Dergi Kurulları

Editör

Doktora Sümeyra AÇIK ESKİŞEHİR OSMANGAZİ UNİVERSİTESİ Türkiye
İslam Araştırmaları, İslam Hukuku

Yayın Kurulu

Prof. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri (Din Sosyolojisi) Anabilim Dalı. Türkiye Web
Din Sosyolojisi, Din Psikolojisi, Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları
Prof. Dr. Mehmet AKGÜL Bir kuruma bağlı değildir Türkiye
Felsefe, Fiziki Antropoloji ve Paleoantropoloji, Sosyoloji, Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları , Dini Araştırmalar (Diğer)
Prof. Dr. Mehmet EVKURAN Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türkiye Web
Kelam
Prof. Dr. Niyazi AKYÜZ Ankara University, Faculty of Divinity Türkiye

Prof. Dr. Niyazi Akyüz 1959 yılında Ankara’da doğdu. Uzun yıllar önce Yozgat’ın Sarıkaya ilçesi Hasbek köyünden Ankara’ya göç etmiş bir ailenin beş çocuğunun dördüncü çocuğu olarak, M.K.E.’ye bağlı Gazi Fişek Fabrikasında işçi olarak çalışan bir anneden, yine M.K.E.’nin Mamak ve Kayaş Fabrikaları’nda çeşitli görevlerde bulunmuş bir babadan Ankara’da dünyaya gelmiştir.
İlkokulu 1970 yılında bitiren Prof. Dr. Niyazi Akyüz 1977 yılında Ankara Merkez İmam-Hatip Lisesinden mezun olmuştur. Girdiği ilk Üniversite sınavında Ankara Ticaret ve Turizm Yüksek Öğretmen Okulu’nu kazanmış, fakat Ülkemizin içinden geçtiği siyasi olaylar sebebiyle okulun sık sık tatil edilmesinin sonunda düzgün bir öğretim hayatı vaki olmadığı için 1978 yılında yeniden Üniversite sınavına girmiştir. Sınavda Gazi Üniversitesi’ne bağlı Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu kazanmış, Fakat yine siyasal olaylar sebebiyle kayıt yaptıramadığından dolayı yüksek öğretime başlayamamıştır. 1979 yılında yeniden sınava giren Prof. Dr. Niyazi Akyüz Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim hayatına devam etmiştir. 1985 yılında Fakülteyi bitirmiş, 1986 yılında Kocaeli Karamürsel İmam-Hatip Lisesi’ne meslek dersi öğretmeni olarak atanmış, bir yıla yakın zaman öğretmenlik yaptığı sırada 1986 yılında A. Ü. İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Anabilim Dalı’nda doktora programına başlamış, doktoraya devam ederken 1997 yılında A. Ü. İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Anabilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak Akademisyenlik hayatına başlamıştır. Yine 1997 yılında evlenmiş, bir kız bir erkek olmak üzere iki çocuğu dünyaya gelmiştir.
Doktora tezini 1994 yılında tamamlayan Prof. Dr. Niyazi Akyüz M.E.B.’nın bursuyla bilgi ve görgü artırmak ve yabancı dil geliştirmek amacıyla, sekiz ay boyunca Tunus’ta araştırmalar yapmıştır. 1999 yılında A. Ü. İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Anabilim Dalı’nda Yard. Doçent olarak görev yapmaya başlamış, 2002 yılında Din, Bilgi Kültür Sosyolojisi Doçenti ünvanını almış, 2003 yılında da aynı Fakültede Doçentlik kadrosuna atanmıştır. Prof. Dr. Niyazi Akyüz 2007 yılında A. Ü. İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Anabilim Dalı’nda Profesör olmuş, o yıldan beri, aynı Fakültede Din Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaktadır.
Çok sayıda ulusal ve uluslararası kitap ve makaleleri, yine ulusal ve uluslararası Sempozyumlarda sunduğu tebliğler bulunmaktadır. Din Sosyolojisi alanında Dini Hayat ve Kentlileşme, Gecekondularda Dini Hayat, Dini Gruplar Sosyolojisi, Din Anlayışı, Türk Müslümanlığı konularında çalışmaları ve ülkemizin çeşitli illerinde kurulan İlahiyat Fakülteleri ve İslami İlimler Fakülteleri’nde okutulan Din Sosyolojisi El Kitabı Prof. Dr. Niyazi Akyüz’ün baş eseridir.
Prof. Dr. Niyazi Akyüz Fransızca ve Arapça bilmektedir.

Din Antropolojisi, Sosyoloji, Din Sosyolojisi, Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları , Dini Araştırmalar (Diğer)
Prof. Dr. Nurettin GEMİCİ İstanbul İlahiyat Türkiye
Tarih Eğitimi, İslam Sanatları, İslam Tarihi ve Medeniyeti, İslam Tarihi

Alan Editörleri

Prof. Dr. Erkan PERŞEMBE ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ, İLAHİYAT FAKÜLTESİ Türkiye


1958 yılında Ordu'da doğdu. Ordu Lisesi eğitiminden sonra Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden 1980 yılında mezun oldu. 5 yıl Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir Lisede öğretmenlik yaptı. 1985 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde Din Sosyolojisi anabilim dalı araştırma görevlisi olarak göreve başladı. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Din Sosyolojisi alanında Doktora eğitimini tamamladıktan sonra Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde akademik alanda çalışmalarını yürütüyor. 2005 yılında Doçentlik Ünvanını aldıktan sonra 2011 yılından beri Profesör olarak aynı Üniversitedeki görevine devam etmektedir.


Din Sosyolojisi, Göç Sosyolojisi, Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları
Doç. Dr. Zehra GÖZÜTOK TAMDOĞAN TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ, İLAHİYAT FAKÜLTESİ Türkiye

Endülüs, Mağrib, Kuzey Afrika, Şehir, Vakıf, Kadın

Arap Dili, Edebiyatı ve Kültürü, Afrika Çalışmaları, İslam Sanatları, Afrika Siyasi Tarihi, İslam Tarihi, Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları

Danışma – Hakem Kurulu

Prof. Dr. Abdulvahid SEZEN Mersin Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Türkiye

Prof. Dr., Mersin Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi

Felsefe ve Din Bilimleri

Din Psikolojisi 

Din Psikolojisi
Doç. Dr. Arif KORKMAZ NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ, AHMET KELEŞOĞLU İLAHİYAT FAKÜLTESİ Türkiye
Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi ABD. Öğretim Üyesi
Sosyoloji
Doç. Dr. Hamza AKTAŞ DÜZCE ÜNİVERSİTESİ, İLAHİYAT FAKÜLTESİ, FELSEFE VE DİN BİLİMLERİ BÖLÜMÜ Türkiye

1976 yılında Hendek/Sakarya’da doğdu. Hendek Şehit Mahmut Bey İlköğretimi (1987), Hendek İmam-Hatip Lisesi (1996) ve Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi (2002) mezunudur. Yüksek Lisansını, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İlahiyat Anabilim Dalı Din Eğitimi Bilim Dalı’nda “Ömer Çam Hoca Hayatı, Eserleri ve Eğitim Anlayışı” adlı teziyle 2005’te tamamladı. 2002 yılından 2012 yılının Haziran ayına kadar Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Din Görevlisi olarak vazifesini sürdürdü. 2012 yılının mart ayında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İlahiyat Anabilim Dalı Din Eğitimi Bilim Dalı’nda “Din Eğitimi Açısından Kur’ân’da Nefis Kavramı” adlı tezini savunarak Doktorasını tamamladı. 2012 yılının Haziran ayında, Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Anabilim Dalına öğretim üyesi olarak atandı. 2012 yılının Eylül ayında, Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü öğretim üyeliğine atandı. 2013-2019 yılları arasında Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölüm Başkanlığını yürütmüştür. 2019-2021 yılları arasında Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölüm Başkanlığı yapmıştır. 16.02.2022 tarihinde Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde yeni görevine başlamıştır. 16.08.2023 tarihinden itibaren Düzce Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğünü yürütmektedir. Evli ve dört çocuk babası olan Aktaş’ın ulusal ve uluslararası dergi ve kitaplarda yayınlanmış olan çeşitli eser ve makaleleri bulunmaktadır.

Din Eğitimi
Doç. Dr. Hasan TELLİ mersin üniversitesi Türkiye

HASAN TELLİ- ÖZGEÇMİŞ
1976 yılında Yozgat Sorgun’da doğdu. Çocuk yaşlarından itibaren babası Merhum Abdulgani Hocaefendi’den özel Arapça dersleri almaya başladı. 1994 yılında Sorgun Hatip Lisesinden ve 1999 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. 2003 yılında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları (İslam Tarihi) Anabilim dalında “Osmanlı döneminde Bulgaristan-Filibe Vakıfları” konulu tezle yüksek lisansını tamamladı. 2018 yılında aynı anabilim dalında “Osmanlı dönemi Makedonya Üsküp vakıfları” konulu teziyle doktorasını tamamladı. Sivas, Yıldızeli, Ankara Beypazarı’nda vaiz olarak görev yaptı. Diyanet İşleri Başkanlığı Dış ilişkiler ve Din Eğitimi Dairesi’nde 3 yıl görevlendirme ile çalıştı. Üsküp Din Hizmetleri Müşavirliğine bağlı din görevlisi olarak Makedonya’da 5 yıl görev yaptı. 2015-2017 yılları arasında Ardahan Hanak ilçesinde ve 2017-2019 yılları arasında Kastamonu Ağlı ilçesinde yaklaşık 4.5 yıl ilçe müftüsü olarak görev yaptı. 2019 yılından itibaren Mersin Üniversitesi İslami İlimler Fakültesinde doktor öğretim görevlisi ve İslam Tarihi ve Sanatları Anabilimdalı başkanı olarak görev yapmaktadır. Arapça, İngilizce, Makedonca bilmekte ve Osmanlıca arşiv metinleri alanında özel çalışmalar yapmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Osmanlı Kurumları ve Medeniyeti, İslam Tarihi, Yakınçağ Balkan Tarihi
Prof. Dr. Hidayet AYDAR İstanbul Universitesi İlahiyat Fakültesi Türkiye
Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları , Tefsir
Prof. Dr. İsmail ERDOĞAN FIRAT ÜNİVERSİTESİ, İLAHİYAT FAKÜLTESİ Türkiye
İslam Felsefesi, Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları
Prof. Dr. Mustafa ÜNVERDİ Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türkiye
Kelam
Doç. Mücahit YÜKSEL NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ, İLAHİYAT FAKÜLTESİ Türkiye

1978 yılında Konya'nın Bozkır ilçesinde doğdu. 2001 yılında Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesin'den mezun oldu. 2009 yılında Arap Dili ve Balagatı Bilim Dalında Yüksek Lisansını, 2016 yılında ise İslâm Tarihi Bilim Dalında doktorasını tamamladı. 2021 yılında İslam Tarihi alanında doçent oldu.

Siyasi Tarih (Diğer)
Doç. Nihat DURAK Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türkiye Web
Din Antropolojisi, Dinler Tarihi, Doğu Dinleri ve Gelenekleri Araştırmaları, Hrıstiyanlık Araştırmaları, Yahudilik Araştırmaları
Doç. Dr. Ömer AKTAŞ SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ, TARİH BÖLÜMÜ Türkiye
İslam Tarihi, Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları
Dr. Öğr. Üyesi Ömer TOZAL INONU UNIVERSITY Türkiye

1990 yılında Malatya’da doğdu. Üniversite eğitimini İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde 2008-2012 tarihleri arasında tamamladı. Yüksek lisans eğitimini İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Anabilimdalı İslam Hukuku Bilim dalında “İbn Kayyim el-Cevziyye’ye göre Muhâkeme Usulü” adlı teziyle 2015 yılında; doktora eğitimini aynı üniversitenin aynı bölümünde “İslam Hukukunda Risk ve İktisadi Akitlere Etkisi” adlı teziyle 2022 yılında tamamladı. 2013-2022 yılları arasında İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’inde araştırma görevlisi olarak görev yaptı. 2022 yılından itibaren Dr. Öğr. Üyesi olarak aynı üniversitede görevini sürdürmektedir. 

Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları , İslam Hukuku
Prof. Dr. Recai DOĞAN KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ Kırgızistan
Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları
Prof. Dr. Recep ÖNAL GİRESUN ÜNİVERSİTESİ, İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ, TEMEL İSLAM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ, KELAM VE İSLAM MEZHEPLERİ TARİHİ ANABİLİM DALI Türkiye Web

1975 yılında Giresun‐Dereli ilçesinde doğdu. 1996’da Giresun İmam Hatip Lisesi’nden, 2001’de Uludağ Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 2003 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı Bursa İl Müftülüğü bünyesinde din görevlisi olarak memuriyete başladı. 2007’de Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kelâm Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisansını tamamladı. 2008’de aynı üniversitede Kelâm Anabilim Dalı’nda doktoraya başladı. 2009’da Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Norveç/Oslo Büyükelçiliği bünyesinde beş yıllığına Drammen Merkez Camii’ne Din Görevlisi olarak görevlendirildi.
2013 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kelâm Anabilim Dalı’nda doktorasını tamamladı ve aynı yılda Balıkesir Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Kelâm ve İslâm Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı’na yardımcı doçent olarak atandı. Sahasıyla ilgili araştırmalar yapmak üzere dört ay (Ocak‐Nisan 2014) Ürdün/Amman’da bulundu. 17 Temmuz 2018 tarihinde doçent unvanını alan Önal, 07.08.2020 tarihinde Giresun Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü’ne öğretim üyesi olarak atandı. 07.11.2023’te profesör kadrosuna atanan Önal, halen, Giresun Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü başkanlığı ve dekan yardımcılığı görevlerini yürütmektedir.
Önal’ın Ebû Mansur el‐Mâtürîdî’ye Göre İslâm Dışı Dinler (Emin Yayınları, Bursa 2013); Avrupa’da İslâm ve Müslüman Azınlıklıklar: Norveç Örneği (Emin Yayınları, Bursa 2016; Ebü’l‐Berekât en‐Nesefî ve Kelamî Polemikleri (Emin Yayınları, Bursa 2017); İmam Birgivî’de Bilgi ve İnanç Paradigması (Emin Yayınları, Bursa 2019); Mevlânâ Teolojisinden Psiko-Kelam İçerikli Semantik Analizler (Berikan Yayınları, Akara 2022) ve Matüridi Kitaplığı Aile ve Toplumsal İlişkiler (İlke Yayıncılık, İstanbul 2021) adlı kitapları ile ulusal ve uluslararası nitelikte yayımlanmış pek çok telif makale çalışmaları mevcuttur.

Din Felsefesi, İslam Felsefesi, Metafizik, Hrıstiyanlık Araştırmaları, Karşılaştırmalı Dini Araştırmalar, Yahudilik Araştırmaları, İslam Mezhepleri, Kelam
Doç. Dr. Recep ÖZDEMİR ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ Türkiye
İslam Araştırmaları, İslam Hukuku
Prof. Dr. Recep TUZCU Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türkiye
Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları , Hadis
Prof. Dr. Seyfullah KORKMAZ AHI EVRAN UNIVERSITY Türkiye
Arap Dili, Edebiyatı ve Kültürü, Türk İslam Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, Osmanlı Sahası Klasik Türk Edebiyatı, Klasik Türk Edebiyatı, İslam Tarihi, Arap Dili ve Belagatı
Doç. Süleyman NAROL Selçuk Üniversitesi Türkiye
Dilbilim, Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları
Dr. Öğr. Üyesi Tuba YILDIZ İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Türkiye
Ortadoğu Çalışmaları, Yakınçağ Ortadoğu Tarihi, Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları
Prof. Dr. Vahit GÖKTAŞ Ankara Üniversitesi Türkiye Web

22.12.1976 yılında İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini İstanbul’da tamamladı. İlkokulu İstanbul Esenler Atışalanı İsmetpaşa İlkokulu’nda tamamladı. Ortaokul ve Lise eğitimini İstanbul Zeytinburnu İmam Hatip Lisesi’nde (1995) tamamladı. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde (2000), Yüksek Lisansını “Muhammed Es’ad Erbilî’nin Hayatı Eserleri ve Tasavvuf Felsefesi” teziyle Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri (Tasavvuf) anabilim dalında tamamladı (2002). Doktorasını “Kelâbâzî (v. 380/990) ve Tasavvuf Anlayışı” teziyle Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri (Tasavvuf) anabilim dalında tamamladı (2007).

1995 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne intisap etti. 5 yıllık eğitimin akabinde 2000 yılında bu fakülteden mezun oldu. 2001 yılı Mart ayında aynı fakültede Ar. Gör. olarak göreve başladı. 
2002 yılında Ürdün’de MEB bursuyla 1 yıl süreyle bulundu. 2009 senesinde 6 ay ve 2010 senesinde 3 ay süreyle Kanada’da Toronto Üniversitesinde bulundu.. 2011-2013 yılları arası Kırgızistan Oş Devlet Üniversitesi Araşan Teoloji Fakültesi’ne misafir öğretim üyesi olarak görevlendirildi. 

Uygulamalı ve Gelişimsel Psikoloji, Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları , Tasavvuf

Yayın Koordinatörü

Uluslararası İlişkiler, Amerika Çalışmaları, Türk Dış Politikası
Son Güncelleme Zamanı: 20.12.2024 19:46:26