In this descriptive study it was aimed to determine the knowledge levels and attitudes of the students studying at Inonu University Health Services Vocational School about herbal products. An online questionnaire was administered to the participants, which included questions about their sociodemographic characteristics and knowledge, attitudes, and behaviors about herbal product use. The data were evaluated with the SPSS 27.0.1 package program by using number, percentage calculations and chi-square test. 201 of the participants were women (76.1%). It was observed that 179 (67.8%) of the students did not receive any course/training on medicinal plants/herbal products. A significant positive correlation was found between the people who took the course/training and the number of plants they could identify (p˂10-6). Participants stated that the most common sources of information about herbal products were the Internet (79.2%), school (28.4%), and elder relatives or acquaintances (27.7%). 213 of the participants (80.7%) were using herbal products for any purpose, and the majority (78.88%) of the users were women. In addition, a significant relationship was found between taking lessons/training on herbal products and using them (p˂10-6). It was observed that the herbal products used were mostly obtained from herbalists (60.56%). The most common usage purposes were determined to be cold (61.03%) and immune strengthening (55.40%). As a result, it has been observed that the use of herbal products is common among university students, and their knowledge level and use of herbal products increase if they are educated about medicinal plants/herbal products.
Education Health services Herbal product Medicinal plants University students
Tanımlayıcı tipteki bu çalışmada, İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda eğitim görmekte olan öğrencilerin bitkisel ürünler hakkındaki bilgi düzeylerini ve tutumlarını belirlemek amaçlandı. Katılımcılara, sosyodemografik özelliklerini ve bitkisel ürün kullanımı hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarını sorgulayan soruların yer aldığı online bir anket uygulandı. Veriler SPSS 27.0.1 paket programında sayı, yüzde hesaplamaları ve ki-kare testi kullanılarak değerlendirildi. Katılımcıların 201’i kadındı (%76.1). Öğrencilerin 179’unun (%67.8) tıbbi bitkiler/bitkisel ürünler ile ilgili bir eğitim almadığı görüldü. Ders/eğitim alan kişiler ile tanımlayabildikleri bitki sayısı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptandı (p˂10-6). Katılımcılar bitkisel ürünler ile ilgili bilgiye ulaştıkları kaynakları en sık internet (%79.2), okul (%28.4) ve yaşça büyük akraba veya tanıdık (%27.7) olarak belirtti. Katılımcıların 213’ü (%80.7) herhangi bir amaca yönelik bitkisel ürün kullanmaktaydı ve kullananların çoğunluğu (%78.88) kadındı. Ayrıca bitkisel ürünler hakkında ders/eğitim alınması ile bitkisel ürün kullanımı arasında anlamlı bir ilişki saptandı (p˂10-6). Kullanılan bitkisel ürünlerin en çok aktardan (%60.56) temin edildiği gözlendi. Kullanım amaçları ise en sık soğuk algınlığı (%61.03) ve bağışıklık güçlendirme (%55.40) olarak tespit edildi. Sonuç olarak üniversite öğrencilerinde bitkisel ürün kullanımının yaygın olduğu ve tıbbi bitkiler/bitkisel ürünler hakkında eğitim verilmesi durumunda bilgi düzeylerinin ve bitkisel ürün kullanımlarının arttığı gözlenmiştir.
Bitkisel ürün Eğitim Sağlık hizmetleri Tıbbi bitkiler Üniversite öğrencileri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Geleneksel, Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Tıp (Diğer), Sağlık Hizmetleri ve Sistemleri (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 10 Ekim 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 16 Ekim 2023 |
Gönderilme Tarihi | 10 Temmuz 2023 |
Kabul Tarihi | 16 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 11 Sayı: 3 |