Children's health
protection is associated with the health protection of community. One of the
important factors in raising healthy generations is natural nutrition. It is
necessary to determine knowledge and attitudes of mothers about food additives
in order to protect children's health specifically and community health in
general. Therefore, the study aims to determine the knowledge and attitudes of
the mothers about food additives.The descriptive study
was carried out in pediatrics polyclinic of private medical center in the
province of Malatya, Turkey, between July-November 2014. The study population
consisted of mothers who had children in the 1-12 age group, admitted to
pediatric polyclinic. The whole study population was studied without any
sampling (n=405). 'Personal Information Form', 'Attitudes Towards Food
Additives Knowledge and Behaviors Scale' (ATFAKBS) were used for collecting
research data. In the analysis of data, percentage values, t-test, One-Way
ANOVA, Cronbach's alpha coefficient were used. In the study, it was found that
average attitude score for knowledge was 14.68±3.84, the average attitude score
for the behavior was 29.83±5.89, the total score average was 44.52±8.79, the
maternal educational level and economic status were effective on the total
ATFAKBS, sub-scale scores. In the comparison of mean ATFAKBS scores and some
additives considered harmful by the mothers due to food additives, it was found
that the difference between the groups was statistically significant, that
children's feeding from the school cafeteria affected attitudes towards
knowledge, that feeding from the school canteen had an effect on the attitude
towards knowledge and behavior as well as the total ATFAKBS score (p<0.05). In the study, it was
determined that mothers' mean scores were higher than the mean value and some
descriptive features were effective on the attitudes of mothers.
Çocuk
sağlığının korunması, toplum sağlığının korunmasıyla ilişkilidir. Sağlıklı
nesiller yetiştirmede önemli faktörlerden biri doğal beslenmedir. Gıda
katkılarının zararlarından özelde çocuk, genelde toplum sağlığının korunması
için annelerin bu konudaki bilgi, tutum ve davranışlarının belirlenmesi
gerekir. Bu nedenle çalışmada annelerin gıda katkıları konusundaki bilgi ve
tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırma, Malatya'da özel bir tıp merkezinin, çocuk
polikliniğinde Temmuz–Kasım
2014 tarihleri arasında tanımlayıcı olarak geliştirildi. Araştırmanın evrenini 1-12 yaş
arasında çocuğu olan ve çocuk polikliniğe başvuran anneler oluşturdu.
Araştırmada örneklem yöntemine gidilmeden belirtilen tarihler arasında Tıp
Merkezi’ne çeşitli nedenler ile başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden
anneler (n=405) ile çalışma tamamlandı. Araştırma verilerinin toplanmasında
'Kişisel Bilgi Formu', 'Gıda Katkıları Bilgi ve Davranışa Yönelik Tutum Ölçeği
(GKBDTÖ)' kullanıldı. Verilerin analizinde yüzdelik değerler,
bağımsız gruplarda t testi, One-Way Anova testi, Cronbach alfa katsayısı hesaplaması kullanıldı.Araştırmada,
annelerin GKBDTÖ
toplam puan ortalamasının 44.52±8.79 olduğu, ölçeğin alt boyutlarından bilgiye
yönelik tutum puan ortalamasının 14.68±3.84,
davranışa yönelik tutum puan ortalamasının ise 29.83±5.89 olduğu bulundu.
Annelerin tanıtıcı özelliklerinden; eğitim düzeyi ve
ekonomik durumun GKBDTÖ ve alt boyutları puan ortalaması üzerine etkili olduğu
bulundu (p<0.05).Çalışmada
annelerin GKBDTÖ puan ortalamalarının ortalama değerin üzerinde olduğu ve bazı
tanımlayıcı özelliklerin annelerin tutumları üzerinde etkili olduğu belirlendi.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 7 Mayıs 2019 |
Kabul Tarihi | 8 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 2 |