Yayın Esasları ve Yazım Kuralları
a) Yayın Esasları
Dergide yayınlanmış yazılardan kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Dergide yayımlanan makaleler başka bir yerde yayımlanamaz. Daha önce herhangi bir yerde yayımlanmış veya yayımlanmak üzere herhangi bir yere gönderilmiş çalışmalar dergide yayımlanmaz. Dergide Türkçe ve İngilizce dilinde makaleler yayınlanmaktadır. Makalelerde kullanılan görsel vb. materyallerin telif hakkı ve izin durumlarına yazarlar riayet etmek zorundadırlar. Dergi makalelerde kullanılan materyallerin telif hakkı ve izin durumu ile ilgili hiçbir sorumluluk taşımaz. Yazarların bu konuda titizlik göstermesi ve "beyan" bölümünde telif veya izin durumunu belirtmesi beklenmektedir. Dergi yazarlardan hiçbir ücret talep etmemektedir. Dergi açık erişim politikasına sahip olup okuyuculardan da erişim için ücret talep etmemektedir.
1) Dergiye gönderilen makaleler, atıf ve kaynakçalar dahil en az 6000 en fazla 9000 kelime olmalıdır. Kitap değerlendirmeleri ise en az 750 en fazla 1500 kelime olmalıdır
2) Makalelerde 150-200 kelime arasında Türkçe ve İngilizce özet bulunmalıdır. Özetler 200 kelimeyi aşmamalıdır. Türkçe ve İngilizce başlık ve özetler birebir çeviri olmak zorundadır. Özetlere, her iki dilde de genelden özele şeklinde sıralanmış olan 5 adet anahtar kelime eklenmelidir
3) Makale metni Times New Roman fontunda, 12 punto boyutu ve tek satır aralığı ile yazılmalıdır. İhtiyaç duyulduğunda kullanılan dipnotlar ise 10 punto yazı boyutu ve tek satır aralığı ile yazılmalıdır. Makalenin İngilizce ve Türkçe ana başlığı 14 punto yazı boyutu ile diğer tüm başlıklar ise 12 punto ile koyu şekilde yazılmalıdır. Makale başlığı ve Kaynakça başlığı ortalanarak yazılmalı geri kalan tüm başlıklar sola yaslı şekilde olmalıdır. Paragraf başları da sola yaslı bir şekilde olmalı; paragraf başlarında ayrıca girinti yapılmamalıdır.
4) Makalelerde başlıklar numaralandırılmalı ve ilk başlık “1. Giriş” başlığı olmalıdır. “1. Giriş” başlığından sonraki ana başlıklar numarayı takip etmelidir. Alt başlıklar için de 1.1., 1.2. gibi numaralandırma yapılmalıdır. Sonuç başlığı dahil olmak üzere bütün başlıklar numaralanmış olmalıdır.
5) Makale sonunda yararlanılan kaynaklar “Kaynakça” başlığı ile verilmelidir. Kaynakça başlığı yeni bir sayfadan başlamalıdır.
Buna göre; atıflar APA stiline uygun olarak metin içinde gönderme şeklinde verilir ve makalelerde gerekmedikçe sayfa altı dipnot kullanılmaz. Sadece herhangi bir noktayı açıklama ihtiyacı hissedildiğinde sayfa altı dipnot kullanılabilir. Dipnotlarda yapılan atıflar da APA stili kurallarına uygun olarak verilmelidir.
APA 7 ile atıf verirken dikkat etmeniz gereken önemli hususlar şunlardır:
1) Metin içinde gönderme yaparken üç ve daha çok yazarlı yayınlarda sadece birinci yazarın soyadı yazılmalıdır. Diğer yazarlar makalenin diline göre “et al.” veya “vd.” kısaltması ile belirtilir.
Örneğin; Baykal vd. (2014) veya (Baykal vd., 2014) şeklinde yazılmalıdır. İki yazarlı çalışmalarda iki yazarın da soyadı yazılır ve aralarına “&” simgesi konur. Örneğin; “(Yeşil & Dinler, 2020)” veya “Yeşil ve Dinler (2020)’e göre..” şeklinde olmalıdır.
2)Atıf vereceğiniz makalenin DOI numarası varsa kaynakçada mutlaka DOI’si verilmelidir.
3) Kaynakçada websitelerine yapılan atıflarda erişim tarihi yeni versiyonda kaldırılmıştır. Erişim tarihi sadece gerektiği durumlarda verilebilir.
4) Güncel versiyonda yayınların basım yeri kaynakçadan çıkarılmıştır. Kaynakçada basım yerinin yazılması gerekmemektedir.
5) Kaynakçadaki kaynaklar alfabetik olarak sıralanmalıdır.
6) Metin içi göndermelerde yararlanılan kaynağın belli bir sayfasından faydalanılmışsa sayfa numarası mutlaka belirtilmelidir. Websitesi gibi sayfa numarası olmayan kaynaklarda paragraf numarası verilmelidir. Sayfa numarasının belirtilmediği durumlarda kaynağın tümüne atıf yapıldığı anlaşılacaktır. Bu kural tüm kaynaklar için geçerlidir.
Ayrıca Western Sydney Üniversite Kütüphanesi’nin kamuya açık olan APA7 örnek ve açıklamalarından faydalanabilirsiniz.
https://library.westernsydney.edu.au/main/sites/default/files/pdf/cite_APA.pdf
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 (CC BY NC) International License.
İran Çalışmaları Dergisi bilginin yayılması ve zenginleşmesi için Açık Erişim Politikasına uymaktadır.