Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

DOĞAL ÜRÜNLERİN FENOLİK İÇERİĞİ VE ANTİOKSİDAN ÖZELLİKLERİ

Yıl 2017, Cilt: 5 Sayı: 1, 26 - 42, 26.05.2017

Öz

Yaşamda maruz kalınan
ve dış etkenler, vücutta
serbest radikallerin oluşmasına neden olur. Serbest radikaller bireyde hastalık oluşumu
ve tabii yaşlanma
recinin temel sebeplerinden biridir.
Antioksidan maddeler vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur. Doğal birçok ürünün antioksidan
özelliği vardır. Bitkisel ürünlerin antioksidan
etkileri özellikle flavonoidler, sinnamik asit türevleri, kumarinler gibi fenolik bileşiklerden kaynaklanmaktadır. Polifenollerin ana gurupla
flavonoidler, fenolik asitler,
taninler, stilbenler(resveratrol) ve lignanlardır.

Kaynakça

  • 1. Harman D. Origin And Evolution Of The Free Radical Theory Of Aging: A Brief Personal History, 1954– 2009. Biogerontology 2009;10(6):773-81. Doi: 10.1007/S10522-009-9234-2.
  • 2. Tunalier Z, Öztürk N, Koşar M, et.al.. Bazı Sideritis Türlerinin Antioksidan Etki ve Fenolik Bileşikler Yönünden İncelenmesi, Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantısı; 2002.
  • 3. Covas MI, Nyyssonen K, Poulsen HE, et.al. The Effect Of Polyphenols İn Olive Oil On Heart Disease Risk Factors: A Randomized Trial. Ann Intern Med 2006;145:333-41.
  • 4. Valko M, Leibfritz D, Moncol J, Cronin MT, Mazur M, Telser J.Free radicals and antioxidants in normal physiological functions and human disease. Int J Biochem Cell Biol. 2007;39(1):44-84. Epub 2006, Aug 4.
  • 5. Wojtunik-Kulesza KA, Oniszczuk A, Oniszczuk T, Waksmundzka-Hajnos M. The İnfluence of Common Free Radicals and Antioxidants On Development of Alzheimer's Disease. Biomedicine & Pharmacotherapy 2016 ;78:39-49. DOI: 10.1016/J.Biopha.2015.12.024.
Yıl 2017, Cilt: 5 Sayı: 1, 26 - 42, 26.05.2017

Öz

Kaynakça

  • 1. Harman D. Origin And Evolution Of The Free Radical Theory Of Aging: A Brief Personal History, 1954– 2009. Biogerontology 2009;10(6):773-81. Doi: 10.1007/S10522-009-9234-2.
  • 2. Tunalier Z, Öztürk N, Koşar M, et.al.. Bazı Sideritis Türlerinin Antioksidan Etki ve Fenolik Bileşikler Yönünden İncelenmesi, Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantısı; 2002.
  • 3. Covas MI, Nyyssonen K, Poulsen HE, et.al. The Effect Of Polyphenols İn Olive Oil On Heart Disease Risk Factors: A Randomized Trial. Ann Intern Med 2006;145:333-41.
  • 4. Valko M, Leibfritz D, Moncol J, Cronin MT, Mazur M, Telser J.Free radicals and antioxidants in normal physiological functions and human disease. Int J Biochem Cell Biol. 2007;39(1):44-84. Epub 2006, Aug 4.
  • 5. Wojtunik-Kulesza KA, Oniszczuk A, Oniszczuk T, Waksmundzka-Hajnos M. The İnfluence of Common Free Radicals and Antioxidants On Development of Alzheimer's Disease. Biomedicine & Pharmacotherapy 2016 ;78:39-49. DOI: 10.1016/J.Biopha.2015.12.024.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Klinik Tıp Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Turgay Kolaç

Perihan Gürbüz

Gülsüm Yetiş

Yayımlanma Tarihi 26 Mayıs 2017
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kolaç, T., Gürbüz, P., & Yetiş, G. (2017). DOĞAL ÜRÜNLERİN FENOLİK İÇERİĞİ VE ANTİOKSİDAN ÖZELLİKLERİ. İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi, 5(1), 26-42.