., Ünal, E., Metintaş, S., (2015). “Sosyal Ortamlarda Gelişmeleri Kaçırma Korkusu Ölçeğinin Türkçe Sürümünün Geçerlilik ve Güvenilirliğinin Değerlendirilmesi”. Anadolu Psikiyatri Dergisi.17(1):53-59.
  • Himmetoğlu, A. ve Ayhan, A. (2021), “Sosyal Medya Kullanım Motivasyonu, Boş Zaman Doyumu ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Akdeniz Üniversitesi Örneği”, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8(2): 1141-1174.
  • İnce, M. Ve Koçak, M. (2017). “Üniversite Öğrencilerinin Sosyal Medya Kullanım Alışkanlıkları: Necmettin Erbakan Üniversitesi Örneği”. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(2), 736-749.
  • Jensen K. B. ve Rosengren K. E. (2007). Five Traditions in Search of the Audience, D McQuail, P Golding, Els de Bens (eds), Communication Theory & Research, Sage Publications, Great Britain, pp. 53-70.
  • Katz, Elihu (1959). “Mass Communication Research and the Study of PopularCulture: An Editorial Note on a Possible Future of his Journal.” Studies in Public Communication 2: 1-6.
  • Keskin, Mehmet (2020). Katz’ın Kullanımlar ve Doyumlar Kuramı, İletişim Kuramları (ed.) Çetin Murat Hazar, Özkan Avcı. Ankara: Gazi Kitabevi Korkmaz, Sezai (2021) “Olumlu ve Olumsuz Dini Başa Çıkma, Sosyal Medya Bağımlılığı ve Yalnızlık İlişkisi” Tekirdağ İlahiyat Dergisi. 7(1): 237-271. Küçük, O. ve Koçak, M. (2020). “İnternet ve Sosyal Medya Haberlerinde Ötekinin (Suriyeli Sığınmacılar) Konumlandırılışı: Konya Örneği”. Journal of Humanities and Tourism Research, 10 (2), 275-288.
  • Mcluhan, Mark (1962). Gutenberg Galaxy: The Making of Typographic Man, Canada: University of Toronto Press.
  • Onat, Ferrah (2010). “Bir Halkla İlişkiler Uygulama Alanı Olarak Sosyal Medya Kullanımı: Sivil Toplum Örgütleri Üzerine Bir İnceleme”, Gazi Üniversitesi İletişim Kuram ve Araştırmaları Dergisi, 31:103-122.
  • Özyazıcı, Kadriye ve Kanak, Mehmet (2018). Okul Öncesi Dönem Çocukların Teknolojik Aletleri Kullanım Pratikleri. Yen Medyaya Yeni Yaklaşımlar. Ed. Rengim Sine, Gülşah Sarı. Konya: Literatürk Yayınları
  • Rogers, Everette (1986). Communication Technology: The New Media in Society, New York: Free Publishing.
  • Sizege, Çiler (2020). “Adana İlindeki Üniversite Öğrencilerinin Sosyal Medya Kullanımı ve Yaşam Memnuniyeti İlişkisi”, İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. (52): 136-149.
  • Şenormancı, Ö., Konkan, R. Ve Sungur, M. Zihni (2010). “İnternet Bağımlılığı ve Bilişsel Davranışçı Terapisi”, Pschiatry Dergisi, 11: 261-268.
  • Whiting, A., Williams, D. (2013). “Why People Use Social Media: Uses and Gratifications Approach”, Qualitavite Market Research: An International Journal, 16(4):362-369.
  • Yaşam Doyumu (2021). (http://www.rasyonelpozitifdernek.org/yasam-doyumu/)
  • Yıldırım, Ş., Özdemir, M. Ve Alparslan, E. (2018). “Kullanımlar ve Doyumlar Kuramı Çerçevesinde Bir Sosyal Paylaşım Ağı İncelemesi: Facebook Örneği” Intermedia International e-Journal, Spring- June - 2018 5(8): 42-65.
  • Yukay Yüksel, M., Çini, A. ve Yasak, B. (2020). “Genç Yetişkinlerde Sosyal Medya Bağımlılığı, Yalnızlık ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi. (40): 66-85.
Toplam 27 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İletişim ve Medya Çalışmaları
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Arzu Kalafat Çat 0000-0003-2960-0790

Mevlüt Can Koçak 0000-0002-9496-0541

Özden Toprak 0000-0002-8133-2474

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi 22 Eylül 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Sayı: 56

Kaynak Göster

APA Kalafat Çat, A., Koçak, M. . C., & Toprak, Ö. (2021). Sosyal Medya Bağımlılık Düzeyinin Yaşam Memnuniyetine Etkisi Üzerine Saha Araştırması. İletişim Kuram Ve Araştırma Dergisi, 2021(56), 185-202. https://doi.org/10.47998/ikad.999223