Araştırma Makalesi

TÜRK İŞ HUKUKUKUNDA İŞYERİ VE BAĞIMLILIK İLİŞKİSİ

Sayı: Advanced Online Publication Erken Görünüm Tarihi: 25 Ağustos 2026
PDF İndir
TR EN

TÜRK İŞ HUKUKUKUNDA İŞYERİ VE BAĞIMLILIK İLİŞKİSİ

Öz

Teknolojik gelişmeler doğrultusunda işyeri dışından yapılan çalışmalar yaygınlaşmakta, bu tür çalışmalar iş hukukunun uygulama alanını da etkilemektedir. Nitekim işin işyeri dışından yerine getirilmesi, iş sözleşmesinin zorunlu unsuru olan bağımlılığın tespitini de zorlaştırmaktadır. En genel anlamıyla bağımlılık işin işverenin gözetimi ve denetimi altında yapılmasını ifade eder. İşyeri de somut olarak bağımlılığın hayata geçtiği yerdir. Ancak işyeri dışından yapılan çalışmaların ortaya çıkmasıyla bağımlılığın tespitinde başvurulan bir ölçüt olan işin işverene ait işyerinde görülmesi, yerini işin işverene ait iş organizasyonunda görülmesi ölçütüne bırakmıştır. Bununla beraber teknolojik gelişmeler klasik anlamda işyerinin tanımında da değişiklik yaratmış, 4857 sayılı İş Kanunu’nda iş organizasyonu kavramı işyeri tanımında yer almıştır. Ancak gerek iş organizasyonu kavramı, gerekse bağımlılık kavramı iş mevzuatında tanımlanmamıştır. Çalışmamızda bağımlılığın tespiti bakımından fiziki olarak işyeri ile bağımlılık ilişkisi incelenmiş, İş Kanunu’nda tanımı yapılan ve işyeri kavramında ifade olunan iş organizasyonu kavramı ile bağımlılık ilişkisi ve işverenin yönetim hakkı ele alınarak bağımlılığın tespitinde çözüm önerileri sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Bağımlılık, İşyeri, İş Organizasonu

Kaynakça

  1. ALBAYRAK ZİNCİRLİOĞLU,Candan,“İş Hukukunda İşyeri Ve İşletme Kavramlarının Önemi”,Türkiye Adalet Akademisi Dergisi,(34),2018,s.425-450.
  2. ALOISI, Antonio, “Commoditized Workers: Case Study Research On Labor Law Issues Arising From A Set Of “On Demand/Gig Economy Platforms”, Comparative Labor Law & Policy Journal, 37(3), 2016, s.653.690.
  3. ALP, Mustafa, “Tele Çalışma(Uzaktan Çalışma)”, Prof. Dr. Sarper Süzek’e Armağan, Cilt:1, Beta Yayınevi, İstanbul,2011, s.795-854.
  4. ALPAGUT,Gülsevil:“Dijitalleşen Çalışma Yaşamında İş Sözleşmesinin Unsurları”, Ekonomik Ve Teknolojik Gelişmelerin İş Hukuku Ve Sosyal Güvenlik Hukukuna Etkileri,Prof.Dr. Münir Ekonomi 85. Doğum Günü
  5. Armağanı, ,(ed.),Kübra Doğan Yenisey, On İki Levha Yayıncılık, İstanbul, 2021.
  6. AYKAÇ, Hande Bahar, “Çevrimiçi Uygulamalar Aracılığı İle Talep Üzerine Çalışma İş Modelinde İşçi Kavramının Türk Hukuku Bakımından Değerlendirilmesi: Uber Şoförleri Örneği”, Ekonomik Ve Teknolojik Gelişmelerin İş Hukuku Ve Sosyal Güvenlik Hukukuna Etkileri: Prof. Dr. Münir Ekonomi 85.Doğum Günü Armağanı, (ed.), Kübra Doğan Yenisey, On İki Levha Yayıncılık, İstanbul 2021, s.195-238.
  7. BAIOCCO, Sara/FERNÁNDEZ, Macías, Enrique,/RANİ, Uma/PESOLE, Annarosa, “The Algorithmic Management Of Work And İts İmplications İn Different Contexts” RC Working Papers Series on Labour, Education and Technology, (2)2022, s.1-39.
  8. BAŞTERZİ, Süleyman, “Avukatla Bağıtlanan Sözleşmenin Hukuki Niteliği, İş Sözleşmesinin Vekalet ve Diğer İş Görme Sözleşmelerinden Ayrılması”, Sicil İş Hukuku Dergisi, (17), 2010, s.175-198.
  9. BAŞTERZİ, Süleyman, “İş İlişkisinin Kurulması, Hükümleri ve Düzenlenmesi, Yargıtay ve Bölge Adliye Mahkemeleri’nin İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Kararlarının Değerlendirilmesi 2023, On İki Levha Yayıncılık, İstanbul, 2025, ss. 5-159
  10. BUCKLEY, Peter, “Bill AB5 and the Gig Economy”, University of Miami Business Law Reviev, 29 (1), 2021, s.49-69.

Kaynak Göster

APA
Özden, B. (2026). TÜRK İŞ HUKUKUKUNDA İŞYERİ VE BAĞIMLILIK İLİŞKİSİ. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Advanced Online Publication. https://doi.org/10.21492/inuhfd.1830298
AMA
1.Özden B. TÜRK İŞ HUKUKUKUNDA İŞYERİ VE BAĞIMLILIK İLİŞKİSİ. İnÜHFD. 2026;(Advanced Online Publication). doi:10.21492/inuhfd.1830298
Chicago
Özden, Banu. 2026. “TÜRK İŞ HUKUKUKUNDA İŞYERİ VE BAĞIMLILIK İLİŞKİSİ”. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, sy Advanced Online Publication. https://doi.org/10.21492/inuhfd.1830298.
EndNote
Özden B (01 Ağustos 2026) TÜRK İŞ HUKUKUKUNDA İŞYERİ VE BAĞIMLILIK İLİŞKİSİ. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi Advanced Online Publication
IEEE
[1]B. Özden, “TÜRK İŞ HUKUKUKUNDA İŞYERİ VE BAĞIMLILIK İLİŞKİSİ”, İnÜHFD, sy Advanced Online Publication, Ağu. 2026, doi: 10.21492/inuhfd.1830298.
ISNAD
Özden, Banu. “TÜRK İŞ HUKUKUKUNDA İŞYERİ VE BAĞIMLILIK İLİŞKİSİ”. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. Advanced Online Publication (01 Ağustos 2026). https://doi.org/10.21492/inuhfd.1830298.
JAMA
1.Özden B. TÜRK İŞ HUKUKUKUNDA İŞYERİ VE BAĞIMLILIK İLİŞKİSİ. İnÜHFD. 2026. doi:10.21492/inuhfd.1830298.
MLA
Özden, Banu. “TÜRK İŞ HUKUKUKUNDA İŞYERİ VE BAĞIMLILIK İLİŞKİSİ”. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, sy Advanced Online Publication, Ağustos 2026, doi:10.21492/inuhfd.1830298.
Vancouver
1.Banu Özden. TÜRK İŞ HUKUKUKUNDA İŞYERİ VE BAĞIMLILIK İLİŞKİSİ. İnÜHFD. 01 Ağustos 2026;(Advanced Online Publication). doi:10.21492/inuhfd.1830298