Araştırma Makalesi

‘Âmil Teorisinde Ma‘nevî ‘Âmile Yeni Bir Yaklaşım Denemesi

Cilt: 9 Sayı: 2 21 Aralık 2024
PDF İndir
TR EN

‘Âmil Teorisinde Ma‘nevî ‘Âmile Yeni Bir Yaklaşım Denemesi

Öz

Arapların farklı milletlerle karşılaşması, beraberinde Arapça konuşanlar arasında dil hatalarının yaygınlaş-masına neden olmuştur. Bu olgu, Arap gramerini nesnel kaideler üzerinden tespit etme ihtiyacını doğur-muştur. Bu ihtiyacı gidermeye yönelik dilciler tarafından her biri müstakil bir ekole dönüşecek düzeyde gramer müktesebatı oluşturulmuştur. Dil ekolleri düzeyinde gramer kurallarının mantıksal bir zeminde izah etme gayreti, tarihsel süreçte Arap gramerine dair birtakım teoriler ortaya çıkarmıştır. Bunlardan biri de ‘âmil teorisidir. Etkinliğini, ortaya çıktığı günden bugüne sürdüren bu teoriye zaman içerisinde birtakım eleştiriler getirilmiştir. Lafzî ve ma‘nevî ‘âmil olarak iki temel saç ayağı üzerinden kurgulanan bu teori, genel kabul görmüştür. Ancak özelikle ma‘nevî âmilin ne olduğu konusunda yapılan çalışmalar, farklı tercihleri ortaya çıkarmış ve buna dair birtakım tartışmalara kapı aralamıştır. Bu çalışmada birtakım eleştirilere maruz kalan ‘âmil teorisi genel hatlarıyla inceleme konusu yapılacaktır. Ardından farklı tercihlere sahne olan ma‘nevî ‘âmil konusu ele alınıp işlenecektir. Teorinin daha fazla yoruma açık olarak değerlendirilen ma‘nevî ‘âmil kısmı için ilk halin merfû‘ olması şeklinde farklı bir yaklaşım sunulacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Birgivî, Takıyyuddîn Mehmed b. Pîr Ali. İzhâru’l-esrâr fi’n-nahv. Cidde: Dâru’l-Minhâc, 2009.
  2. Bulut, Ali. “İbn Madâ’nın Arap Dilindeki ‘Âmil Nazariyesine Yönelik Eleştirileri”. Nüsha Dergi-si 6/23 (Güz 2006), 61-74.
  3. Cürcânî, Abdulkâhir b. Abdurrahmân b. Muhammed. el-‘Avâmilu’l-mi’e. Cidde: Dâru’l-Minhâc, 2009.
  4. Daşkıran, Yaşar. “Temmâm Hassân’ın Dil Anlayışı: Karineler Teorisi”. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 56/2 (Güz 2015), 149-164. https://doi.org/10.1501/Ilhfak_0000001438
  5. Dayf, Şevkî. el-Medârisu’n-nahviyye. Kahire: Daru’l-Me‘ârif, t.y.
  6. Enbârî, Ebu’l-Berekât Kemâluddîn ‘Abdurrahmân b. Muhammed. el-İnsâf fî mesâili’l-hilâf bey-ne’l-basriyyîn ve’l-kûfiyyîn. thk. Cevdet Mebrûk Muhammed. Kahire: Mektebetu’l-Hâncî, 2002.
  7. Enîs, İbrâhîm. Min esrâri’l-luğa. Kahire: Mektebetu’l-Encılo el-Mısriyye, 1978.
  8. Ensârî, Velîd ‘Âtıf. Nazariyetu’l- ‘âmil fî nahvi’l-‘arabî ‘arden ve nakden. Irbid: Dâru’l-Kitâbi’s-Sakâfî, 2014.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Arap Dili ve Belagatı

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

21 Aralık 2024

Gönderilme Tarihi

9 Temmuz 2024

Kabul Tarihi

28 Ekim 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

ISNAD
Aktaş, Sahip. “‘Âmil Teorisinde Ma‘nevî ‘Âmile Yeni Bir Yaklaşım Denemesi”. İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergisi 9/2 (01 Aralık 2024): 372-386. https://doi.org/10.20486/imad.1513259.


Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.