Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Religious Criticism of ISIS

Yıl 2022, Sayı: 15, 39 - 56, 30.06.2022
https://doi.org/10.52886/ilak.1082386

Öz

The prophets, who were sent to guide people to the right path, faced many difficulties and hardships, including violence, while conveying and spreading the divine command to people. In the history of Islam, both Muslims and the Islamic prophet Hz. Muhammad were exposed to many attacks. Accordingly, in all divine religions, a self-defense mechanism has been developed for the continuation of the belief commanded by the creator and to protect the lives of those who believe in that belief. Therefore, using the right of self-defense against attacks should not be equated with violence. However, in the history of Islam, there have been those who abused many sacred values of the religion of Islam in order to support their own ideologies and to make all kinds of works innocent. This study is about ISIS, which has a negative impact on the whole world by using the references of the religion of Islam in the stage we live in. ISIS emerged as a product of the ongoing civil wars in many parts of the Islamic geography. Due to the mission it claims to undertake, it sees its thought as the only representative of salvation in the name of the world and the hereafter in the ongoing civil war environment. ISIS claimed to have established an Islamic State in the lands it seized in Iraq and Syria, where civil war was taking place. The main sources of the religion of Islam, the Qur'ān and hadiths, were interpreted in accordance with their system, away from a certain method. In addition, it interpreted Islamic values in many fields such as social, political and economics in accordance with their mentality and created a unique system. It does not accept the systems determined and accuses Muslims of such heavy titles as polytheists, unbelievers, hypocrites and tyrants. They see themselves as the only savior and sole representative of the religion of Islam, claiming that the system they have determined in the Islamic geography, where great tragedies are experienced, is a prophetic system. In the name of Islam, the ISIS State has carried out great acts of violence in various parts of the world, targeting Muslims as well. When the ISIS State is analyzed in terms of discourse and action, it reminds of a new Kharijite adapted to the present. In addition, ISIS leader Abū Bakr al-Baghdādī declared his caliphate by re-activating the caliphate, which has a deep-rooted history and historical importance in the Islamic world. This State generally announces its activities to the public through social media. As ISIS is active in many social networks, it also shares written resources such as books, magazines, articles on their own websites.
In this study, the birth and development of ISIS, information about the historical roots of ISIS, the basic idea that constitutes the religious understanding of ISIS, the approach to the Qur'ān and hadith will be examined. The main purpose of our study is to conduct research on ISIS's perception of Islam and to evaluate how ISIS's perception of Islam is. Throughout this study, we will investigate where the historical roots of ISIS were based on, how they benefited from Islamic sources while forming their thought system, and what thoughts they determined as references in Islamic history.

Kaynakça

  • Ahmed b. Hanbel. el-Müsned. thk. Şuayb Arnaûd vd. Beyrut: Muessesetu’r-Risâle, 2001.
  • ‘‘Allah’ın Yoluna Engel Olandan Daha Zalim Kim Olabilir’’. Kostantiniyye Dergisi 2 (2015), 12-16.
  • Bu Bizim Akidemiz ve Menhecimizdir. Suriye: İslam Devleti Himmet Ofisi, 2015.
  • Buhârî, Muhammed b. İsmâîl. el-Câmiu’s-Sahîh. thk. Muhammed Zuheyr b. Nâsırunâsır. Beyrut: DâruTavki’n-Necât, 2001.
  • ‘‘Büyük Dabık Savaşına Doğru’’. Rumiyah Dergisi 3 (2016), 28- 30.
  • Büyükkara, Mehmet Ali. Çağdaş İslami Akımlar. İstanbul: Klasik Yayınları, 1, 2015.
  • Cengil, Muammer - Aydın, Ali Rıza. ‘‘IŞİD (Irak Şam İslam Devleti): Psikopolitik ve Teolojik Bir Değerlendirme’’. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 6 (Ekim 2014), 51- 63.
  • Çiçek, Nevzat, ‘‘Dünden Bugüne Irak Şam İslam Devlet (IŞİD)’’. Erişim: 12.06.2014. https://www.timeturk.com/tr/2014/06/11/dunden-bugune-irak-sam-islam-devleti-isid.html.
  • Demircan, Adnan. Çağdaş İslami Hareketler ve Şiddet Sorunu. Ankara: Beyan Yayınları, 2015.
  • ‘‘Demokrasi Tutuştu’’. Kostantiniyye Dergisi 1 (2015), 8-11.
  • DİYKB Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı. Dini İstismar ve Tedhiş Hareketi. Ankara: TDV Yayınları, 2016.
  • DİYKB Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı. DAİŞ’in Temel Felsefesi ve Dini Referanslar Raporu. Ankara: TDV Yayınları, 2016.
  • Erdoğan, Şemsettin - Deligöz, Ergün. ‘‘Irak Şam İslam Devleti (IŞİD): Gücü ve Geleceği’’. Savunma Bilimleri Dergisi 14/1 (Mayıs 2015), 5-37.
  • Gürler, Recep Tayyip - Özdemir, Ömer Behram. ‘‘El-Kaide’den Post-Kaide’ye Dönüşüm: İŞİD’’. Türkiye Ortadoğu Çalışmaları Dergisi 1/1 (Ocak 2014), 113-155.
  • ‘‘Hıyanet Raporu’’. Kostantiniyye Dergisi 3 (2015), 44-59.
  • Hilafete Biatın Hükmü. Suriye: İslam Devleti Himmet Ofisi, 2017.
  • ‘‘İstanbul’un Fethi’’. Kostantiniyye Dergisi 1 (2015), 4-8.
  • ‘‘İstişhadi Operasyonların Caizliği ve Fazileti’’. Kostantiniyye 3 (Ekim 2015), 32-44.
  • ‘‘Kıtal Cihadında Yer Almayan Bu Farzı Terk Etmiştir’’. Kostantiniyye Dergisi 3 (2015), 26-32.
  • Mina el-Lami. ‘’Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi: IŞİD’in yeni lideri hakkında neler biliyor?’’. BBC NEWS TÜRÇE. Erişim: 2 Kasım 2019. https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-50267190
  • ‘‘Muharip Hıristiyanların Hedef Alınmasının Hükmü’’. Rumıyah Dergisi 9 (2017), 8-10.
  • ‘‘Müşrikleri Bulduğunuz Yerde Öldürün’’. Rumiyah Dergisi 2 (2016), 2-5.
  • ‘‘Müşriklerle Topluca Savaşın’’. Rumiyah Dergisi 8 (2017), 50-57.
  • ‘‘Ölülere Kur’ân Dirilere Demokrasi’’. Kostantiniyye Dergisi 1 (2015), 37-40.
  • Şahin, Hanifi. ‘‘Dabıq Dergisi Bağlamında IŞİD’in Şiilik Algısı’’. Turkish Journal Of Shiite Studies, 1/2 (Aralık 2019), 183-214.
  • Taberânî, Süleymân b. Ahmed. el-Mu’cemu’l-Kebîr. thk. Hamdî b. Abdulmecid es- Selefî. b.y.: Mektebetu İbn Teymiyye, 1994.
  • Tağuta Küfretmek. (Suriye: İslam Devleti Himmet Ofisi, 2015), 5-7.
  • ‘‘Tağuti Sistemlere Askerliğin Hükmü’’. Kostantiniyye Dergisi 5 (2016), 5-14.

IŞİD Örgütünün Dinî Açıdan Kritiği

Yıl 2022, Sayı: 15, 39 - 56, 30.06.2022
https://doi.org/10.52886/ilak.1082386

Öz

İnsanları doğru yola sevk etmek adına gönderilen peygamberler ilahi buyruğu insanlara ulaştırma ve insanlara yayma esnasında şiddet içerikli birçok zorluk ve meşakkatle karşılaşmışlardır. İslam’ın doğuş ve gelişim süreçlerinde gerek Müslümanlar gerekse İslam peygamberi Hz. Muhammed (s.a.s) birçok saldırıya maruz kalmıştır. Bu duruma binaen ilahi dinlerin tamamında yaratıcı tarafından emir buyrulan inancın devam etmesi ve o inanca mensup insanların hayatını korumaya yönelik meşru müdafaa mekanizması geliştirilmiştir. Dolaysıyla saldırılar karşısında meşru müdafaa hakkını kullanmak şiddetle bir tutulmamalıdır. Ancak İslam tarihinde kendi ideolojilerine dayanak sağlamak ve yaptıkları bazı işleri meşrulaştırmak için İslam dininin birçok kutsal değerini suiistimal edenler olmuştur. Bu çalışma, yaşadığımız çağda İslam dinine ait referansları kullanarak olumsuz anlamda bütün dünyada büyük bir etki yaratan IŞİD’i ele almaktadır. IŞİD İslam coğrafyasının birçok yerinde devam eden iç savaşların bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Üstlendiğini iddia ettiği misyon gereği, devam eden iç savaş ortamında düşüncesini dünya ve ahiret adına kurtuluşun tek temsilcisi olarak görmektedir. IŞİD iç savaşın yaşandığı Irak ve Suriye’de ele geçirdiği topraklarda bir İslam Devleti kurduğunu iddia etmiştir. İslam dininin temel kaynakları, Kur’ân ve hadisleri mezheplerin belirlediği usulden uzak, kendi düşünce sistemlerine uygun şekilde yorumlamıştır. Bununla birlikte sosyal hayat, siyaset ve ekonomi gibi alanlarda İslami değerleri zihniyetlerine uygun bir formata sokarak kendilerine has bir sistem meydana getirmiştir. Belirlediği sistemi kabul etmeyen Müslümanları da müşrik, kâfir, münafık ve tağut gibi ağır sıfatlarla itham etmektedir. Büyük trajedilerin yaşandığı İslam coğrafyasında belirledikleri sistemin nebevi bir sistem olduğunu iddia ederek İslam dininin yegâne kurtarıcısı ve biricik temsilcisi olarak kendisini görmektedir. IŞİD örgütü güya İslam adına dünyanın çeşitli bölgelerinde Müslümanların da hedef alındığı çok büyük şiddet faaliyetleri gerçekleştirmiştir. Örgüt, söylem ve eylem yönünden tahlil edildiğinde günümüze uyarlanmış yeni bir Hariciliği anımsatmaktadır. Ayrıca IŞİD lideri Ebubekir el- Bağdadi, İslam dünyasında köklü bir geçmişi olan ve tarihi bir öneme sahip olan hilafet makamını da kendince yeniden faal hâle getirerek halifeliğini ilan etmiştir. Örgüt gerçekleştirdiği faaliyetlerini genel itibariyle sosyal medya aracılığıyla kamuoyuna duyurmaktadır. Çok sayıda sosyal paylaşım ağında aktif olduğu gibi kitap, dergi, makale ve fasikül gibi yazılı kaynakları da kendilerine ait internet sitelerinden paylaşmaktadır.
Çalışmamızın içeriğinde IŞİD’in doğuşu gelişimi ve tarihi köklerine dair bilgiler ele alınacaktır. Bununla birlikte IŞİD’in dini referans çerçevesini oluşturan Kur’ân-ı Kerim ve hadislere yaklaşım tarzı incelenecektir. Çalışmamızın temel amacı ise IŞİD’in İslam algısına ilişkin tespitlere ulaşmaktır. İslam dininin doğru kaynaklardan öğrenilip algılanması İslam dini için son derece önemlidir. Bu doğrultuda IŞİD’in İslam algısının ne şekilde olduğu değerlendirmesi yapılacaktır. Dolaysıyla IŞİD bahane edilerek İslam inancının terör ve şiddetle özdeşleştirilmesi İslam dinine yönelik ciddi bir tehdittir. Bu doğrultuda yaptığımız bu çalışmayla IŞİD’in tarihi köklerinin nerelere dayandığı, düşünce sistemini oluştururken İslam kaynaklarından ne şekilde yararlandığı ve İslam tarihi içerisinde kendilerine referans olarak belirledikleri düşüncelerin neler olduğunu ortaya koyacağız.

Kaynakça

  • Ahmed b. Hanbel. el-Müsned. thk. Şuayb Arnaûd vd. Beyrut: Muessesetu’r-Risâle, 2001.
  • ‘‘Allah’ın Yoluna Engel Olandan Daha Zalim Kim Olabilir’’. Kostantiniyye Dergisi 2 (2015), 12-16.
  • Bu Bizim Akidemiz ve Menhecimizdir. Suriye: İslam Devleti Himmet Ofisi, 2015.
  • Buhârî, Muhammed b. İsmâîl. el-Câmiu’s-Sahîh. thk. Muhammed Zuheyr b. Nâsırunâsır. Beyrut: DâruTavki’n-Necât, 2001.
  • ‘‘Büyük Dabık Savaşına Doğru’’. Rumiyah Dergisi 3 (2016), 28- 30.
  • Büyükkara, Mehmet Ali. Çağdaş İslami Akımlar. İstanbul: Klasik Yayınları, 1, 2015.
  • Cengil, Muammer - Aydın, Ali Rıza. ‘‘IŞİD (Irak Şam İslam Devleti): Psikopolitik ve Teolojik Bir Değerlendirme’’. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 6 (Ekim 2014), 51- 63.
  • Çiçek, Nevzat, ‘‘Dünden Bugüne Irak Şam İslam Devlet (IŞİD)’’. Erişim: 12.06.2014. https://www.timeturk.com/tr/2014/06/11/dunden-bugune-irak-sam-islam-devleti-isid.html.
  • Demircan, Adnan. Çağdaş İslami Hareketler ve Şiddet Sorunu. Ankara: Beyan Yayınları, 2015.
  • ‘‘Demokrasi Tutuştu’’. Kostantiniyye Dergisi 1 (2015), 8-11.
  • DİYKB Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı. Dini İstismar ve Tedhiş Hareketi. Ankara: TDV Yayınları, 2016.
  • DİYKB Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı. DAİŞ’in Temel Felsefesi ve Dini Referanslar Raporu. Ankara: TDV Yayınları, 2016.
  • Erdoğan, Şemsettin - Deligöz, Ergün. ‘‘Irak Şam İslam Devleti (IŞİD): Gücü ve Geleceği’’. Savunma Bilimleri Dergisi 14/1 (Mayıs 2015), 5-37.
  • Gürler, Recep Tayyip - Özdemir, Ömer Behram. ‘‘El-Kaide’den Post-Kaide’ye Dönüşüm: İŞİD’’. Türkiye Ortadoğu Çalışmaları Dergisi 1/1 (Ocak 2014), 113-155.
  • ‘‘Hıyanet Raporu’’. Kostantiniyye Dergisi 3 (2015), 44-59.
  • Hilafete Biatın Hükmü. Suriye: İslam Devleti Himmet Ofisi, 2017.
  • ‘‘İstanbul’un Fethi’’. Kostantiniyye Dergisi 1 (2015), 4-8.
  • ‘‘İstişhadi Operasyonların Caizliği ve Fazileti’’. Kostantiniyye 3 (Ekim 2015), 32-44.
  • ‘‘Kıtal Cihadında Yer Almayan Bu Farzı Terk Etmiştir’’. Kostantiniyye Dergisi 3 (2015), 26-32.
  • Mina el-Lami. ‘’Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi: IŞİD’in yeni lideri hakkında neler biliyor?’’. BBC NEWS TÜRÇE. Erişim: 2 Kasım 2019. https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-50267190
  • ‘‘Muharip Hıristiyanların Hedef Alınmasının Hükmü’’. Rumıyah Dergisi 9 (2017), 8-10.
  • ‘‘Müşrikleri Bulduğunuz Yerde Öldürün’’. Rumiyah Dergisi 2 (2016), 2-5.
  • ‘‘Müşriklerle Topluca Savaşın’’. Rumiyah Dergisi 8 (2017), 50-57.
  • ‘‘Ölülere Kur’ân Dirilere Demokrasi’’. Kostantiniyye Dergisi 1 (2015), 37-40.
  • Şahin, Hanifi. ‘‘Dabıq Dergisi Bağlamında IŞİD’in Şiilik Algısı’’. Turkish Journal Of Shiite Studies, 1/2 (Aralık 2019), 183-214.
  • Taberânî, Süleymân b. Ahmed. el-Mu’cemu’l-Kebîr. thk. Hamdî b. Abdulmecid es- Selefî. b.y.: Mektebetu İbn Teymiyye, 1994.
  • Tağuta Küfretmek. (Suriye: İslam Devleti Himmet Ofisi, 2015), 5-7.
  • ‘‘Tağuti Sistemlere Askerliğin Hükmü’’. Kostantiniyye Dergisi 5 (2016), 5-14.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din Araştırmaları
Bölüm MAKALELER
Yazarlar

Adem Karadeniz 0000-0002-1895-3374

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Sayı: 15

Kaynak Göster

ISNAD Karadeniz, Adem. “IŞİD Örgütünün Dinî Açıdan Kritiği”. İlahiyat Akademi 15 (Haziran 2022), 39-56. https://doi.org/10.52886/ilak.1082386.

İlahiyat Akademi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.