Derleme

Peynirlerin Erime Özellikleri Üzerine Biyokimyasal ve Reolojik Dinamiklerdeki Etkileşimlerin Etkisi

Cilt: 7 Sayı: 1 4 Mayıs 2026
PDF İndir
EN TR

Peynirlerin Erime Özellikleri Üzerine Biyokimyasal ve Reolojik Dinamiklerdeki Etkileşimlerin Etkisi

Öz

Peynir, yüksek besin değeri ile fonksiyonel gıdalar arasında yer almaktadır. Peynirde tekstür tüketici tarafından genel kalite ve tercihin bir belirleyicisi olarak kabul edilmekle birlikte reolojik özelliklerden de etkilenmektedir. Peynir reolojisi, kazein miselleri tarafından bir arada tutulan yağlar, süt serumu veya peyniraltı suyu ile mineralleri içeren süngerimsi bir matriks ile şekillenmektedir. Peynirde erime, ısıya maruz kaldığında katı halden sıvı veya yarı sıvı hale geçiş sürecini ifade etmektedir. Bu dönüşüm, peynirin yumuşaması ve akışkanlaşması ile karakterize olup, viskoz bir kıvamla sonuçlanmaktadır. Erime özelliği, bileşim, kazein ve yağ içeriği, nem oranı, pH ve belirli minerallerin varlığı gibi çeşitli faktörlerden etkilenmektedir. Peynirde genel olarak, erime ve uzama özellikleri reolojik ve biyokimyasal dinamikler arasındaki etkileşimlere dayanmaktadır. Kazein molekülleri arasındaki etkileşimlerin azalması, erimeyi artırmaktadır. Ayrıca, eriyebilirlik, farklı peynir türleri arasında değişiklik göstermekte ve her biri çeşidi benzersiz yapı, lezzet ve teknolojik profillere sahip olmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Bursa Uludağ Üniversitesi

Etik Beyan

Bu çalışma için etik kurul belgesi gerekmemektedir. Çalışma araştırma verilerini içermez ve derleme makaledir.

Kaynakça

  1. [1] Uniacke-Lowe, T. ve Fox, P. F., Chymosin, pepsins and other aspartyl proteinases: Structures, functions, catalytic mechanism and milk-clotting properties, Cheese: Chemistry, Physics and Microbiology, Fourth Edition, Editör: P. L. H. McSweeney, P. F. Fox, P. Cotter ve D. W. Everett, 69–113, (2017).
  2. [2] Eroğlu, E. ve Özcan, T., Sütün enzimatik koagülasyonu ve peynir üretiminde bitkisel pıhtılaştırıcılar, Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32, 2, 201–214, (2018).
  3. [3] Muthukumarappan, K. ve Swamy, G. J., Rheology, microstructure, and functionality of cheese, In: J. Ahmed ve S. Basu (Eds.), Advances in Food Rheology and Its Applications, 297–334, Oxford, UK: Elsevier, (2023).
  4. [4] Lucey, J., Johnson, M. ve Horne, D., Invited review: Perspectives on the basis of the rheology and texture properties of cheese, Journal of Dairy Science, 86, 2725–2743, (2003).
  5. [5] Guinee, T. P., Protein in cheese and cheese products: Structure-function relationships, In: P. L. H. McSweeney ve J. A. O’Mahony (Eds.), Advanced Dairy Chemistry, New York, NY, USA: Springer, (2016).
  6. [6] Lei, T. ve Sun, D.-W., Developments of non-destructive techniques for evaluating quality attributes of cheeses: A review, Trends in Food Science and Technology, 88, 527–542, (2019).
  7. [7] Guinee, T. P., The functionality of cheese as an ingredient: A review, Australian Journal of Dairy Technology, 57, 79–91, (2002).
  8. [8] Ozcan, T., Avci, H. R., Keser, G. ve Cavus, F., Stretching profile correlated with the aromatic properties of aged light cheese enriched with milk globule membrane components, Food Science and Nutrition, 13, 6, e70330, (2025).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Gıda Kimyası ve Gıda Sensör Bilimi, Gıda Bilimleri (Diğer)

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

4 Mayıs 2026

Gönderilme Tarihi

15 Ocak 2026

Kabul Tarihi

3 Nisan 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Eren, O., & Özcan, T. (2026). Peynirlerin Erime Özellikleri Üzerine Biyokimyasal ve Reolojik Dinamiklerdeki Etkileşimlerin Etkisi. Uluslararası Bilim Teknoloji ve Tasarım Dergisi, 7(1), 52-65. https://izlik.org/JA67ZF44BB
AMA
1.Eren O, Özcan T. Peynirlerin Erime Özellikleri Üzerine Biyokimyasal ve Reolojik Dinamiklerdeki Etkileşimlerin Etkisi. Uluslararası Bilim Teknoloji ve Tasarım Dergisi. 2026;7(1):52-65. https://izlik.org/JA67ZF44BB
Chicago
Eren, Orhan, ve Tülay Özcan. 2026. “Peynirlerin Erime Özellikleri Üzerine Biyokimyasal ve Reolojik Dinamiklerdeki Etkileşimlerin Etkisi”. Uluslararası Bilim Teknoloji ve Tasarım Dergisi 7 (1): 52-65. https://izlik.org/JA67ZF44BB.
EndNote
Eren O, Özcan T (01 Mayıs 2026) Peynirlerin Erime Özellikleri Üzerine Biyokimyasal ve Reolojik Dinamiklerdeki Etkileşimlerin Etkisi. Uluslararası Bilim Teknoloji ve Tasarım Dergisi 7 1 52–65.
IEEE
[1]O. Eren ve T. Özcan, “Peynirlerin Erime Özellikleri Üzerine Biyokimyasal ve Reolojik Dinamiklerdeki Etkileşimlerin Etkisi”, Uluslararası Bilim Teknoloji ve Tasarım Dergisi, c. 7, sy 1, ss. 52–65, May. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67ZF44BB
ISNAD
Eren, Orhan - Özcan, Tülay. “Peynirlerin Erime Özellikleri Üzerine Biyokimyasal ve Reolojik Dinamiklerdeki Etkileşimlerin Etkisi”. Uluslararası Bilim Teknoloji ve Tasarım Dergisi 7/1 (01 Mayıs 2026): 52-65. https://izlik.org/JA67ZF44BB.
JAMA
1.Eren O, Özcan T. Peynirlerin Erime Özellikleri Üzerine Biyokimyasal ve Reolojik Dinamiklerdeki Etkileşimlerin Etkisi. Uluslararası Bilim Teknoloji ve Tasarım Dergisi. 2026;7:52–65.
MLA
Eren, Orhan, ve Tülay Özcan. “Peynirlerin Erime Özellikleri Üzerine Biyokimyasal ve Reolojik Dinamiklerdeki Etkileşimlerin Etkisi”. Uluslararası Bilim Teknoloji ve Tasarım Dergisi, c. 7, sy 1, Mayıs 2026, ss. 52-65, https://izlik.org/JA67ZF44BB.
Vancouver
1.Orhan Eren, Tülay Özcan. Peynirlerin Erime Özellikleri Üzerine Biyokimyasal ve Reolojik Dinamiklerdeki Etkileşimlerin Etkisi. Uluslararası Bilim Teknoloji ve Tasarım Dergisi [Internet]. 01 Mayıs 2026;7(1):52-65. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67ZF44BB