FRANCİS POULENC’İN KLARNET VE PİYANO İÇİN SONAT’ININ KLARNET İCRACILIĞI YÖNÜNDEN İNCELENMESİ
Öz
Bu çalışmada, 20. yüzyıl müziğinin en önemli bestecilerinden biri olan Francis Poulenc’in Klarnet ve Piyano için Sonat’ı, klarnet icracılığı yönünden incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı klarnet icracılarının bu eseri daha rahat ve kolayca yorumlamalarına yardımcı olmak ve klarnet eğitimine katkı sağlamaktır.
Poulenc’in Klarnet ve Piyano için Sonat’ı, 20. yüzyıl klarnet eğitim repertuvarının en önemli eserleri arasında yer alıp hem derslerde hem de konserlerde sıklıkla icra edilmektedir. Bestecinin 20. yüzyılda bestelediği bu eser dönemin stil özelliklerinin aktarılması açısından önemli bir yere sahiptir. Eser klarnet ailesinin soprano grubunun bir üyesi olan si bemol klarnet için yazılmıştır ve 3 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümü Allegro Tristamente /Allegretto, ikinci bölümü Romanza/Très calme ve üçüncü bölümü Allegro Con Fuoco/Très anime’dir. Eserin birinci bölümü çabuk temponun yanı sıra hüzünlü anlatımı da içermektedir. İkinci bölümü ağırca bir tempoda Romans’tır. Üçüncü bölümü ise ateşli ve çabuk tempoda bir Final’dir.
Bu çalışmada ilk olarak bestecinin müzikal kimliği
hakkında genel bilgilere yer verilmiş, ardından klarnetli yapıtlarına kısaca
değinilmiştir. En sonunda Poulenc’in Klarnet
ve Piyano için Sonat’ının klarnet icracılığı yönünden incelenmesi yapılarak
teknik ve müzikal açıdan zorluk teşkil edebilecek yerler belirlenmiş ve bu
zorlukları azaltmaya yönelik çalışma önerilerinde bulunulmuştur. Elde edilen bu
bilgiler ışığında eserin rahat ve kolayca yorumlanabilmesi için günümüz ve
gelecek kuşak klarnet icracılarına yeni bir bakış açısı teşkil edeceği
düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Referans 1 Aktüze, İ., (2007), Müziği Okumak, Cilt 4, (2. baskı), Pan Yayıncılık, İstanbul.
- Referans 2 İlyasoğlu, E., (2001), Zaman İçinde Müzik, (6. baskı), Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
- Referans 3 Mas, M.S., (2016), Francis Poulenc’in Obua ve Piyano Sonatı’nın (FP 185), Obua, Fagot, Piyano için Trio’sunun (FP 43) ve Piyanolu Altılı’sının (FP 100) Obua Tekniği Açısından İncelenmesi, (Yayımlanmamış sanatta yeterlik tezi), Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Müzik Anasanat Dalı Üfleme ve Vurma Çalgılar Programı, İstanbul.
- Referans 4 Poulenc, F., (1963), Sonata for Clarinet in B flat and Piano, J&W Chester/Edition Wilhelm Hansen London Ltd, London.
- Referans 5 Rice, A. R., (2017), Notes For Clarinetists A Guide To The Repertoire, Oxford University Press, New York.