Öğretmen adayları neden kopya çeker?
Öz
Bu araştırmada, farklı bölümlerde öğrenim gören öğretmen adaylarının kopya çekme nedenleri farklı değişkenler boyutunda incelenmiştir. 2006-2007 eğitim-öğretim yılında Ahi Evran Üniversitesi Eğitim 4. sınıfında öğrenim gören toplam 194 öğretmen adayı katılmıştır. Tarama yönteminin kullanıldığı araştırmaya işlemi için toplamasıyla araştırmacılar tarafından geliştirilen anket formula kullanılmıştır. SPSS programından dolayı gelen bilgiye analizinde yararlanılmış ve gerekli istatistik teknikler. ARAŞTIRMANIN sonucunda üniversitenin süreinde görüş denkleşmesi çok beğenilenler ve bilginin tamamlanması kısa zamanda sınanmasının öğrencileri ezbere ittiği ve fırsatını bulan herkesin kopya çekmesine neden olduğu görülmüştür. Bu durumun öğrenciler tarafından dersten geçmek için sadece sınav notunun önemli olduğu şekli algılandığı ve daha yüksek olmadığı gerekliliği ortaya çıktığı tespit olmuştu. Bu sebep kalma korkusu duyan öğrencilerin çeşitli içsel nedenlerden (heyecandan unuttuklarını hatırlama, sınavlara yeteri kadar hazırlık yapmama, okulu uzatıp ailesine ve çevreye rezil olmama, kendine güvenmeme, dersi ya da dersin hocasını sevmeme vs) dolayı kopya çektikleri tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akda , M. ve Güne , H. (2002). Kopya çekme davranı ları ve kopya çekmeye kar ı tutumlar. Kuram ve Uygulamada E itim Yönetimi. 8 (31); 330- 343.
- Bacaksız, T. ve Öztürk M. (2006). Kopya: çekmek ya da çekmemek. Gazi Üniversitesi leti im Yazıyor 1 (5). Ankara.
- Çepni, S. (2007). Ara tırma ve proje çalı malarına giri . (3. Baskı). Trabzon: Celepler Matbaacılık.
- Çetin, . (2007). Üniversite ö rencilerinin kopya çekme davranı larının farklı de i kenler açısından incelenmesi. Milli E itim Dergisi. 75 (yaz); 129-142.
- Kaymakcan, R. (2002). lahiyat ö rencilerinin kopya çekmeye kar ı yakla ımları. Sakarya Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi. 5 (2002); 121-138.
- Oksal, B. ve Bilgin, A. (1999). Üniversitede kopya sorunu. Uluda Üniversitesi E itim Fakültesi Dergisi. 12(1); 85-90.
- Selçuk, Z. (1995). Bir e itim ve rehberlik sorunu: Okullarda kopya çekme. E itim Yönetimi Dergisi. 3; 397- 418.
- Semerci, Ç. (2004). Tıp fakültesi ö rencilerinin kopya çekmeye ili kin tutum ve görü leri. Fırat Üniversitesi Sa lık Bilimleri Dergisi. 18(3); 139- 146.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
26 Haziran 2008
Gönderilme Tarihi
26 Haziran 2008
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2008 Cilt: 7 Sayı: 1