Yayın Etiği
Yayın Etiği, yazarların, hakemlerin ve yayıncıların daha yüksek editoryal işlem standartları oluşturmak için dürüstlük konusunda ısrar eden bir özdüzenleme mekanizması olarak tanımlanabilir. Bu yönde uygulanan süreçler, doğrudan yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesini yansıtır. Hakemli çalışmalar, bilimsel yöntemi destekleyen ve uygulayan çalışmalardır. Bu noktada, yayın sürecine dahil olan tüm tarafların (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere uyması büyük önem taşımaktadır. Dergimiz, yayın etiği konusunda standartlara uymaktadır. Bu bağlamda, YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ ve Yayın Etiği Komitesi (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır.
Yazarların Etik Sorumlulukları
• Yazarların, Uluslararası Spor Kültürü ve Bilimi Dergisi'ne gönderdikleri bir çalışmayı eş zamanlı yayın için başka bir dergiye göndermedikleri belirtilmelidir.
• Yazarlar, makalede kullandıkları kaynakları doğru bir şekilde ve dergi yazım kurallarına uygun olarak (APA referans sistemine göre) belirtmelidir.
• Yazarlar, "Telif Hakkı Devir Formu/Telif Hakkı Anlaşması Formu"nu eksiksiz doldurmalı ve tüm yazarlar tarafından imzalanmalıdır.
• Makalelerde çıkar çatışması olmamalı ve böyle bir olasılık varsa, açıkça belirtilmelidir.
• Yazarlar, talep edildiğinde çalışmayla ilgili ham verileri Editör Kurulu'na sunmaya hazır olmalıdır.
• Yazarlar, yayınlanmış çalışmalarıyla ilgili bir hata veya yanlışlık fark ederlerse, erken görünüm veya değerlendirme aşamasında, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirmek, düzeltmek veya geri çekmek için editörle işbirliği yapma yükümlülüğüne sahiptirler.
Hakemlerin Etik Sorumlulukları
International Journal of Sport Culture and Science dergisindeki bir makalenin değerlendirilmesi, çift kör hakem değerlendirmesi ilkelerine uygun olarak gerçekleştirilir ve hakem(ler) değerlendirme süreci boyunca tarafsız ve gizli olmalıdır.
Hakemlerin yalnızca uzmanlık alanlarındaki makalelere hakemlik yapması gerekir.
Hakemlerin çıkar çatışması olmayan makalelere hakemlik yapmayı kabul etmeleri beklenir. Hakemler herhangi bir çıkar çatışması fark ettiklerinde editörü bilgilendirmeli ve bunu yapmayı reddetmelidir.
Hakemler makaleleri tarafsız ve nesnel bir şekilde değerlendirmelidir.
Hakemlerin değerlendirmelerini kendilerine verilen zaman dilimi içinde tamamlamaları ve burada belirtilen etik sorumluluklara uymaları beklenir.