Öz
Bu çalışmada Türkiye’nin Malatya ilinde yetişen Çöloğlu, Hacıhaliloğlu, Kabaaşı ve Karacabey kayısı türleri kullanıldı. Çeşitli kurutma ortamlarının ham ve önceden işlenmiş kayısıların kurutma kinetiği üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Deneyler güneş ışığında ve gölge ortamında SO2 ile muamele edilmiş ve işlenmemiş kayısı ile gerçekleştirildi. Kuru kayısıların kurutma hızı eğrileri başlangıçta hızla artarken, kurutma hızı eğrisi daha sonra azalmaya başladı. Veriler beş farklı matematiksel modele uyarlandı. Midilli ve ark. modeli, gözlemlenen ve beklenen nem oranları arasındaki; korelasyon katsayısı (R2), ortalama mutlak yüzde hata (MAPE) ve kök ortalama kare hata (RMSE) karşılaştırılarak kayısıların kurutulmasını açıklamak için en iyi model olarak belirlendi.
Destekleyen Kurum
İnönü Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi